Tisza-parti történelmi értékséta

kr ertek 1A katonáknak szállást adó épület.

Alsó tagozatban az erőműstrandra jártunk nyári úszónapközibe. Jó kis nyarakat töltöttünk ott! Felnőttként még élvezhettem a téliesített medencéket, gőzölgő párában úszkáltunk a vízben. Ma is nosztalgiázom, ha kitekerek arra biciklivel. A buszmegálló, a lelakatolt kisbolt, a kémények, a Tisza-part…

A hétvégén egészen más szemüveggel nézhettem a Tisza-part városrész nevet felvett területet. Idegenvezetőm Kitka Zsuzsa volt, aki csak mesélt és mesélt, olyanokról is, amit - bár már 44 éve itt élek - korábban még nem is hallottam.

Persze nem egyedül mentem, egy egész stábbal. A fotós csak kattogtatott, az operatőr folyamatosan nyomta a gombot, és nem állta meg, hogy ő is kérdezzen. No meg még legalább 30-an, akik szombat délelőtt a Tiszaújváros Települési Értéktár és a TSC Természetjáró Szakosztály közös értéksétájára mentek el. - Ez már a harmadik ilyen sétánk, az elmúlt két évben a Morotvát és a gátat jártuk végig, idén az Erőmű lakótelepen teszünk látogatást és a Tisza-szigeten fogunk szétnézni - mondja Kitka Zsuzsa, a Tiszaújváros Települési Értéktár titkára, aki a Honvéd útról indítja el a kíváncsi csapatot.

Úton a Honvéd úton

- A Honvéd út azért Honvéd út, mert ott szovjet katonákat szállásolták el és ezért lett ez a neve. A hatalmas épület még ma is látszik a bokrok, fák mögött. A szovjet katonák azért voltak itt, mert az ötvenes években, az ipartelepítés időszakában az ipari kémkedés jelentős volt, illetőleg nem felejthetjük el, hogy a hidegháború korszakáról beszélünk és őrizni kellett ezeket az államtitkokat. Érdekesség, hogy ezeknek az anyaga egyébként még most sem férhető hozzá a kutatás számára - mesél a múltról Zsuzsa, aztán még mélyebbre ásunk, egészen a kezdetekig.

Bronzkori temetőre épült lakótelep

- Sokan gondolják azt, hogy azóta élnek itt emberek ezen a területen, amióta felépítették a gyárakat. Azonban a természet, a Tisza közelsége, illetőleg a jó termőterület miatt már évezredek óta élnek itt emberek. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy az Erőmű lakótelep, készenléti lakótelep építésekor bronzkori sírokat találtak itt, egészen pontosan hét zsugorított csontvázat találtak. Kevesen tudják, hogy az Erőmű lakótelep tulajdonképpen egy bronzkori temető fölé épült, ebből hét sírt ástak ki, ezek zsugorított pózban voltak eltemetve, zömük férfi volt. Miután elvégezték az ásatásokat egy kis csúszással kezdődött el az erőmű készenléti lakótelep építése - hallgatjuk csodálkozva idegenvezetőnket.

Rajtra készen a készenléti lakótelepen

- A nevében benne van, hogy ez azért készenléti lakótelep, mert közel kellett lenniük a dolgozóknak egy hibaelhárítás esetére, ezt egyébként egy szovjet norma szabályozta. Az erőmű dolgozóinak egy részét elhelyezték a készenléti lakótelepen, más részüket pedig Szederkény-Újvárosban, hiszen így relatíve egész közel voltak a gyárhoz abban az esetben, ha szükség lenne rájuk. Ahogy telt az idő, kevésnek bizonyultak a lakások, érkeztek a kérelmek a vezetéshez, hogy építsenek új lakásokat, tervezte is az erőmű vezetése, hogy még egy kockaépületet építenek erre a területre, azonban ezt az építésügyi minisztérium nem engedélyezte, arra hivatkozva, hogy a város fejlődik, épül, és majd ott biztosítanak lakásokat az erőmű dolgozóinak. Egyébként ezt a negyedik kockaépületet a mostani játszótér és légópince környékére tervezték - meséli Kitka Zuszsa.

A Sajó-csatorna

Ugye sokaknak megvan a kép, ahogy Hamvas Béla fekszik a fűben az erőmű négy kéményének előterében? Nagyjából sikerült ezt a helyet is beazonosítanunk sétánk során a fotók alapján. Valahol ott, a Sajó csatorna partján, aminek csak töredéke valósult meg a tervezettnél.

- A Sajó hajózhatóvá tétele a 19. században is felmerült, de csak az elképzelés szintjén maradt, konkrét tervek 1904-ben születtek először, Bánrévéig szerették volna hajózhatóvá tenni. Aztán sok idő elteltével végre megtörtént az első kapavágás, melyről az 1943-as Filmhíradó is beszámolt - jött az újabb történet. „Új mérföldkövéhez érkezett a magyar vízi úthálózat és öntözőrendszer kiépítéséért folytatott munka. Tiszapalkonya határában a kormányzó úr első ásóvágásával megkezdődött a Sajó-csatorna építése. Az új csatorna közelebb hozza a Sajó-menti iparvidéket az Alföldhöz” - szólt a hír a híradóból.

Kitka Zsuzsa mesélt a barakképületekről, az első városi sporttelepről, az erőművesekről, a városalapítókról, a kezdetekről. Az érdeklődő idősebb korosztály egy-egy történettel, saját emlékkel toldotta meg felkészült idegenvezetőnket. Zsuzsát félúton Soós Gábor természetvédelmi mérnök váltotta, ő vezette végig a társaságot a Tisza-szigeten, azon a területen, amit az Erőmű lakótelephez hasonlóan felvettek a Tiszaújváros Települési Értéktárba.

berta