Mit tegyek, ha beteg lesz a gyerek?

kr iskola 1A tanteremben nem kötelező a szájmaszk...

Szigorú szabályokkal kezdődhetett a tanév szeptember 1-jén. A gimnáziumban már első naptól kezdve kötelező a maszk használata a folyosón, a tantermekben pedig a pedagógus dönti el hordani kell-e a maszkot. Az általános iskolákban is be kell tartani a védőtávolságot a maszk viszont nem kellett. Eddig. A második héten már a felső tagozatosok táskájában is kötelezően ott lapul a maszk, amit használni is kell a közösségi tereken. Ez azonban csak egy a betartandó szabályok közül. A másik fontos kérdés a betegség. E tekintetben is szigorúbb protokoll vonatkozik a gyerekekre.

Nem mehet iskolába

- A nyári szünet utolsó napjaiban a fiam fülfájásra panaszkodott, ezért elvittem az ügyeletre - mesélte Széplaki-Mészáros Ilona. - Az ügyeletes orvos megvizsgálta, nem látott semmi különöset, talán a torka piros volt egy kicsit. Azonban mivel felső légúti panaszokkal kerestük fel az orvost, a gyereknek tíz napig otthon kellett maradnia, így nem kezdhette el az iskolát szeptember 1-jén. A nagymama vigyázott a fiamra, szerencsére tudott segíteni, viszont, ha a tavaszi helyzet megismétlődik, akkor nem tudom mi lesz, mert a szabadságok elfogytak.

Iskolai protokoll

Mindenki óvatosabb most, az iskolák is. A lázas gyereket azonnal el kell különíteni az iskolában, hiszen a tanár nem hivatott eldönteni, hogy milyen betegségben szenved. Fertőző vírus lappang benne, vagy csak megfázott.

- Nehéz helyzetben vagyunk - mondta Orbán Mónika, a Tiszaújvárosi Szent István Katolikus Általános Iskola pedagógusa. - A protokoll szerint náthás, lázas, köhögős gyerek nem jöhet iskolába, ez egyébként akkor is így van, ha nincs járványhelyzet. Ha a gyermek otthon lesz beteg, akkor a szülőnek kötelessége értesíteni az iskolát a gyerek állapotáról, illetve innentől csak orvosi igazolással jöhet iskolába. Abban az esetben, ha a gyermek az iskolában lesz lázas, akkor nekünk rögtön el kell különítenünk a beteget a többiektől. Erre az esetre elsődlegesen az orvosi szobát jelöltük ki.

A járványhelyzet miatt a szülők a betegséggel kapcsolatos hiányzásokat nem igazolhatják, akkor sem, ha csak pár napig tartó fejfájásra panaszkodik a gyerek.

A Tiszaújvárosi Eötvös József Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégiumban nem indult zökkenőmentesen a tanév. Két tanulónál igazolódott be a koronavírus gyanú.

- Az intézményben két diákunk van jelenleg hatósági karanténban igazolt fertőzés miatt - tudtuk meg Szaniszló Lászlótól, a gimnázium intézményvezetőjétől. - A kontaktszemélyek vizsgálata még folyik. Az érintett személyeket felszólítottuk, hogy amíg a vizsgálat tart addig maradjanak otthon. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a kontaktszemélyek nem az egész osztályt jelenti, hanem aki a védőtávolságon belül került, aki mellette ült az iskolapadban. E mellett persze bekerülnek a barátok is a vizsgált személyek közé. Azoknak a gyerekeknek, akik biztonsági okokból maradnak otthon, az intézmény igazolja a távollétet, így a szülőnek nem kell a hiányzásokkal foglalkozni. Ha a vizsgálat során kiderül, hogy nem fertőzött a tanuló, akkor jöhet iskolába. Abban az esetben, ha hatósági karanténba kerül a diák, arról kapunk értesítést és a karantén idejére a hiányzást a hatóság igazolja. Amikor pedig esetleges fertőzés derül ki, akkor természetesen orvosi ellátásba kerül a gyermek, és gyógyulása után csak orvosi igazolással jöhet iskolába.

Tíz napig otthon kell maradni

A nevelési-oktatási intézmények mellett a gyerekorvosok is sokkal óvatosabbak a kialakult helyzet miatt.

- Az iskolában nagyon komoly rendszabályok mellett folyik a tanítás - mondta Dr. Gyimes Zsófia, házi gyermekorvos. - Korrekt módon betartják és betartatják a rendet, ami nagyon fontos ahhoz, hogy az iskolák működni tudjanak. Persze az iskola és a gyerekorvosok együttműködése is elengedhetetlen. Amikor a szülő észreveszi, hogy a gyermek nincs jól, telefonon kell jelentkezni a házi gyermekorvosánál, aki kikérdezi a tünetekről, ami alapján nagy valószínűséggel és nagy biztonsággal ki tudja szűrni, hogy melyik gyerekkel mi a teendő.

- Mit kell tudnunk a tünetekről? Mire kell odafigyelnünk?

- Vannak a koronavírus-fertőzésnek tipikus tünetei, ami elsősorban felnőtteknél jelentkezik, ez a száraz köhögés, a láz, a nehézlégzés és az ízérzés, illetve a szaglás elvesztése. Gyerekkorban nem ezek a jellemző tünetek. Lehet egyszerűen csak taknyos, köhögős, jelentkezhet izomfájdalom, hányás, hasmenés, amik szintén lehetnek a koronavírus jellegzetes tünetei. Tehát, ha az iskolás gyereknél nem a tipikus tüneteket észleljük, de valamilyen betegség jele mutatkozik, nem zárhatjuk ki a koronavírust. Éppen ezért fontos, hogy mindenképpen konzultáljon a szülő az orvossal, így el tudják dönteni közösen a további teendőket. Ha ezek a tünetek olyanok, hogy otthoni kezeléssel megoldható, akkor otthon marad a gyerek, otthon marad a szülő és folyamatos telefonos kapcsolatban van a háziorvossal.

- Mikor kell orvoshoz vinni a gyereket?

- Nekünk, orvosoknak most az az eljárásrend működik, hogy jogunk van eldönteni, szükség van-e vizsgálatra vagy nem. Ez természetesen személyre szabottan működik. Arra támaszkodunk elsősorban, hogy mit mond a szülő, mit figyel meg a gyerek tünetein. Ezeket a beszélgetéseket minden esetben dokumentáljuk. Sokszor a szülővel való beszélgetés után az igazolást megírjuk, a szülőnek odaadjuk, a gyereket nem kell elhozni.

- A protokoll szerint mikor mehet közösségbe a gyerek?

- Minimum tíz napig kell otthon maradnia és amennyiben három napig tünetmentes, akkor tizedik nap után közösségbe mehet. A mostani helyzet abból a szempontból is nehéz, hogy sokkal óvatosabban kell eljárnunk az egyéb betegségekkel kapcsolatban is. Arról van szó, hogy a gyerekek közel fél év után közösségbe kerültek, ráadásul ősszel az összes többi vírus is megjelenik, de most nem tudjuk megkülönböztetni, hogy ez most az új típusú koronavírus vagy egy másik, ami teljesen hasonló tüneteket produkál. Ezért van az sajnos, hogy most az akár „csak” náthás gyerekeket is hosszabb ideig tartjuk otthon, mint máskor, mert az is előfordulhat, hogy a gyerekben enyhe lefolyással, akár csak orrfolyással átmegy a vírus, viszont ő átadhatja másoknak, akiknél sokkal durvább tüneteket produkál.

- Mikor van szükség tesztelésre?

- Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy a gyerek rossz állapotban van és tipikusak a tünetei, akkor a háziorvos kérhet tesztet. Illetve akkor is indokolt a tesztelés, ha mondjuk egy osztályban van igazolt beteg, és a kontaktkutatás alatt kiderül, hogy kapcsolatban állt a beteggel és tüneteket mutat, akkor is kérünk tesztet. A tiszaújvárosi körzetekben a második hullámban összesen két esetben kellett tesztelést kérnünk, ezek közül az egyiknél bebizonyosodott a fertőzésgyanú, pozitív lett a teszt, a másiknál még nem érkezett meg az eredmény. A tesztkérés egyébként a háziorvos feladata, és a mentőszolgálat megy ki és végzi el.

- Mi a helyzet a szénanáthás, allergiás gyerekekkel?

- Akiről tudjuk, hogy allergiás tünetei vannak, azokat beengedjük közösségbe, ott nem feltételezzük, hogy a koronavírus okozza. Erről igazolást adunk a pedagógusoknak, hogy tudjanak róla, és ne küldjék haza ezeket a gyerekeket. Viszont, ha a szénanáthás gyereknél a tünetek megváltoznak, csúnyábban kezd köhögni, hőemelkedése lesz, akkor az elkülönítés és a tíznapos otthonmaradás rájuk is ugyanúgy vonatkozik.

- A rendszeres kézmosás és az orrot, szájat takaró maszk segít abban, hogy az iskolák ne zárjanak be?

- A maszkkal kapcsolatban bebizonyították, hogy nem igaz, hogy oxigénhiányt okoz, viszont azt is egyértelműen bebizonyították, hogy ha a vírusszórón maszk van az már nagyon nagy védelmet jelent. Ha a másik emberen is maszk van az még nagyobb védelem, ha még a másfél méter távolságot is betartják, majdnem nulla az esélye annak hogy megfertőz. De a kérdésre válaszolva, igen, nagyon fontos, hogy betartsuk a szabályokat, ezzel nagymértékben hozzájárulunk ahhoz, hogy a gyerekeink iskolába járhassanak.

ema