Finom ízek, jó zenék, fergeteges hangulat

kr hal 6Luci Feri (középen) és kuktái.

Újra benépesült a Tisza-sziget a hétvégén. Idén is megrendezték a Tiszaújvárosi Halászléfőző Fesztivált, ahová az ország minden tájáról érkeztek főzni szerető amatőr szakácsok, hogy összemérjék gasztronómiai tudásukat.

- Annak idején, 2012-ben azért indítottuk újra, élesztettük fel a Halászléfőző Fesztivál hagyományát, mert úgy gondoltuk, a Tisza nagyon fontos szerepet játszik Tiszaújváros életében - kezdte megnyitó beszédét Dr. Fülöp György, alpolgármester. - Ez a sziget egy plusz csoda és ajándék, amit nekünk ki kell használnunk, mégpedig ilyen színvonalas fesztivállal, ami ide csalogatja az embereket, hogy ők is lássák, megismerjék ezt a csodálatos helyet. A mi feladatunk egy olyan közösségi teret teremteni ide, ahová jó eljönni, ahol jó együtt lenni.

Ugyanabból más és más

Bár minden sátorban egy alapanyag megegyezett, mégpedig a hal, mégis minden bográcsból más-más illatok szálltak a magasba. A Fakanál ördögei hat féle halból készítettek halászlevet, emellett lecsó és pacal is rotyogott a bográcsokban.

- Itt erdélyi lecsó fő, ami abban különbözik a hazaitól, hogy padlizsán, cukkini és kolbász is kerül bele a paradicsom és a paprika mellé - mutatta a különlegességeket Seprényi Imre, a Fakanál ördögei szóvivője. - A pacalból pedig leves lesz, amihez először készítünk egy csontlevest, majd belekerül a pacal, aztán két tojás sárgája és tejföl.

A szakmai zsűri többször körbejárt a sátrak, bográcsok között. Tanácsokat adtak, kóstoltak, értékeltek.

- Nagyon jó ötlet egy ilyen halászléfőző fesztivál - mondta Opóczky István mesterszakács, a zsűri egyik tagja. - Azt gondolnánk, hogy a halászlé általában mindenhol hasonló hozzávalókból, hasonló fűszerezéssel készül. Majd eljövünk egy ilyen fesztiválra, ahol bár számtalan bográcsban fő ugyanaz az alapanyag, a hal, mégis mindegyik különböző. Többnyire amatőr szakácsok ragadnak itt fakanalat, de az azért látszik, hogy nem most először teszik ezt. Pontosan ezektől az újítóktól lesz sokoldalú a magyar gasztronómia, hiszen mindenki, aki szeret főzni, másként készíti az ételeket, kitalál új dolgokat és meg is valósítja. Ez egy nagyon jó dolog, hiszen nagyon jó ízű ételek kerekednek ki a próbálkozásokból. A mai halászlé szinte elképzelhetetlen piros paprika nélkül, azonban nem volt ez mindig így. A reneszánsz időkben nem volt még paprika, a barokkban pedig csak gyönyörködtek benne, Mária Terézia idejében kezdték el használni először az Alföldön, kezdetben csak ízesítésre a csípőssége miatt, majd színező anyagként is.

A bográcsokba bepillantva valóban mindenhol a fűszerpaprikától pirosló ételek készültek, kivéve egyet. Az Újvárosi betyárok újragondolták a halászléfőzés szabályait, emellett a zsűri sem tudott elmenni szó nélkül.

- Ha közelebbről megnézzük ennek a bográcsnak a tartalmát, akkor látjuk, igaz az az állítás, hogy sokféle lehet a halászlé - mutatott az egyik levesre Opóczky István. - Ebben például nem csak az a különleges, hogy nincs benne pirospaprika, hanem a hagyományos halfajták helyett kagylóból és lazacból készül.

Hazajáró idegen

A fesztivál egyik meghívott vendége volt Ujhelyi István európai parlamenti képviselő is.

- Gyerekkoromban sokat jártam Tiszaújvárosba, sőt ide a Tisza-szigetre is - mesélte a képviselő. - A keresztapám ide való volt, ő volt az akkori TVK-nak az egyik mérnöke, aki megálmodta, hogy hogyan lehetne jégpályát üzemeltetni nyáron is, ami később meg is valósult és kuriózumként működött. Rengeteg emlék köt ehhez a városhoz, nagyon sokat jártunk le a Tiszára horgászni, itt a szigeten is. Pont ezért nagyon meglepődtem, amikor megérkeztem, hogy milyen rendben van ez a terület, milyen szép lett a sziget. Az emlékeimben nem így élt ez a hely, amikor még gyerekként pecázni jártunk ide, még nem így nézett ki. Most is a Tisza szomszédságában élek, Szegeden, de nagyon kevés időt töltök ott, mert a munkám miatt sokat vagyok úton. Szeged, Budapest, Brüsszel, Strasbourg, ezen a vonalon közlekedek a legtöbbször, Az elmúlt néhány hetem is így telt, sőt Kínában is voltam, ahová az Európai Parlament nevében kellett utaznom. Most viszont a szabadság első napjait hol máshol tölthetném, mint itt a barátaim között.

Kulturális kínálat

Bár szombaton egész nap a gasztronómiáé volt a főszerep a Tisza-szigeten, a finom ételek mellett a szórakozás is szerepet kapott. Két színpadon egész nap váltották egymást a fellépők. A kisszínpadon a gyerekműsorok után helyi rock csapatok következtek, a Lords Of This World és a Reborn mutatkozott be. Délelőtt a nagyszínpadon helyi művészeti együttesek léptek fel, majd a sztárvendégek következtek. Balogh Zoltán és népizenekara nyitotta a sort, majd kora délután Curtis, Kökény Attila és a Regélő Fehér Táltos Dobcsapat műsorát nézhették a kilátogatók. Betty Love, a Desperado, valamint Janicsák István és a veresegyházi asszonykórus teremtett bulihangulatot a színpad köré. Este pedig a KFT élő koncertje és éjfélig tartó utcabál zárta az idei fesztivált.

A táj jelegű ételek kategóriában a Korhely Legények diadalmaskodtak vargányás nyúlpörköltjükkel, míg a halételek kategóriában a KárÁszok csapata vitte el a pálmát. Az idén elhunyt Benke László emlékére alapított kupát a Luci Feri Kuktái kapta.

E.M.A. – S.P.B.