Augusztusi csillaghullás

kr csillag 1

Éppen hogy a láthatóság szintje alá csökkent a NEOWISE üstökös fényessége, máris itt van egy szintén látványos égi esemény, a Krónika megjelenésének időpontjában maximumát mutató augusztusi csillaghullás. Az év leglátványosabb csillaghullását produkáló Perszeidák meteorrajnak ugyanis augusztus 12-én, 13-án várható a maximuma.

Sok más meteorraj is megfigyelhető az év során, de egyértelműen ez a legaktívabb és leglátványosabb meteoráramlat. Népszerűségét, ismertségét többek között annak is köszönheti, hogy a Föld északi felén a nyári időszakban figyelhető meg. A többi hozzá hasonló, vagy akár nagyobb aktivitást produkáló raj, az őszi, vagy téli időszakban látható, amikor lényegesen kedvezőtlenebbek az időjárási és észlelési körülmények. De az ismertsége annak is köszönhető, hogy ez az egyik legősibb, legrégebb óta megfigyelt meteorraj.

Ehhez a szép égi jelenséghez számos népi és mitológiai hiedelem társul. A legismertebb, amit mindenki tud, hogy ha hullócsillagot látunk, akkor kívánjunk valamit. Ha azt senkinek nem áruljuk el, akkor a kívánság teljesül egy éven belül. Ez nem véletlen, ugyanis az augusztusi csillaghullás mögött maga Zeusz, az istenek istene, illetve fia Perszeusz áll. A mitológiai történet nagyon lerövidítve úgy szól, hogy Zeusz, felesége Héra haragját elkerülendő aranyeső képében környékezte meg a gyönyörű Danaét, az argoszi királylányt. Az ő furcsa nászuk gyümölcse lett a félisten Perszeusz, aki hőstettei révén kiérdemelte, hogy apja felhelyezze az égboltra.

A legszórakoztatóbb hiedelem szerint a hullócsillagok a fényükkel a szüzességüket éppen elveszítő lányokat számolják össze. Remélem a nyári fesztiválok elmaradása nem nyomja rá a bélyegét a várt égi esemény látványosságára.

Meg kell említeni, hogy a hullócsillag megnevezés kissé félrevezető, ugyanis szerencsére nem egy csillag hullik le, hanem egy parányi porszemcse, ami a Földdel ütközve a magas légkörben felizzik és elég. Szaknyelven ezt a fényjelenséget meteornak nevezzük. Sokszor keverednek a jelenséggel kapcsolatos fogalmak, ezért röviden tisztázzuk ezeket:

- meteoroid: a Nap körül keringő apró porszem, törmelék

- meteor: a Föld légkörébe hatoló meteoroid által okozott fényjelenség

- bolida: a Vénusz fényességét meghaladó meteor

- meteorit: a Föld felszínét elért meteoroid

A meteoroidok keletkezése több okra vezethető vissza. Nagyon sok poranyag megmaradt a Naprendszer keletkezésekor, az üstökösök bomlása, aszteroidák, kisbolygók ütközése porladása is jelentős forrás. Tehát a világűr tele van olyan apró testekkel, amelyek nem rajban rendeződtek, és bármikor keresztezhetik a Föld útját. Ezek az úgynevezett sporadikus meteoritok bármikor hullhatnak és hullanak is, leggyakrabban hajnalban. Ennek az a magyarázata, hogy az esti meteorok utolérik a Földet, míg a hajnaliak szembe jönnek velünk, tehát sokkal nagyobb az ütközés sebessége.

Nagyon régi felismerés, hogy bizonyos és meghatározott időszakokban látványosan megnő a meteorok száma, és nyomvonalukat visszafelé meghosszabbítva az égbolt egy pontján találkoznak. Ezt nevezzük a meteorraj radiánsának, és amely csillagképben ez a pont elhelyezkedik, az adja a raj nevét. A legismertebbek a Perseidák, Leonidák, Quadrantidák, Lyridák. Ilyenkor a Föld egy üstökös pályájának mentén kiszóródott törmelékkel találkozik, melynek megkapó meteorzápor lehet az eredménye.

Földünk minden augusztus közepén metszi a 122P/Swift-Tuttle üstökös pályáját, és begyűjti az éppen ott található törmeléket. (1. ábra) Ennek az üstökösnek a keringési ideje 133 év, nagysága kb. 26 kilométer.

Figyelmesebb olvasóim feltehetik a kérdést, mi van akkor, ha a Föld nem a törmelékkel, hanem magával az üstökössel találkozik? Látatlanban kijelenthetjük, hogy nagyon nagy baj, hisz a dinoszauruszok kipusztulását 65 millió éve egy ennél kisebb becsapódás okozta. Számítások szerint 4479-ben lesz annyira földközelben, hogy az ütközés valószínűsíthető. Addig még van időnk elhárítási technológián gondolkozni.

Egyébként a meteoritok is képesek komoly károkozásra. Példaként a 2013-as eseményt említeném. Az oroszországi Cseljabinszk felett 30 kilométerrel felrobbant bolida lökéshulláma a fél várost lerombolta, 1200 ember sérült meg.

kr csillag 2Éjfélig teljesen sötét égen gyönyörködhetünk a sziporkázásban.

A csillaghullás megfigyelésének nagy előnye, hogy semmiféle eszköz nem szükséges hozzá, eltekintve persze a kellően sötét derült égbolttól, szúnyogriasztótól, és a megfelelő öltözettől. Az idei év a Hold zavaró hatásával szembe is előnyösebb, mint a tavalyi esztendő volt, a fogyó Hold csak éjfél körül kel, addig a teljesen sötét égen gyönyörködhetünk a sziporkázásban. A meteorraj radiánsa, azaz az a hely ahonnan szétsugárzódnak a meteoritok a Perszeusz csillagképben van, amely az esti órákban ÉÉK-irányba található a mellékelt ábrának megfelelően. (2. ábra)

Tartósabb nézelődésnél szükségünk lehet egy kényelmes, dönthető támlájú kerti székre vagy ágyra, esetleg egy jó matracra, hálózsákra. Ne a fejünk feletti égboltot szemléljük, inkább valahova a horizont fölé, úgy 45° magasra nézzünk. Kitüntetett irány nincs, a hullócsillagok az ég bármely részén feltűnhetnek. Ezért előnyös, ha több ember végzi a megfigyelést, és az égterületeket megosztják egymás közt, majd kommentálják a látottakat az élményből kimaradóknak. Gyakran előfordul, hogy percekig nem hullik egyetlen meteor sem, aztán egy percen belül jön akár 6-8 darab is. Közben viszont gyönyörködhetünk a nyári égbolt lenyűgöző szépségében.

Szutor István
csillagászati klubvezető