Négyen a szupersprint döntőjében Lengyeltótiban

kr tri mixA főszponzor jóvoltából az első helyezett 150 ezer, a második 125 ezer, a harmadik 100 ezer forinttal gazdagodhatott a férfiak mezőnyében.

Szinte az összes magyar élversenyzőt felvonultató versenyt rendezett a Magyar Triatlon Szövetség és az E.ON július 22-én Lengyeltótiban. A legjobb felnőtt, U23-as és junior korcsoportos triatlonosok mérték össze tudásukat egy szupersprint viadalon, melyen tiszaújvárosi sportolókért is izgulhattunk.

Bár az esemény eredetileg egy zártkörű tesztversenynek indult, a járványhelyzet után, a nemzetközi megmérettetések későbbi újrakezdése miatt végül Magyarország legerősebb mezőnye gyűlt össze Lengyeltóti mellett. A versenyre 20 férfit és 15 nőt hívott meg az országos szövetség, olyanokat, akik korosztályukban nemzetközi szintű teljesítményre képesek. A legjobbak részvételével megrendezett exkluzív viadal egyben válogatót is jelentett a következő nemzetközi versenyekre, a felnőtteknek a hamburgi MIX-váltó világbajnokságra, a junioroknak pedig az észtországi Európa-bajnokságra.

Ha a versenyzők eddigi eredményeit nézzük, összesen 27 vb, vagy Eb érem tulajdonosa csapott össze a Somogy megyei település mellett megrendezett szupersprint viadalon, ahol a sportolóknak úszásban 300 métert, kerékpáron 8, futásban 2 kilométert kellett teljesíteniük.

Az egyéni időfutam során alakult ki a döntő mezőnye, melyet a férfiaknál tízen, a nőknél hatan alkottak. Az egyéni időfutamban elért eredmények alapján a férfiaknál az esélyeknek megfelelően Faldum Gábor 20:27 perccel, és Bicsák Bence (20:29 perc), a nőknél Bragmayer Zsanett 22:52 perccel és Horváth Karol (23:30 perc) bizonyult a legjobbnak. Ötödik helyével a riói olimpikon Kovács Zsófiának is sikerült kvalifikációt szereznie a fináléra, ahol azonban már nem állt rajthoz.

A tiszaújvárosiak közül az U23-as Putnóczki Dorka, Lehmann Csongor, Lehmann Bence és Sinkó Uribe Ábel is finalista lett, míg a junior Bóna Kinga, Kovács Gyula, Sinkó-Uribe Aurél ezúttal nem jutott be a döntőbe.

Délután újabb szupersprint táv várt a finálé résztvevőire. A női döntőben Bragmayer magabiztos versenyzéssel, mind a három számot kontroll alatt tartva győzött (24:37 perc). Mögötte Horváth Karol és Kropkó Márta vívott nagy csatát egymással, és - mint délelőtt is - előbbi (25:13 perc) ezúttal is kevéssel jobbnak bizonyult utóbbinál (25:25 perc).

A férfidöntő szorosabb küzdelmet hozott, amelyben csak fokozatosan maradt el az élbolytól egy-egy versenyző. Végül a futásnál már csupán négyen csatáztak a győzelemért és a tagságért a váltóban. Bicsák nagyszerű utolsó számával végzett elsőként (21:25 perc), megelőzve Lehmann Csongort (21:29 p), Faldumot (21:34), valamint a döntőben a tempót sokáig diktáló Dévay Márkot (21:37 p). Az összesített pontszámot tekintve így Bicsák bizonyult a legjobbnak (3 pont), Faldum (4 pont) és Lehmann Csongor (6 pont) előtt.

A végeredmény a délelőtti és a délutáni helyezési számok összesítése után alakult ki. A válogató eredménye alapján Bragmayer Zsanett, Horváth Karol, Bicsák Bence és Faldum Gábor képviselheti a magyar színeket a szeptemberi hamburgi világbajnokságon.

A több online csatorna, köztük a TriathlonLive TV által élőben közvetített verseny díjazását a triatlon szövetség kiemelt szponzora, az E.ON biztosította.

Az E.ON a sportág két legnagyobb tehetségének, Bicsák Bencének és Lehmann Csongornak a felkészülését is támogatja.

- Az E.ON támogatása új lehetőségeket nyitott meg számunkra. A mai verseny egy egyedülálló lebonyolítási forma, melyre eddig nem volt még példa. Ez a verseny összehozta hazánk legjobb triatlon versenyzőit. A kreatív ötlet megvalósításához nélkülözhetetlen volt az E.ON energiája - mondta dr. Bátorfi Béla, a Magyar Triatlon Szövetség elnöke.

SZIS