Jelöltek, sorsolás, elmarasztalás

kr valasztasibizÖt nap alatt háromszor tartott ülést a választási bizottság.

Öt jelölt indulhat választókerületünkben az október 11-én tartandó időközi országgyűlési képviselőválasztáson. A választókerületi választási bizottság sorsolással megállapította a képviselőjelöltek szavazólapi sorrendjét, és - benyújtott kifogásokat tárgyalva - a választási eljárásról szóló törvény megsértése miatt elmarasztalta Koncz Zsófiát, a Fidesz-KDNP jelöltjét.

Öt napon belül három alkalommal is ülésezett a B-A-Z Megyei 6. sz. Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság, amely a már korábban nyilvántartásba vett Koncz Zsófia és Tóth Ádám delegáltjaival 5 fősre bővült.

Szeptember 4-én a bizottság képviselőjelöltként nyilvántartásba vette Bíró Lászlót (Párbeszéd, MSZP, DK, Momentum, LMP) és Sóváriné Bukta Erikát (Demokrata Párt), mivel ajánlóíveiken megvolt a kellő számú (legalább 500) ajánlás. A független jelöltként indulni szándékozó Medve István nyilvántartásba vételét ugyanakkor elutasította a bizottság, mivel ajánlóívei csak 441 érvényes ajánlást tartalmaztak. Szeptember 4-én 16 óráig további 3 független jelölt - Horváth Dániel, Dusza László és Oláh István László - is visszaadták a felvett ajánlóíveiket, de nem kérték nyilvántartásba vételüket.

A választási bizottság kisorsolta a jelöltek szavazólapi sorrendjét is. (Tekintettel arra, hogy a Medve István nyilvántartásba vételét elutasító határozat ekkor még nem volt jogerős, ő is „részt vett” a sorsolásban, s mindjárt az 1-es számot kapta. Az érintett az elutasító határozat ellen fellebbezett, melyet a területi bizottság elutasított.) A jelöltek sorrendje: Bíró László (Párbeszéd, MSZP, DK, Momentum, LMP), Váradi Gábor (független), dr. Koncz Zsófia (Fidesz-KDNP) Sóváriné Bukta Erika (Demokrata Párt), Tóth Ádám (független).

Még ugyancsak a szeptember 4-ei ülésén Tóth Ádám kifogását tárgyalta a bizottság. A független jelölt azt kifogásolta, hogy a fideszes Koncz Zsófia Facebook-oldalára olyan kampányfotókat posztolt, melyeken gyerekekkel látható. A képek a szerencsi Fecskési játszótéren készültek.

A választási bizottság többségi álláspontja szerint egy jelölt gyermekekkel közös fotóinak közösségi oldalon történő megosztása, és ezáltal bárki részére elérhetővé válása pozitív színben tünteti fel a jelöltet, és ez sérti az esélyegyenlőséget (mint alapelvet) azzal szemben, aki ilyet nem használ. A választási bizottság megállapította a jogsértést, és felszólította Koncz Zsófiát, hogy törölje közösségi oldaláról a fotókat, illetve eltiltotta a további jogszabálysértéstől, de nem szabott ki bírságot.

Szeptember 7-én szintén egy Tóth kontra Koncz ügyet tárgyalt a választási bizottság. A független képviselőjelölt ezúttal azt kifogásolta, hogy a fideszes képviselőjelölt köznevelési intézményben készült fotókat posztolt közösségi oldalán és az állam által biztosított tankönyveket kampánycélra használta, továbbá kampánytevékenységet folytatott az intézményben.

A kifogás, illetve a Koncz Zsófia által ehhez írt észrevételt megvizsgálva a bizottság egyhangú szavazással elutasította a kifogást. A grémium indoklása szerint bejegyzésében Koncz Zsófia egyértelműen jelezte, hogy az állam által biztosított tankönyvekről van szó, észrevételében pedig tisztázta, hogy az intézménylátogatás augusztus 28-án történt, amikor még nem tartózkodtak ott tanulók, márpedig a politikai célú tevékenység tilalma a törvény értelmében arra az időre vonatkozik, amikor az óvoda, iskola, kollégium ellátja a gyermekek, tanulók felügyeletét.

F.L.

*

Lapzártánk után, szeptember 8-án újabb ülést tartott a választási bizottság. A grémium újabb kifogásokat tárgyalva elmarasztalta a Jobbikot, mert választási szórólapot adott ki, holott nem jelölőszervezet. Koncz Zsófia a helyi választási iroda tevékenységét kifogásolta, ezt a bizottság elutasította. Három jelölt esetében a vissza nem adott ajánlóívek miatt pénzbírságot szabott ki a bizottság. A részleteket jövő heti számunkban ismertetjük.