Eltelt egy év…

kr fgy

Október 13-án volt egy éve, hogy Önök több mint 2/3-os többséggel megválasztottak Tiszaújváros polgármesterének, illetve minden választókerületben bizalmat szavaztak a Lokálpatrióta Egyesület-MSZP jelöltjeinek.

Az egy éves évfordulóról való megemlékezés nem csak nosztalgia a részemről, a napokban arra is késztetést éreztem, hogy összegezzem az elmúlt egy év eseményeit, eredményeit. A Lokálpatrióta frakció tagjaival nagy várakozással és eltökéltséggel, rengeteg ötlettel és tervvel a tarsolyunkban indítottuk az új ciklust, végtelenül büszkék voltunk arra, hogy egy ilyen különleges közösségért dolgozhatunk. Ez év márciusában azonban megérkezett az a bizonyos „hidegzuhany”.

Tavasszal szinte minden egyebet le kellett söpörnünk az asztalról, egyik napról a másikra az új típusú koronavírus-járvány kötötte le majd’ minden figyelmünket és erőforrásunkat. Bevallom Önöknek, hogy a legvadabb rémálmaimban sem gondoltam volna, hogy egy ilyen szokatlan helyzetben kell majd helytállnunk. Március végén megérkeztek az első igazi tavaszi napsugarak, de a városban autózva nem láttam mást, csak a kihalt utcákat, a lezárt játszótereket, az üres parkokat, megannyi „Maradj otthon!” plakátot…

Torokszorító volt így látni szeretett városunkat, de ezt biztosan Önök is megtapasztalták. Kollégáimmal egy cél lebegett a szemünk előtt: a legjobb tudásunk szerint kell megóvnunk otthonunkat és közösségünket a vírustól és a járvány egészségügyi-gazdasági-társadalmi hatásaitól. Úgy gondolom, hogy sok-sok elhivatott ember munkájának és az Önök fegyelmezettségének köszönhetően jól vettük az első akadályokat.

Időközben változtak a dolgok, sokat tanultunk a vírusról (magunkról pedig még többet!), érthető módon mindenki veszített a türelméből (ki többet, ki kevesebbet), sokat változott, lényegesen megengedőbb lett az állami protokoll, melynek köszönhetően mára meg kellett tanulnunk együtt élni a helyzettel. A nemzetközi tendenciáknak megfelelően Magyarországon és itt, Tiszaújvárosban is emelkednek az esetszámok, de mégis próbáljuk egy viszonylag normális rendszerben folytatni az életünket.

Őszinte leszek Önökkel: továbbra is aggasztónak tartom a helyzetet, de úgy gondolom, hogy felelős hozzáállással, az alapvető járványügyi előírások betartásával mindannyian sokat tehetünk magunkért és a közösségünkért.

Járvány ide vagy oda, még így is történtek említésre méltó, pozitív dolgok városunkban: megvalósultak kisebb fejlesztések (például az okos zebrák vagy a fitness elemek), megerősítettük a szociális ellátórendszerünket, béremelést hajtottunk végre az önkormányzati szférában, uniós források segítségével megvalósult a Sportcentrum energetikai korszerűsítése, valamint a Széchenyi és a Hunyadi iskolák szigetelése. A súlyos nehézségek ellenére városunk továbbra is fejlődik, élhető, zöld, biztonságos, és egyre gondoskodóbb településsé válik.

A sikert nem adják ingyen, mélységek nélkül nincsenek magasságok, a szép pillanatokért keményen kell dolgozni… Ezek a közhelyek most új értelmet nyernek. Továbbra is hiszek abban, hogy a mi kis közösségünk összezár a nehéz időszakokban (is) és együtt mindent megoldunk. Hiszek abban is, hogy egyszer véget ér ez a rémálom, és magunk mögött hagyhatjuk minden negatív hatását. Akkor előttünk lesz az a bizonyos tiszta lap, és újult erővel folytathatjuk közös céljaink megvalósítását.

A Lokálpatrióta frakció valamennyi tagja nevében köszönöm a bizalmukat, megértésüket, együttműködésüket és a támogató hozzáállásukat! Minden jót és kitartást kívánok Önöknek!

Dr. Fülöp György
Tiszaújváros polgármestere