Trópusi szúnyogok

tigrisszunyog

A változó éghajlat és a globális kereskedelmi forgalom növekedése miatt nagyon sok kártevő és kórokozó érkezik Európába, így hazánkba is. Magyarországon 50 őshonos és 3 újonnan betelepült invazív csípőszúnyog található.

A szúnyogok, a legveszélyesebb rovarok közé tartoznak, mert a kórokozok terjesztésével évente közel egymillió ember haláláért felelősek. 2012-ben Felsőszölnökön megtalálták az első trópusi szúnyogfajt, a japán szúnyogot (Aedes japonicus). Hivatalosan ázsiai bozótszúnyognak nevezik, nekem szimpatikusabb a japán szúnyog elnevezés.

2014-ben Bajára megérkezett az ázsiai tigrisszúnyog (Aedes albopictus), ezt is átnevezték ázsiai zebraszúnyognak, mivel csíkozása inkább a zebrára hasonlít, de úgy támad, mint a tigris.

2016-ban Pécsre megérkezett a harmadik trópusi szúnyogfaj, a koreai szúnyog (Aedes koreicus), ezt még nem nevezték át, de csak idő kérdése. A japán és koreai szúnyogok már megtelepedtek hazánkban, a tigrisszúnyog még csak vendégségben van nálunk. A tigrisszúnyog az előkelő negyedik helyen található az invazív fajok listáján.

Miért veszélyes a trópusi szúnyogok megjelenése? Nyilvánvaló, mivel trópusi betegségeket terjeszthetnek. A trópusi szúnyogfajok, hasonlóan a dalos, vagy házi szúnyoghoz, elsősorban a ház körüli vizekben tenyésznek és csak 200-400 méterre távolodnak el. Ezért is tartottuk fontosnak, hogy felhívjuk a lakosság figyelmét a ház körüli tenyészőhelyek megszüntetésére, és térítésmentesen szúnyoglárva-irtó tablettát biztosítottunk a tiszaújvárosi lakosok részére. Ez sikeresnek bizonyult, eddig 130 db lárvairtót használtak fel.

A trópusi és a házi szúnyogok nagyon kedvelik a temetőkben lévő virágvázákat is, ideális tenyészőhely ez számukra. Több országban is megtiltották, hogy élő virágot vízbe helyezzenek a temetőkben, csak vizes homokba lehet virágokat elhelyezni. A Tiszaújvárosi Városgazda Kft. a nyári hónapokban, a sajószögedi városi és a szederkényi református temetőben szúnyoglárva-irtó tablettákkal folyamatosan kezeli a vízzel teli virágtartó vázákat, az így kezelt víz a gyepre, növényekre szabadon kiönthető.

A város több helyszínén tigrisszúnyog-tojáscsapdákat helyeztünk ki. Ez egy vízzel teli, fekete műanyag pohár, melybe fűszálakat helyeztünk és egy fa „létrát” is tettünk bele. A tigrisszúnyog nem a vízre helyezi a tojásokat, hanem a víz feletti aljzatra, ezt szolgálja a fa „létra”.

Az Ökológiai és Botanikai Intézet 2019-ben kutatási projektet hirdetett meg az ázsiai tigrisszúnyog országos elterjedésének feltérképezésére a lakosság segítségével. Honlapjukon (https://szunyog.okologia.mta.hu/) részletesen leírják, hogyan lehet mintát vagy fényképet beküldeni.

A tigrisszúnyogot hazánkban viszonylag könnyen el lehet különíteni a többi csípőszúnyogtól, ugyanis ez a faj nagyon kontrasztos színezetű: fekete alapon fehér vagy ezüst pikkelyekből álló foltok, csíkok szegélyezik a testét, lábait. Más ennyire kontrasztosan fekete-fehér szúnyog nem él hazánkban. Az imágók fő megkülönböztető jegye, hogy egyetlen fehér csík fut végig a tor háti oldalán. Az imágók testhossza mintegy 5 milliméter. A projekt rendkívül népszerű lett, 2019-ben 443 észlelésből 48 lett pozitív, 2020-ban eddig 712 beküldött mintából (szúnyog vagy fénykép) 49-et azonosítottak ázsiai tigrisszúnyognak, ezeket a déli határszélen és Budapesten találták.

Kerékgyártó István
ügyvezető
Tiszaújvárosi Városgazda Kft.