A csapatmunka és a szív diadala

kr kosar 1Drahos (15 középen) most is óriásit játszott, 18 pontja mellett egyebek közt 14 lepattanót szerzett.

Nehéz körülmények között vállalta az összecsapást Szendrey Zsombor vezetőedző legénysége a Vásárhelyi Kosársuli csapatával szemben november 13-án. A bajnokság nyolcadik fordulóját erősen hiányos kerettel várta a Phoenix: Kovács Martin, Molnár, Martin, Orliczki és Pöstényi is hiányzott a játékosok közül. Az esély egy olyan csapat ellen, mint a Vásárhely nem nálunk volt. A járványügyi helyzet miatt zárt kapus mérkőzésen mégis hazai győzelem született. Nem is akármilyen!!!

Phoenix KK - Vásárhelyi Kosársuli 96-65 (19-22, 18-13, 32-14, 27-16)

2020. november 13. Tiszaújvárosi Sportcentrum, nézők nélkül.

Játékvezetők: Lengyel Ádám József, Sallai István József, Horváth Csongor Béla.

Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK: Taskó István (9/6), Drahos Gábor (18/6), Szilasi Bence (25/12), Kovács Zoltán (21/3), Lajsz Gergely (14). Csere: Czimer Adrián (3), Hajdu Boldizsár (-), Drizner Gábor (-), Szabó Norbert (6), Eremiás Kristóf (-), Orosz Zoltán (-), Balogh Ákos (-). Vezetőedző: Szendrey Zsombor.

Kiegyenlített kezdést követően Drahos vezérletével látványosan erősödni kezdett a tiszaújvárosiak játéka. Az etap közepén már hat ponttal is vezetett a hazai gárda, a Vásárhely azonban igazított támadójátékán, és a nyolcadik percre megfordította az állást (19-20). A maradék időben a Phoenix már nem tudta visszavenni az irányítást.

A második negyed elején még mindig a vendégek fölénye érződött, akik igyekeztek elszakadni, a lassan növekedő hátrányt Lajsz és Kovács kosarai ellensúlyozták, így sikerült versenyben maradni. A negyed második felében a Drahos-Szilasi páros pontjaival született meg előbb az egyenlítés, majd a fordítás, hogy aztán a félidőre tiszaújvárosi előnnyel érkezzenek el a riválisok (37-35).

A harmadik negyedet mindkét gárda pontatlanságokkal kezdte, a rossz sorozatot Lajsz közelije törte meg, amit Szilasi három távolija követett. Bár közben az ellenféltől is érkezett egy hárompontos válasz, ez a sorozat akkor is döbbenetes volt, ráadásul jól érzékelhető, tízpontos vezetés született pár perc leforgása alatt (48-38). Ez a szakasz jelentette a meccs fordulópontját, ettől kezdve alig-alig szakadt meg a Phoenix előnyének növekedése. A remek összjátéknak, valamint Kovács, Szilasi és Drahos eredményességének köszönhetően a záró etap előtt már húszpontos különbséget mutatott az eredményjelző (69-49).

Félő volt, hogy bajt okozhat a kimerültség, de a fiúkat nem lehetett megállítani. A negyedik etapot Szabó, Taskó és Szilasi kosarai nyitották meg, és amikor a Vásárhelynek sikerült ismét húsz pontra visszajönnie, Taskó és Szilasi triplái következtek. A remek játékosokat felvonultató Vásárhely nem találta az ellenszert, Kovács és Szabó kosaraival már harminc pont fölött járt az előny (87-55), amikor ismét betaláltak az ellenfél dobásai, de ezek már lényegében nem változtattak a különbségen. Szendrey edző a lefújás előtti másfél percet a felnőtt bajnokságban most debütáló fiatalokra bízta. Czimer, Orosz, Hajdu, Drizner és Balogh ötöse nem okozott csalódást, megőrizték a Tiszaújváros előnyét.

Drahos ismét óriásit játszott. Tripla-duplával, 18/6 ponttal, 14 lepattanóval, 4 szerzett labdával, 10 assziszttal, 6 kiharcolt faulttal és 1 blokkal érte el a találkozó legjobb teljesítményét. Lajsz sem tétlenkedett, ő is elérte a dupla-duplát (14 pont, 11 lepattanó, 4 assziszt, 2 kiharcolt fault, 1 blokk), valamint nagyszerű dobóformát mutatott Kovács Zoltán (21/3 pont, 5 lepattanó, 4 assziszt) és Szilasi Bence is (25/12 pont, 2 lepattanó, 2 assziszt, 2 kiharcolt fault, 1 blokk). Ám elismerést érdemel mindenki, aki pályára lépett ezen a napon.

Szendrey Zsombor vezetőedző: Nem túl jó szájízzel készültünk erre a mérkőzésre, hiszen az eredménytől függetlenül el kell mondani, hogy öten, hatan, majd heten edzettünk ezen a héten, a kezdő ötösünkből négy ember betegséggel küzdött. A ma pályára lépők közül mindenkire vonatkozik, hogy ilyen csapatmunkát talán még nem is láttam; óriási szívvel, elánnal és elszántsággal sikerült ma legyőznünk egy nagyon jó erőkből álló hódmezővásárhelyi csapatot. A sok hiányzó miatt egész héten azon gondolkodtunk, hogy halasszuk-e el a meccset, hiszen még a legutolsó napon is lebetegedett egy játékosunk, illetve volt, aki munkahelyi elfoglaltság miatt nem tudott eljönni. Így a keretünkből hét emberünk maradt, és a hiányzókat olyan U20-as játékosokkal pótoltuk, akik életükben először szerepeltek felnőtt mérkőzésen. Az a döntés született tehát, hogy a problémák ellenére is lejátsszuk a meccset, és mindezek miatt érezzük igazán értékesnek ezt a győzelmet. Csak gratulálni tudok a fiainknak! Most annyi a dolgunk, hogy a földön maradjunk, és készüljünk a következő meccsre.