Újrainduló egészségügy

kr rontgenFülöp Júlia Lilla röntgenfelvétele azt mutatta, nem tört el a lába.

A koronavírus-járvány miatt leállított egészségügy fokozatosan, négy szakaszban indul újra. Május 4-én speciális szabályok szerint újraindultak a szakrendelések Tiszaújvárosban is. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma múlt pénteki közleményében az egészségügy újraindításának fokozatosságát hangsúlyozta.

Kásler Miklós miniszter közölte: lehetőség nyílik az ágyszámok rugalmasabb kezelésére, elkezdődhetnek a tervezhető fekvőbeteg ellátások, köztük a műtéti beavatkozások, újraindíthatók a nem népegészségügyi szűrővizsgálatok, tovább bővíthetők a krónikus, valamint a kúraszerű ellátások.

Továbbra is minden esetben először a háziorvossal kell konzultálnia a betegnek, a személyes találkozást mindenképp meg kell, hogy előzze az egyeztetés. A legfőbb szabály, hogy a szakorvost a beteg háziorvosa keresi fel, és ő kér időpontot a beteg számára. Amikor a beteg a rendelőbe lép, kötelező a kézfertőtlenítés és a szájmaszk viselése.

- Arra kell figyelni, hogy egy órában csak négy beteget lehet szakrendelésenként ellátni - mondta lapunk kérdésére Nagyné Kántor Judit, a Tiszaújváros Városi Rendelőintézet főigazgatója. - Negyedóránként így egy beteget látunk el, hiszen minden beteg után fertőtleníteni kell azokat a felületeket, amelyeket a beteg esetleg megfogott, fizikailag hozzáért.
A váróban is rendelésenként csak egy beteg tartózkodhat, egy pedig a rendelőben. Ránézésre üres a rendelőintézet, nyilván kisebb kapacitással, de működünk.

- A betegek megértik, elfogadják az új szabályokat?

- Változó. Én úgy tapasztalom, hogy örülnek, hogy egyáltalán már lehet jönni a rendelésekre. Vannak, akik türelmetlenebbek, nehezen értik meg, hogy ha már lazítások vannak, akkor miért nem lehet a régi rendszer szerint bejönni. A továbbiakban is a türelmüket szeretném kérni, nekünk is az az érdekünk, hogy minél hamarabb visszaálljon a régi rendszer.

Kevesebb a beteg a bőrgyógyászati rendelőben is. Házi- és szakorvos konzultál a bőrgyógyászati panaszokról is, fotók készülnek, ezeket elemzi ki a szakorvos. Előzetes telefonos időpontegyeztetéssel már személyesen is fogad betegeket Dr. Almádi Tamás.

- A veszélyhelyet előtti betegszám azért lényegesen magasabb volt - mondta a bőrgyógyász -, ez köszönhető annak is, hogy a háziorvos kollégákkal jó kapcsolatot építettünk ki, így a betegek nagy részét sikerül telemedicinás módszerrel ellátni, így kevesen érkeznek fizikálisan is a rendelőbe.

- Mi számít sürgős esetnek bőrgyógyászati szempontból?

- Elsősorban a lázas állapottal járó kórképek: az orbánc, a fertőző betegségek közül az övsömör, ezen túlmenően, ami sürgősség, de nem szabad vele megvárni a szakrendelést, az az anafilaxiás reakció. Itt minden esetben azonnal mentőt kell hívni, ez gégeödémával járó generalizált csalánkiütéssel kísért súlyos allergiás reakció. Ebben az esetben azonnali beavatkozásra van szükség, nyilván nem szabad megvárni a következő rendelési napot.

- A folyamatban lévő kezelések zajlanak, zajlottak?

- Van néhány olyan speciális eset, ilyenek például a súlyos pikkelysömörös betegek, akik gyógyszeres kezelés alatt állnak. Ezeket a gyógyszereket a háziorvos nem írhatja fel, ezeknek a betegeknek a kezelését igyekszünk folytatni.
Amennyiben megoldható, telemedicinával, egy megfelelő laborkontroll és telefonos konzultáció után a Felhőbe fel tudjuk tölteni a recepteket, illetve amennyiben a helyzet megkívánja, úgy személyes konzultációra is sort tudunk keríteni.

Jóval kevesebb most a beteg a rendelőben.

- Most röntgenezték meg a lábamat - mondta kedden délelőtt Fülöp Júlia Lilla -, keresztanyuéknál játszottam a kutyával, megcsúszott a lábam és oldalra fordult. Nagyon fájt.

- Nem tört el - vette át a szót Lilla anyukája, Fülöp-Majzik Katalin -, most rögzíteni fogják, három hétig kell viselnie, úgyhogy nincs sport sajnos, nincs bicikli, csak séta.

Csendes a gyermekorvosi rendelő, a kezdeti hetek után most már a telefonhívás is kevesebb.

- Szerintem a szülők lassan megtanulják, hogy egy enyhén hurutos, köhögős, enyhe hőemelkedéssel járó betegségnél nem kell feltétlenül az orvossal konzultálni - mondta Dr. Gyimes Zsófia gyermekorvos. - Illetve biztos közrejátszik az is, hogy az óvodák, bölcsődék, iskolák nem működnek. A gyerekeknél az akut betegség a leggyakoribb, amit a közösségben szednek össze, most ilyen nincsen.

- Rendben zajlik a védőoltások beadása?

- Az első hetekben, a nagy pánik, a leállás után először a kötelező védőoltásokat pótoltuk, most már a fakultatív oltásokat is. Teljesen sínen van minden körzet, a védőoltások beadása folyamatos.

Május 18-tól a tiszaújvárosi rendelőintézetben újra elérhetőek az infúziós kezelések. A rendelőintézet munkatársai telefonon értesítik azokat a pácienseket, akiknek a járvány miatt félbeszakadt a kezelésük. Ideggyógyászat, belgyógyászat és reumatológia - itt is minden esetben először a háziorvost kell felkeresni.

- A betegnek mindenképpen a háziorvosnál kell jelentkeznie - hangsúlyozta Dr. Mihalik Emese reumatológus -, és ha a háziorvos úgy gondolja, hogy a betegnek infúziós kezelésre van szüksége, akkor felveszi a kapcsolatot a szakorvossal, reumatológiai problémák esetén velem.
Megkonzultáljuk, és amennyiben egyetértésre jutunk, felírom a gyógyszert, a felhőbe felteszem, a beteg kiváltja a gyógyszertárban, majd jelentkezik nálunk. Én tudatom a háziorvossal azt is, hogy a beteg mikor tudja elkezdeni az infúziós kezelést.
Továbbra is az a cél, hogy minél kevesebb legyen a kontaktus, a találkozás. A beteg is telefonál bizonyos esetekben, vele megbeszéljük, hogy milyen gyógyszerek vannak otthon, hogy mi a teendő, és ha ez alapján megnyugtatónak találjuk az állapotát, akkor nincs további feladat, ha bármi felmerül, akkor megkérjük, hogy pár nap múlva jelezze, hogyan érzi magát.
Ha az első, háziorvossal történt konzultáció felveti annak szükségességét, hogy szakorvos vizsgálja meg a beteget, akkor adunk időpontot. De mindenképp felhívom a betegek figyelmét, hogy a háziorvosnál kell először jelentkezni.

- Most ide, a rendelőintézetbe várják a betegeket, leálltak a fiziko- és balneoterápiás kezelések. Mikor indulnak újra?

- A termálvizes kezelések nagyon magas kockázatot jelentenek, nincs olyan rendelet, ami engedélyezné a vizes kúrák, a balneoterápiás kezelések újraindítását, de a többi kezelés elképzelhető, hogy hamarabb elindul majd.
Ami szárazon folyik, vízpermet nélkül, a gyógytorna, fizikoterápia és masszázs lehetséges, hogy hamarabb elindul, de erről még nincsenek pontos információk.

Fodor Petra