Tovább zöldül a város

kr faÚj fasort telepítettek a Tiszaszederkény felé vezető úton.

Az előző évekhez hasonlóan idén is több díszfa, örökzöld telepítése zajlik városszerte. Az ültetések a „Zöldülő Tiszaújváros” program keretében és az éves fatelepítési terv szerint történnek. A fajokat tekintve igen változatos túlkoros, többször iskolázott díszfát szereztünk be, előtérbe helyezve a magyar nemesítésű, jó várostűrő képességgel rendelkező fajtákat.

A fák többségét a közterületi parkokba ültetjük a meglévő fasorok pótlására, játszóterek környezetébe, szoliter parkfaként ültetve. Új fasor is létesül, a Tiszaszederkény városrészt és a várost összekötő út mellett.

A közparkokat Tilia Szent István (hársfa), Fraxinus ornus „Huba” (virágos kőris) magyar nemesítésű fajtái díszítik majd. Az Acer platanoides „Olmstedt” (oszlopos juhar), keskeny utcák fásítására, parkolók környezetébe is alkalmas fajta.

A Tiszaszederkényt és a várost összekötő út mellé is magyar fajta kerül, a Fraxinus excelsior „Tekeres” (magas kőris), mely 30-40 m magasra is képes megnőni, kitűnő várostűrő sorfa.

Az ültetések előkészítésekor elsődleges a közműtérképek áttekintése, hogy a tervezett helyen a felszín alatt milyen vezetékek futnak. A megfelelő védőtávolságot az egyes vezetékektől be kell tartani.

A fák telepítésekor a talajlakó kártevők ellen Force 1,5 G talajfertőtlenítőt használunk. A Symbivit mikorrhiza gomba talajba való kijuttatásával pedig elősegítjük az ültetett növényanyag gyökerének víz- és tápanyagfelvételét, mellyel a növények sokkal ellenállóbbak lesznek. Az ültetéskor a fákat karózással tartjuk stabil egyenes állásban, mely szintén elősegíti a fa biztonságos gyökeresedését. A törzsvédelem Sunreflex típusú szerrel történik, melynek célja, hogy az ültetés során egyébként is sokkhatásnak kitett fák törzse a napsugarakat visszaverje, és ne alakuljon ki nyáron héjaszás (a fáknak napsütés által okozott betegsége) télen fagyléc.

Tamics Adrienn
kertészeti részlegvezető
Tiszaújvárosi Városgazda Kft.