Látni és láttatni

kr sajtonap3Polgármesteri köszöntő a rendhagyó ünnepen.

Március 15-én ünnepeljük a magyar sajtó napját. Ilyenkor általában sokan összegyűlünk, régi kollégák, külsős munkatársak, beszélgetünk, felidézzük a régi, közös emlékeket, jó hangulatban eltöltünk pár kellemes órát.

Eddig így volt. Most viszont az élet - és a koronavírus - úgy hozta, hogy másképp kell ünnepelnünk. Szűkebb keretek között, kisebb lánggal, csendesebben. Dr. Fülöp György polgármester és Dr. Juhos Szabolcs jegyző köszöntötte a Tisza Média Kft. munkatársait, köztük Nyerges Adriennt, aki a Lovas Lajos-díj idei kitüntetettje.

- Nagyon fontos, hogy beszéljünk a szabad sajtóról - mondta Dr. Fülöp György -, és megköszönjük azt a munkát, amit a sajtó munkatársai végeznek, meggyőződésem szerint Tiszaújvárosban szabadon. Ahogy látom, az országban nem egészen így van.
Azért hoztuk meg ezt a döntést, hogy mindenképpen köszöntünk benneteket, mert nagyon fontosak vagytok nekünk. Minden ágazatot, szakmát szoktunk köszönteni, és azt gondolom, hogy benneteket, akik a helyi társadalom élő lelkiismerete vagytok, kötelességünk köszönteni és kötelességünk az is, hogy megköszönjük, nem csak a magunk, képviselőtársaink, hanem az egész város nevében azt a munkát, amit végeztek.
A mai világban nagyon felértékelődött az, hogy egy hírforrás mennyire hiteles, én úgy gondolom, hogy a Tiszaújvárosi Krónika és a Tisza Televízió hiteles hírforrás most, és az volt az elmúlt évtizedekben is, azért, mert tisztességes és nagy szakmai felkészültségű munkatársak dolgoznak itt.

A polgármester szólt az elmúlt évben zajlott választásokról, és napjaink kihívásairól is. Legyen szó akár a koronavírus-helyzetről, vagy épp a múlt heti tűzesetről.

- Azonnal tájékoztatjátok a lakosságot, és így segítetek megnyugodni - mondta a polgármester -, ezért mondtam a hitelességet, hiszen az emberek azt a hírforrást fogadják el, amelyik hiteles. Dolgozzatok mindig azon, hogy azok is maradjatok, legyen szó bármiről, mindig minden oldalról meg kell közelíteni, és körbe kell járni az ügyet.
Sok erőt, kitartást, türelmet kívánok nektek, tudom hogy különösen nehéz ebben a helyzetben, hiszen az emberek ingerültebbek, és ez még nagyobb terhet ró rátok. Legyetek türelmesek, korrektek, naprakészek, kérlek, hogy segítsetek nekünk ebben a viszonylag nehéz időszakban, hogy az állampolgárok meg tudják őrizni a nyugalmukat.

Hagyomány, hogy ilyenkor köszöntik a Lovas Lajos-díj kitüntetettjét is, idén ez csak jelképesen történt meg, hisz a díjazott, Nyerges Adrienn - csakúgy, mint a többi ágazati kitüntetett -, egy későbbi időpontban veheti át elismerését.

Adrienn vágóként dolgozik a televíziónál, alkalmanként pedig ő tördeli a Tiszaújvárosi Krónikát. 1998-ban került a Tisza Média Kft.-hez, mint titkárnő, két évvel később Budapestre költözött, majd néhány év után visszatért városunkba, előbb külsős kollégaként, majd 2013-tól főállású munkavállalóként dolgozik a Tisza Média Kft.-nél. Ő végezte a Derkovits Művelődési Központ 50., valamint a fúvószenekar 40 éves évfordulójára készült filmek utómunkálatait.

- Úgy lettem vágó, hogy elbocsátottak a tévétől - kezdte szokatlan visszaemlékezését Nyerges Adrienn -, 1998-ban vettek fel titkárnőnek, két évvel később pedig egy létszámleépítés keretében elküldtek. Tulajdonképpen ezután kezdtek helyreállni a dolgok. Budapestre költöztem, ott volt egy operatőr ismerősöm, akinek volt egy filmstúdiója. Egyik alkalommal adott egy könyvet egy vágóprogramról, hogy tanuljam meg, ha tudom, akkor jöjjek vissza.

Így kezdődött a történet, az eltelt években pedig sok-sok film, anyag vágása fűződik a nevéhez. Vágóként a háttérben dolgozik, varázsol, együttműködve a szerkesztővel és az operatőrrel.

- Próbálunk objektíven látni és láttatni dolgokat - magyarázta -, de ez szinte lehetetlen, hiszen mindnyájan a saját szemünkön keresztül nézzük a világot. Amikor készítünk egy anyagot, akkor a riporter olyan irányba tereli a beszélgetést, ami őt érdekli, a néző azt látja, amit az operatőr látott és érdemesnek tartott arra, hogy felvegyen, a vágó pedig mindezek után szintén szelektál, hiszen ezekből a képekből válogatja ki azokat, amelyek szerinte passzolnak a témához. Így, bár próbálunk objektívek lenni, mert ez a dolgunk, azért mi magunk is benne vagyunk a filmekben, anyagokban. Igazán jó dolgot pedig akkor tudunk csinálni, ha mindannyian beletesszük ebbe, amit tudunk.

Fodor Petra