Napsütötte gyümölcsfák

kr kert 1Tóth-Pappné Bazsó Andrea kertészmérnök mutatja, hogyan kell metszeni a fát.

A napsütésnek már kezd ereje lenni, egyre jobb kint lenni a szabadban. Már amikor lehet, már amíg szabad. Duzzadnak a rügyek a fákon, éled a természet, a nagy felfordulásban talán ez ad némi biztonságot, nyugalmat.

A tavasz a metszések ideje is, Sajóörösön járunk, ahol Tóth-Pappné Bazsó Andrea kertészmérnök mutatja, magyarázza a tennivalókat. Kertészetében pihe-puha barkafa, gyönyörű leanderek sorakoznak, a fóliasátorban pedig apró kis palánták gyűjtik az erőt a szabadba költözéshez. Andrea épp őszibarackfát metsz.

- Most van a legoptimálisabb időszak a metszésre - mondja -, főleg a csonthéjasok számára, amikor már a nappali hőmérséklet eléri a 10-15 fokot, amikor már kezdenek duzzadni a rügyek. Az almatermésűeket, a szőlőt már lehet korábban metszeni, de a csonthéjasoknál célszerű megvárni ezt az időpontot, amikor már kicsit melegedik az idő, mert most a metszési felületek is könnyebben beszáradnak, és nem fertőződik el így a növény. Az őszibaracknál a legjobb termések az egyéves termővesszőkön képződnek, úgyhogy ezeket kell meghagyni, ezekből is válogatni kell, a legjobb termővesszők ceruzavastagságúak és be vannak rakódva szépen termőrügyekkel.

- A gyümölcsfáknál is érvényes, hogy a minőségre kell törekedni a mennyiség helyett?

- Ez minden gyümölcsfa esetében igaz, de az őszibaracknál kifejezetten, hiszen a túlterhelt fa a következő évben nem tud termővesszőket kinevelni. És bár lehet, hogy ebben az évben sok lesz a termés, de azok nem minőségi termések, lehet, hogy nem fogja szépen kinevelni a fa, illetve a következő évre lehet, hogy egyáltalán nem lesz termés.

- A metszés után mi a teendő?

- Ha nagyobb sérüléseket okoztunk a fának, mert vastagabb ágakat is le kellett vágnunk, akkor érdemes valamilyen fa sebkezelő anyaggal a sérüléseket lekezelni, ez lezárja a sebfelületet és nem engedi bejutni a kórokozókat a növény szöveteibe. Illetve metszés után egy lemosó permetezés mindenképpen szükséges, mert ezzel gyérítjük a kórokozók, kártevők téli képleteit, amiről a fertőzés megindulhat és a vegetációban így kevesebb növényvédelemre lesz szükség.

Zajlanak a kerti munkák városunk közterületein is. Metszenek, kapálnak a Tiszaújvárosi Városgazda Nonprofit Kft. dolgozói.

- Jelenleg a cserjék, rózsák, fák, örökzöldek kapálása folyik - mondja Tamits Adrienn, a cég kertészeti részlegvezetője. - Zajlik a gyommentesítés, és a talaj fellazítása, hogy az érkező csapadékot minél jobban tudják hasznosítani a növények. Amint az időjárás szükségessé teszi, megkezdjük az öntözést, májusban ültetjük majd ki az egynyári virágokat, addig a kétnyári és hagymás virágok díszítik a parkokat.

Fodor Petra