Szervezik a nyári táborokat, várják a gyerekeket

kr kosartaborBalatoni kosártábor 2017-ben.

Foci, kajak, kosárlabda, úszás, lovaglás - már javában szervezték a nyári táborokat, amikor beütött a koronavírus-járvány. Sok még a kérdőjel, de a legújabb szabályok szerint napközis táborokat lehet szervezni a nyári szünetben, az ottalvós táborokról a hónap végén dönt a kormány.

Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív Törzs hétfői tájékoztatójában kiemelte: csak egészséges gyermekek és felnőttek vehetnek részt a táborokban. A részvételhez egy igazolást, nyilatkozatot kell aláírnia a szülőnek, hogy gyermeke egészséges. Háromszáz fő feletti táborokban kötelező a helyben lévő orvos biztosítása. Ha valaki a táborban betegszik meg, elkülönítőben kell vigyázni rá, védőfelszerelésben.

A Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK már több mint tíz éve szervez nyári tábort, 40-50 gyerek részvételével a Balatonon. Az idei tábort már tavaly elkezdték szervezni.

- Siófokra terveztük - mondta Ducsai Zoltán klubelnök -, ha a szabályok megengedik, és a szülők is támogatják, akkor megyünk.
Általában több mint negyvenen vannak ebben a táborban, volt már, hogy az ötvenet is meghaladta a létszám, ami több tényezőtől is függ. Egyrészt hogy találunk-e olyan szálláshelyet, ami ilyen nagyszámú vendéget tud fogadni, másrészt a gyerekeknek is vannak egyéb elfoglaltságaik a nyáron.
Táboraink célja a közösségépítés, és persze, hogy a kosárlabda terén fejlődjenek a nyáron is a gyerekek. Egy-egy tábor általában úgy zajlik, hogy a délelőtti órákban van két edzésünk, a kisebbek és a nagyok külön edzenek, délután pedig pihenés. Ebbe belefér egy-egy hajókirándulás, strandolás.

- Mikorra tervezték a tábort?

- Szerettük volna a tanév befejezése után rögtön megszervezni, ez a legpraktikusabb időszak, de a dátumról egyelőre oka fogyott beszélni. Mindenesetre, ha a szabályok megengedik, akkor próbáljuk tartani az eredeti időpontot.
Van B-tervünk is, hiszen nem szeretnénk mozgás nélkül hagyni a gyerekeket, ha nem tudunk a Balatonra utazni, akkor itt helyben szervezünk napközis tábort.

A nyári táborokra készül a Sportcentrum is, sokan szervezik ide táboraikat és a Tiszaújvárosi Sport-Park Nonprofit Kft. is szervez saját napközis programokat.

- Reményeink szerint idén is több tábor lesz a Sportcentrumban - mondta Gál Csaba ügyvezető -, sok még a nyitott kérdés.
Jelenleg a központi szabályozásról annyit tudunk, hogy a táborszervezőknek szülői igazolást kell kérni, hogy a gyermekük egészséges, s nem csak a gyerekek részéről fontos ez az igazolás, hanem mindazok részéről, akik a tábor lebonyolításában részt vesznek, tehát a szervezők, a foglalkozásokat vezetők, és tudomásom szerint még az étkezést biztosítók részéről is kell bizonyos igazolás arra vonatkozóan, hogy ők teljesen egészségesek.
Ezt a táborszervezők, akik itt a Sportcentrumban megjelennek, meg fogják követelni, mindenkinek arra kell törekednie, hogy a gyerekek maximálisan biztonságban legyenek. A Sportcentrum részéről azokat a táborokat kezdjük el szervezni, szerveztetni, amelyeket az előző évben is bonyolítottunk, főképpen alsó tagozatos gyerekeknek, két-három turnusban.
Az előkészületek folyamatban vannak, várjuk a végleges álláspontot azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehet lebonyolítani ezeket a táborokat.

Szervezik nyári táborukat a labdarúgók is, két turnusban 5-5 napon át, június 22-étől és július 27-étől várják a 7 és 14 év közötti gyerekeket.

Egész nyárra tervez a Tiszaújvárosi Kajak-Kenu és Sárkányhajó Egyesület.

- Most különösen fontos, hogy megszervezzük a tábort - mondta az egyesület elnöke, Béke László -, eddig csak saját sportolóinknak tartottunk nyári táborunkat, most - látva, hogy milyen nehéz időszakot élnek meg a családok, úgy döntöttünk, mindenki számára lehetőséget nyújtunk.
A kajak-kenunál jól tartható a másfél méteres távolság is, terveink szerint egész nyáron biztosítanánk a nyári napközit a gyerekeknek.

Idén is lesz lovas tábor, a Szederkényi Lovasudvar nagy sikerrel zajló táborára már beteltek a helyek.

- Az alapkoncepció ugyanaz, mint a tavalyi táborokban - mondta el Oláh Gabriella, a tábor egyik szervezője -, sokan már tavaly jelezték, hogy ők ugyanúgy szeretnének jönni, igazából már egy pár hónapja elkezdődött a jelentkezés.
A létszám elég gyorsan betelt, de most a vírushelyzet miatt még várjuk, hogy ez változik-e. A táborok mindenképp meg lesznek tartva, ezt napközis formában engedélyezték is. Mást ez nem fog nálunk zavarni, mert alapból nagyon figyelünk a higiéniára.
Állatok, lovak mellett dolgozunk, itt azért a gyerekek fokozottan figyelnek rá, hogy sokszor kezet mossanak, és minden egyéb szabályt betartsanak. A lovaglás lesz a főszerepben, de ezen kívül nagyon sok kézműves foglalkozással készülünk, lesz festés és íjászat is.

Fodor Petra