Néhány hét múlva nyithat a strand

kr strandRégi szép idők, távolságtartás nélkül.

Lassan végre itt a nyár, és meleg az idő, mennék a strandra, ha engedné a szóvivő. Napfény, sör, bikinis lányok - van ennél jobb dolog? Valószínűleg Müller Cecília országos tisztifőorvos szerint sincs, mert úgy néz ki, hogy most már a strandolást is engedélyezi.

Mivel már nagyon várom, hogy a medence szélén napozó nénik örömére bombát ugorhassak a vízbe, megkérdeztem Ódor Istvánnét, a TiszaSzolg 2004 Kft. ügyvezetőjét, hogy mik a hírek az idei strandszezonról.

- Mikor nyit, illetve kinyithat-e egyáltalán a strand az idén?

- Arra kaptunk lehetőséget a hatóságoktól - többek között a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályától -, hogy a strand, de csak, és kizárólag a strandmedencék kinyissanak.
A határozatukban országos szinten megtiltják a termálmedencék megnyitását, tehát a gyógyfürdő épületét egyelőre nem nyithatjuk meg a vendégek előtt. Van két kültéri gyógymedencénk is, sajnos azokat sem használhatják a vendégek.
Csak azokat a medencéket lehet megnyitni, amelyek nem gyógyvízzel üzemelnek, mert rendkívül fontos a megfelelő fertőtlenítőszer-adagolás, mely a gyógyvíz esetében nem megengedett.

- Milyen előkészületek szükségesek a nyitáshoz, és ezek meddig tartanak? Mikor lehet megnyitni a strandot?

- Megkezdtük azokat a szokásos karbantartási munkákat, amiket tavasszal egyébként is meg szoktunk csinálni. Ilyenkor átvizsgáljuk a strand teljes területét, valamint a strandmedencék burkolatát, mert az előző szezon alatt, illetve a tél folyamán ezek sérülnek.
Készítettünk egy összesítést, hogy milyen típusú munkákat kell elvégezni, amelyeknek egy részét a fürdő dolgozói végzik el - kertészeti, takarítási munkák, vízgépészeti karbantartások.
Vannak olyan típusú feladatok, amelyeket külső kivitelezővel végeztetünk el, ezeknek a munkáknak a pályáztatása a napokban zajlott le. Úgy tervezzük, hogy a munkálatok kivitelezése három-négy héten belül készül el.
Ezután takarítjuk, fertőtlenítjük a medencéket, feltöltjük vízzel, beállítjuk a vízhőfokot, és amikor azt mondjuk, hogy üzemkész a medence, akkor vízmintát veszünk, és azt a vízmintát elküldjük egy akkreditált laborba. Ha onnan megkapjuk a negatív vízminta-eredményt, csak akkor lehet megnyitni a strandot.
A nyitás napját be kell jelenteni a katasztrófavédelem, a vízügyi hatóság és a népegészségügy felé. Tekintettel arra, hogy jelenleg is nagyon sok a bizonytalansági tényező, illetve a már említett feladatokat el kell végezni, így terveink szerint június végén - július elején várható a strand megnyitása.

- Gondolom nagyon szigorú feltételekhez kötik az üzemeltetést. Mik azok a legfontosabb dolgok, amiket a vendégeknek mindenképpen tudniuk kell?

- A népegészségügyi főosztály kiadott egy 10 oldalas kötelező érvényű ajánlást, ami tartalmazza azokat a feltételeket, amelyek betartása mellett lehet üzemeltetni a strandmedencéket.
Az ajánlás szerint úgy kell meghatározni a befogadható vendéglétszámot, hogy az egy főre jutó pihenőterület nem lehet kisebb, mint 16 négyzetméter. Ez alapján a zöldterületen körülbelül 2000 fő tartózkodhat.
A medencék esetében 4 négyzetméternyi vízfelületet kell biztosítanunk vendégenként. A medencékben lévő engedélyezett fürdőzők száma semmilyen körülmények között nem léphető túl, ezért a fürdőnkre vonatkozó jogszabályok szerint a vízben egyidejűleg 600 fő tartózkodhat majd.
Ezek figyelembevételével egyidejűleg mintegy 2600 főt engedhetünk majd be a fürdő területére. A zuhany használata a vízbelépés előtt és után is kötelező, a medencébe lépes előtt kötelező lesz az alapos szappanos előfürdő.
Az ajánlás nem beszél arról, hogy a fürdőzőknek maszkot kell hordaniuk. A csúszdákat és a sodró folyosót lehet majd használni, de a csúszdák esetében meg kell lennie a másfél méter távolságnak a sorban álló vendégek között, viszont semmi olyan élményelemet nem lehet használni, amely aeroszol képződéssel jár.
A takarításra az eddiginél is nagyobb gondot fordítunk, kötelezően óránként fertőtlenítő felülettisztítást kell majd végezni minden olyan felületen, amellyel a vendégek érintkezhetnek.

- Nem szeretném kihagyni a legfontosabb kérdést, lehet-e majd sört inni és lángost enni a strandon?

- Igen, de ahhoz kellenek az üzemeltetők, mert a büfék bérbe vannak adva. Az ajánlásban megvannak a rájuk vonatkozó szabályok is. Ennek egyik pontja az, hogy a vendéglátóhelyek üzemeltetése során be kell tartani a nem egy háztartásban élő vendégek közötti 2 méteres távolságot.
Ez azt jelenti, hogy a büféseknek úgy kell majd elhelyezni az asztalokat, hogy 2 méternél ne legyenek közelebb egymáshoz a vendégek, és sorban álláskor is biztosítani kell a 2 méteres távolságot. Ezen kívül gondoskodniuk kell a dolgozóik személyi higiéniájáról, a maszk és kesztyű használatáról. Ennek betartása a büfé üzemeltetőjének a felelőssége.

Surányi P. Balázs