Köszönet a városvezetésnek

kr civil 1A Civil Szalon tagjai megköszönték a városvezetés helytállását a veszélyhelyzetben.

A Tiszaújvárosi Civil Szalon találkozóra invitálta Tiszaújváros vezetését, hogy megköszönjék a járványügyi veszélyhelyzet idején végzett munkájukat. Az azonnali, határozott, gyors és folyamatos kommunikációt, a megnyugtató tájékoztatást, azt, hogy részletekbe menően mindenre és mindenkire gondoltak. A veszélyeztetetteknek megszervezték az ebéd házhoz szállítását, és mosható maszkot osztottak. A Civil Szalon elnökét, Kolosai Katalint kérdeztük a lokálpatrióta vállalkozók és az önkormányzat együttműködéséről, valamint az összejövetel apropójáról.

- Milyen együttműködés volt az elmúlt időszakban a Civil Szalon és a város vezetése között?

- Amióta az új testület elfoglalta helyét, polgármester úrral elindult egy párbeszéd. Ez azt jelenti - ahogy az alapszabályunkban is benne van -, hogy várospolitikai kérdésekben kívánunk állást foglalni. A Civil Szalon tagságának összetétele, a sokrétű területet átfogó munkája, munka- és élettapasztalata elég bátorságot ad nekünk, hogy állást foglaljunk, vagy jó szándékkal tanácsot adjunk. Polgármester úr, és a jelenlegi testület is igényli, hogy kapcsolata legyen a civilekkel.

- A mai összejövetel, a mai este miről szól?

- Az új képviselő-testület tagjai éppen csak elfoglalták helyüket tisztségükben, éppen csak megszokták az új feladatukat, amikor rájuk szakadt a vírus okozta veszélyhelyzet. Figyelemmel kísérve munkájukat - akár a televízión, akár az online felületeken keresztül - egyrészt korrektül, pontosan, fegyelmezetten, jogkövetően, illetve amit a jogszabály önkormányzati hatáskörbe utalt, azt átgondoltan vitték véghez. Azt is láttuk, hogy a közösségi oldalon, ahol ők is jelen voltak, nagyon sok, a városban lakó ember megköszönte azt, hogy pontos tájékoztatást adtak, és igyekeztek mindenféle pánikhelyzetet rögtön az elején megakadályozni, a valóságtartalom nélküli pletykákat megelőzni. A mai találkozót azért kezdeményeztük, hogy - nem csak a Civil Szalon tagjai nevében, hanem mivel mi tényleg a civileket képviseljük, a városlakók nevében is - megköszönjük a munkájukat, azt, hogy ezt a rendkívüli helyzetet ilyen nagyszerűen végigvezényelték, és irányították. Valljuk be, ez nem kis feladat volt.

- Most már hivatalosan is véget ért a vírus okozta veszélyhelyzet. Ez mindenkinek átszőtte az életét, a Civil Szalon hogyan élte meg az elmúlt néhány hónapot?

- Először mindenkit sokkolt ez a dolog, aztán mi is áttettük a kommunikációt az online térbe. Létrehoztunk egy Civil Szalon csoportot, és ott tartottuk meg az egyébként kéthetente szokásos találkozóinkat. De mihelyt oldódtak a szabályok, összehoztunk egy baráti találkozót - szabadtéren. Körbekerítettünk szalaggal néhány fát, aztán átvágtuk ezt a „kerítést”, jelezve, hogy a korábbi módon szeretnénk élni a mindennapjainkat.

Surányi P. Balázs