Covid 19 szűrés: eredményre várva

kr szures 1Két kémcsővel vettek vérmintát minden résztvevőtől.

Mintegy 10600 fő vett részt két hét alatt a négy hazai orvosképző egyetem és a KSH közreműködésével indított országos koronavírus-szűrővizsgálaton, melynek eredménye így reprezentatív lesz. A legmagasabb, 75% feletti részvétel Veszprém, Nógrád és Pest megyében volt, míg a legjobban teljesítő megyeközpontban, Salgótarjánban a meghívottak 77 %-a jelent meg.

Az adatok feldolgozása folyamatban van, a fertőzöttek végső száma és az átfertőzöttek adatai május végére várhatóak. Az eddigi összesítések alapján a korábban ismertetett részeredményekkel összhangban van a végeredmény - tájékoztat honlapján a Semmelweis Egyetem.

A H-UNCOVER vizsgálat május 16-án zárult szűrésének részvételi aránya és a leszűrtek száma nemzetközi viszonylatban is kimagasló, a hasonló céllal Izlandon, valamint Szlovéniában végzett felmérésekben ennél jóval alacsonyabb, ötven százalék alatti volt a részvétel.

A régiónkban tapasztaltakról Dr. Papp Csabát, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ új szervezeti egységének, a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézetnek az igazgatóját kérdeztük.

- Ma egyelőre véget ér a küldetésük, hiszen az országos COVID-19 szűréshez szükséges mintákat levették. Milyen tapasztalatokkal zárják ezt a két hetet?

- A szűrésbe véletlenszerűen történt az emberek beválogatása, pont azért, hogy egy tömegesnek mondható általános szűrésről tudjunk beszélni. A KSH, miután kiválogatott több mint 17800 résztvevőt, négy egyetemre bízta a szűrés végrehajtását.
A Semmelweis Egyetem vezetésével a Debreceni Egyetem, illetve négy orvosi egyetem kapta meg a szűrést. Mi Borsod, Heves, Szabolcs és Hajdú-Bihar megyében szűrtünk 110 településen.
A megyei jogú városokban mindenhol egész napos elérhetőséget biztosítottunk két hét időtartammal, így az egri, és a miskolci megyei kórház vállalta ezt a nemes feladatot, az ő közreműködésükkel ott minden nap reggel nyolc órától délután kettőig lehetett leadni a mintákat, a többi helyszínen pedig mobil egységekkel lett felfűzve ez a 110 település, így Tiszaújváros is.

- Mondott már néhány számot, ha folytatjuk a sort, mennyi munkaóra van mögötte és mekkora apparátus?

- Számokban kifejezve 25.000 km megtételéről beszélünk, négy egység a négy megyében minden reggel öt órakor indult, minden fedélzeten öt ember, a sofőr, egy fül-orr-gégész szakorvos kolléga.
Fontosnak tartjuk a precizitását, mert ha nincs elég sejtszám a levett mintában, akkor a jelent nem tudja jól megítélni, hiszen az egész szűrővizsgálat tétje a COVID- 19 kimutatása, amit két módszerrel tesztelünk.
Egyrészt a friss, jelenleg zajló fertőzésre használjuk az emberek által PCR-ként ismert fehérjekivonás alapján működő tesztet, ez mutatja a jelen állapotot, tehát fertőzött-e az egyén, ezt az orr és garat mintából mutatjuk ki. Hogy találkozott-e korábban a páciens a COVID-19-cel, az a vérből, az immunglobulin kimutatásával zajlik.
De nem csak ennyi történik, hanem egy 20 paraméteres rizikófaktor felmérés is, egy kérdőíves kikérdezés, ami nagyon sokat jelent.

- Elégedettek a megjelenési hajlandósággal, elmentek a szűrésekre azok, akiket kiválasztott a KSH?

- Minden korosztályt megszólítottunk a szűréseken. Ami nagyon fontos lett volna a népegészségügyi szakemberek számára, az a 20-40 és a 20-50 éves korosztály, akik nem szívesen, nem sokszor keresik fel az orvosokat, mert még fiatalok, mert még családépítés folyik, mert még munkával vannak elfoglalva.
Ők nem figyelnek oda a tünetekre, hogy esetleg fáj a fej, vagy néha fáj a has, pedig a rizikófaktorok mérésével tudtunk volna adni egy térképet, amivel önmagát is tesztelhette volna a páciens, hiszen a saját egészségi állapotát kideríthette volna.
De összességében azt mondhatom, hogy ezzel a nagy nemzeti méréssel egy komoly népegészségügyi szűrésnek lettünk a részesei. Visszatérve a kérdésre, 3904 beteg lett kiválogatva a minket érintő, fent említett négy megyében. Az eloszlásuk különböző volt, Borsod 39 településsel került be a válogatásba, 1300 állampolgárral, míg Heves 21 településsel, 600 körül állampolgárral.
Minden korosztályból merítettünk, ugyanabból a korosztályból ugyanannyi fővárosi, megyei jogú városi, nagyobb településen élő ember és a nagyon apró település is képviselve volt a mintavételben.

- A szűrés utolsó napján tartanak, sok a hiányzó, a kieső?

- Hát vannak, illetve még csak a félidő eredményéről tudok beszélni. Amit elmondhatunk a részvételről, az számomra két dolgot mutatott.
Egyrészt egészségügyi szakemberként azt, hogy 56%-nál tartunk mostanára a vizsgálatok arányával, vagyis a jelenléttel. Ez azt jelenti, hogy komolyabban vették, mint bármilyen más eddigi népegészségügyi felmérést, viszont ha arról beszélek, hogy ma a médiában mindenhol az életünket meghatározó COVID 19-ről van szó, ehhez képest viszont picit csalódás volt, hogy mennyire érdekli az embereket.
Én azt hittem, hogy mindenki kíváncsi önmaga és a családja egészségére. Sokan viszont szerettek volna bekerülni a „kiválasztottak” sorában, de sajnos nem kerültek bele a KSH véletlenszerű merítésébe.

- Egy hete tették közzé a szűrés részeredményeit, miszerint 8000-ből csupán két fertőzöttet találtak, illetve a vérminták alapján kilenc embernél mutatták ki, hogy már átesett a fertőzésen. Ez meglepetés volt, vagy körülbelül ilyen számokban gondolkodtak?

- Természetesen előre nem tudhattuk, hogy milyen arányban van jelen a vírus, de meglepetés az eredmény olyan szempontból, hogy nagyon alacsony az arány.
Ennek egyetlen egy magyarázata van, és csak köszönettel és hálával tudok gondolni minden lakosunkra, akik komolyan vették a kormányzat tiltását, komolyan vették az operatív törzs felhívását és azt, hogy ezeket mind meg is fogadták, ezért sikerült lefojtanunk a vírust.
Gyakorlatilag ezt mutatják az eredmények, amit nem tudott még egyetlen egy ország sem produkálni Európában. Én erre mérhetetlenül büszke vagyok, és azokra az emberekre is, akik ezt a két hónapot otthonunkban, a gyerekkel tanulva, online módra áttérve töltötték napjaikat, és köszönöm a háziorvosoknak, és mindenkinek, aki segített.
Hangsúlyozom, hogy ez a vírus nem itt születik, nem itt teremtődik, ezt csak külföldről lehet behozni, szóval, ha már ilyen jól megtanultunk két hónap alatt magunkra vigyázni, akkor azt tudom tanácsolni, és azt kérem mindenkitől, hogy továbbra is ugyanúgy tartsák be a szabályokat, korlátozásokat.
Természetesen az eredmények feldolgozása a Semmelweis egyetem feladata, ők fogják majd kommunikálni május végén azokat.

- Tudják már, hogy mikor lesz az országos szűrés ismétlése?

- Az első ismétlés legkorábbi időpontja szeptember 1-je, ezt tudjuk egyelőre a Semmelweis Egyetem rektorától, és hogy ugyanebben a formában lesz vélhetően. Ami még nagyon fontos, ha legközelebb lesz ilyen, akkor még jobban kell tudatosítani az emberekben, hogy egy-egy kiválasztott ember az ő korcsoportjában 500-1000 embert képvisel, tehát az ő kiesése ennyi ember kiesését jelenti a reprezentatív mintából.

berta