Elkezdődött a legkisebbeknek is

kr ovodaHa csak lehet, a szabadban tartózkodnak az óvodások.

Újra benépesültek a város óvodái és a bölcsőde is, elkezdődött a 2020/2021-es nevelési év. Természetesen ezek az intézmények is új szabályok szerint működnek, az intézkedéseket azért hozták, hogy megakadályozzák a koronavírus-járvány terjedését.

Több mint százan voltak az előző nevelési évben, most 48 bölcsődés kezdett szeptemberben, a hónap végéig még heten csatlakoznak a Napsugár Bölcsődéhez. Hetvenen óvodába mentek. - A bölcsődébe való beszoktatás folyamatos - mondta Molnár-Csetneki Nikoletta, a Tiszaújvárosi Humánszolgáltató Központ Napsugár Bölcsődéjének csoportvezető kisgyermeknevelője. - Az első szabály az, hogy a beszoktatás a szülővel történik, de a szobákban egyszerre csak egy szülő és egy gyermek tartózkodhat, ez egy picit lelassítja a szokásos menetet. A gyermeköltözőkben be kell tartani a másfél méteres távolságot, így csak két szülő és két gyermek mehet be egyszerre. A gyerekek érkezéskor kezet mosnak, megmérjük a hőmérsékletüket is, a szülők kéz- és lábfertőtlenítés után, lábzsákban léphetnek be az épületbe, és számukra kötelező a maszkviselés.

A bölcsődében úgy szervezik a mindennapokat, hogy igyekeznek minél több időt a szabadban tölteni, folyamatos a takarítás, a fertőtlenítés, az épület szellőztetése.

Csakúgy, mint az óvodákban. 75 gyerek kezdte meg az évet a Tiszaújvárosi Református Óvodában, három vegyes csoportban. A beszoktatás zökkenőmentesen zajlott, mint ahogy a visszaszoktatás sem okozott gondot. Itt is csak kézmosás, kézfertőtlenítés után lehet az épületbe lépni, a szülők pedig csak maszkban léphetnek be az óvoda kapuján.

- Nagyon nagy a szülők felelőssége - mondta lapunknak Halász Zoltánné, a Tiszaújvárosi Református Óvoda vezetője -, nagyon komolyan kell venni, ha egy gyereknek folyik az orra, lázas, köhög, hasmenése van. Arra kérem a szülőket, hogy ilyen esetben semmiképp ne hozzák a gyerekeket az óvodába, hisz a saját gyermeküket és a többi gyermeket, a dolgozókat is meg kell védeni a fertőzéstől.

Huszonhárom csoporttal kezdte meg az évet a Tiszaújvárosi Napközi Otthonos Óvoda, egy csoporttal kevesebb mint tavaly. A csökkenés oka egyrészt az, hogy a törvényi változások miatt 12 százalékkal több gyermek kezdte meg általános iskolai tanulmányait, mint az előző években, másrészt 2017-ben kevesebb gyermek született Tiszaújvárosban, mint azt megelőzően.

- Az eddigi adatok alapján 100 újfelvételes gyermek kezdte meg a nevelési évet - tájékoztatta lapunkat Micskiné Bodó Erzsébet óvodavezető - az átlagos csoportlétszám 21 fő. A nevelési év indítása a járványügyi készenlét miatt egy intézkedési terv kiadásával indult, melyben meghatároztuk azokat a legfontosabb intézkedéseket, szabályokat, amelyek mind az óvodai dolgozókra, mind az óvodába járó gyermekekre és szüleikre is érvényesek.

Ezen túlmenően szerdától újabb szabályok léptek életbe: hangsúlyosabbá vált, hogy a betegség miatt távollévő gyermek csak és kizárólag orvosi igazolással mehet óvodába. A szülők - kivéve a beszoktatós gyermekek szüleit - nem léphetnek be az épületbe. Nem lesz úszásoktatás és a délutáni foglalkozásokat (hittan, tehetségműhelyek) bizonytalan időre felfüggesztették.