Járőrök, nyomkövetők, drogkeresők

kr rendorkutyaElkapták a támadót.

Egy lépést se nagyon mertem tenni kedden délelőtt az Ifjúsági parkban, igaz, ezzel nem voltam egyedül. Tisztes távolból figyeltem a gyönyörű kutyákat, akikhez alapesetben bármikor odamegyek barátkozni. Most viszont vigyázzban állva vártam, hogy mi történik. Rendőrkutya-képzésen jártam.

Pisszenni se nagyon mertem, pedig a kutyák ekkor még farkcsóválva sétáltak gazdáik mellett. Pont, mint egy átlagos kutya. És ez később sem változott meg. Igaz, itt nem az volt a feladat, hogy ül, fekszik, marad. Hanem az, hogy megvédje gazdáját, elkapja a támadót, nyomot keressen, földre terítsen. A feladat teljesítése után mégis pont úgy várták a simogatást és a dicséretet, mint bármelyik másik kutya.

- Huszonöt rendőrkutya érkezett ide ma - mondta Zentai György rendőr főtörzszászlós, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Közrendvédelmi és Határrendészeti Osztályának kiképzőkutya-vezetője. - A megyében több mint harminc kutya lát el szolgálatot, van köztük járőrkutya, nyomkövető, kábítószerkereső és robbanóanyag-kereső is. Ezeknek a kutyáknak az előírt szinten tartó képzése zajlik most.

- Nagy segítséget nyújtanak ezek a kutyák?

- A szolgálati kutyák legnagyobb előnye, hogy bármilyen helyzetben bevethetők. A rendőrkutyák kiképzőközpontja Dunakesziben van, ezen a bázison képzik a szolgálati kutyákat. A kiválasztási eljárást követően a járőrkutyákat három és fél, míg a nyomkövetőket hat hónap alatt képzik ki.

A Tiszaújvárosi Rendőrkapitányságon jelenleg hét kutya teljesít szolgálatot, és segíti rendőreink munkáját a mindennapokban.

Fodor Petra