Péter, az erős tűzoltó

kr peter2007-ben fogott először súlyzót a kezébe.

Juhász Péter a Tiszaújvárosi Katasztrófavédelmi Kirendeltségen dolgozik, vonulós tűzoltó. Részt vesz a tűzoltásban, segít a bajbajutottakon, ezek teszik ki a munkás hétköznapjait. Szabadidejében pedig testedzéssel foglalkozik. A tűzoltóknak egyébként kötelező is a rendszeres sport, szükségük van a jó állóképességre.

Péter nem elégedett meg ennyivel, erejét szereti megmutatni, megmérettetni különböző erősember versenyeken. És nem is akármilyen eredményeket ér el, legutóbb május elsején a Győrben megrendezett országos bajnokságot nyerte meg, immár harmadszor.

- Kissrác koromban inkább magas voltam, mint izmos - meséli mosolyogva Péter. - Mint a legtöbb fiú gyerek, én is kipróbáltam a focit, de nem igazán találtam meg benne a számításaimat. Mivel magasságomhoz képest elég vékony voltam, anyukám tanácsára elkezdtem erőfejlesztéssel foglalkozni.
Akkoriban elég könnyedén pakoltam magamra az izmokat, a 60 kilós gyerekből néhány hónap alatt 90 kilós lett, most pedig több, mit 130 kilót mutat a mérleg, ha ráállok.

- Mikor érezted azt, hogy amellett, hogy szívesen edzel konditermekben, meg is szeretnéd méretni magad versenyeken?

- Az erősember karrieremet megelőzte nyolc év súlyzós edzés, illetve erőemelő versenyzés. 2007-ben fogtam először súlyzót a kezembe. 2008-ban indultam el az első erőemelő versenyemen. 2013-ig folyamatosan versenyeztem, majd jött két év szünet.
2013 októberében ugyanis lesérültem, aztán kórház, műtét, felépülés következett, de megmondom őszintén a motiváció is elhagyott abban az időben. Majd 2015-ben felszereltem tűzoltónak, ekkor már hiányzott a sport és a versenyzés.
Itt, a tiszaújvárosi tűzoltóságon örömmel tapasztaltam, hogy egy meglehetősen sportos csapatba kerültem, van konditerem, ahová a kollégák rendszeresen eljárnak. Csatlakoztam hozzájuk, nagyon jó, hogy nem egyedül kell edzenem, hanem mindig vagyunk öten, hatan. Együtt sokkal könnyebb.
Egy év múlva, 2016-ban el is indultam az első versenyemen, megtetszett és azóta csinálom.

- Mi az, ami megtetszett neked ebben a sportban?

-A sportág és a hozzá tartozó versenyrendszer is elég komplexnek mondható. Nem elég, ha valaki erős vagy statikailag nagy az ereje. Nagyon fontos, hogy az erő mellett legyen ügyesség, állóképesség, legyen a sportolóban robbanékonyság, dinamizmus. Mivel ilyen összetett ez a sport, egy-egy verseny elég alapos felkészültséget kíván.
Nekem szerencsém van, hiszen van lehetőségem a folyamatos edzésre. Az eszközeim megvannak, legyártottam magamnak, illetve segítettek a barátok, ismerősök, így otthon is tudok gyakorolni. Illetve, itt a laktanyában a kötelező sportra kiadott időt én mindig a konditeremben töltöm.

- Milyen időközönként versenyzel?

- A versenyszezon áprilistól szeptemberig tart, ami 12-15 versenyt jelent nekem egy évben, így elég sűrű szokott lenni a nyár.

- Hány versenyszám van egy versenyen és melyik a kedvenced?

- Öt vagy hat versenyszámban kell megmérettetnünk. Nekem a kedvencem a kőgolyó emelés. Itt az edzőteremben is van egy, amivel tudok gyakorolni, de ez csak játékgolyó - mondja mosolyogva - mindössze 110 kg. A versenyeken minimum 150 kilósat kell felemelni. Emellett kell még például kamiont húzni, súlyt emelni két kézzel és egy kézzel, vagy traktorgumit átfordítani.

- Hogyan alakul idén a versenynaptárad?

- Már beindultak a versenyek. Május elsején a győri versenyt is megrendezték zárt kapuk mellett, nézők nélkül. De lesz még ezen a héten is versenyem és készülök Amerikába is, ahol egy nemzetközi versenyen szeretnék részt venni.

- A tűzoltói munkában gondolom előnyt jelent, ha valaki erős, edzett.

- Persze. Nagy szükségünk van, hogy edzettek legyünk, ne fáradjunk el egy mentés során, hiszen nem túl biztató, ha egy lihegő tűzoltó érkezik segítséget nyújtani. Sokszor jól jön az erőm a mentések során, a fogaskerék része vagyok az erőmmel, magasságommal együtt, de a tűzoltói munka csapatmunka, hiába vagyok erősebb a többieknél, egyedül nem boldogulnék.

EMA