Ha tehetik, maradjon otthon a gyerek!

kr bobitaOvisok a Bóbita udvarán.

Egyre több a koranavírusos beteg, egyre jobban oda kell figyelnünk a távolságtartásra és minden olyan szabályra, ami megvédhet minket a fertőzéstől. Városunkban is folyamatosan érkeznek a hírek újabb fertőzöttekről, olyanokról, akik kórházba kerültek és sajnos már halálesetek is történtek a fertőzés miatt.

Vasárnap este jött a hír, hogy a Szivárvány óvodában az utolsó pár napban minden elővigyázatosság ellenére több mint tíz óvodai dolgozó betegedett meg. Mindannyian lázasak, gyengék, felső légúti, illetve covid tüneteket mutatnak. Az óvoda vezetéséhez a hétvégén sorra jöttek az üzenetek az alkalmazottaktól, hogy hétfőtől nem tudnak dolgozni.

„Sajnos a gyerekek ellátása így egyre bizonytalanabbá válik, ezért Micskiné Bodó Erzsébet óvodavezetővel egyeztetve tisztelettel kérjük Önöket, hogy aki csak tudja, néhány napig (egyelőre ezen a héten), tartsa otthon a gyermekét mindannyiunk egészsége érdekében. A kérésünk célja az, hogy a Szivárvány óvodában megállítsuk a vírus terjedését. Ennek érdekében fertőtlenítjük a teljes óvodai épületet, valamint a hétfői nap folyamán leteszteljük az alkalmazottakat.„- írta a polgármester hivatalos facebook oldalán vasárnap este, jelezve a szülőknek, hogy erre a hétfőre már lehetőség szerint így készüljenek.

- Koronavírusfertőzés miatt bezárt egy időre a Szederinda óvoda is, két kollégánk betegedett meg a hatból, most hétfőn azonban szerencsére újranyithattuk az épületet, hiszen gyógyultan érkeztek vissza kollégáink - adta tájékoztatásul Micskiné Bodó Erzsébet, a Tiszaújvárosi Napköziotthonos Óvoda vezetője.

A középiskolákkal és főiskolákkal ellentétben az óvodáknak nyitva kellett maradniuk, ám a helyi óvoda vezetése már a múlt héten azzal a kéréssel fordult a szülőkhöz, hogy aki tudja, tartsa otthon a gyermekét.

- Polgármester úrral egyeztetve 50 tesztet veszünk, célzottan teszteljük azokat a kollégákat, akik közvetlen közelében voltak a coviddal fertőzött kollégáinknak - nyilatkozta lapunknak az óvoda vezetője. - November 4-étől veszélyhelyzetet hirdetett a kormány, 11-étől pedig további korlátozó intézkedéseket, miszerint a bölcsőde, az óvoda és az általános iskola továbbra is nyitva marad, hogy a gazdaság működőképességét meg tudják tartani az országban, a szülők továbbra is tudjanak járni dolgozni. Bizonyára sokan tudják, hogy több a beteg az óvodákban is, jelentősen megnőtt a fertőzésveszély. A gyerekek elég széles kapcsolati hálóval rendelkeznek, sok helyről bekerülhet a vírus az intézménybe, így arra a döntésre jutottunk, hogy megkérjük, - és nem kötelezzük - azokat szülőket, akik jelenleg nincsenek alkalmazásban, gyesen, gyeden vannak, főállású anyák, vagy munkanélküliek, ha meg tudják tenni tartsák otthon a gyereküket. Egy csoportszoba körülbelül 52 nm-es, ahol 20-25 gyerek van és 2-3 felnőtt, valljuk be nehéz itt tartani a másfél méteres távolságot. Féltjük a gyerekeket és féltjük magunkat, sok a 60-hoz közeli kollégánk, így sok mindent mérlegelve döntöttünk úgy, hogy próbáljuk valamilyen módon csökkenteni az egy területen lévő emberek számát, és ezzel csökkenteni a fertőzésveszélyt. Jó néhányan jelezték is, hogy nem hozzák a gyerekeiket az óvodába, de természetesen mindazon gyermekeknek, akiknek az otthoni ellátását nem tudják megoldani, ügyeletet biztosítunk a Szivárvány óvodában. Számítunk a szülők megértő támogatására.

Rendkívüli szünet a Szivárványban

A vírus terjedése miatt folyamatosan változik a helyzet, és változnak a számok. Lapzártánk előtt újabb hírek érkeztek az óvodából, Micskiné Bodó Erzsébettől.

- November 18-ától rendkívüli szünetet rendeltünk el a Szivárvány óvodában, mert eddig újabb négy dolgozó estében igazolódott a koronavírus pozitivitás és további 6 dolgozó vár jelenleg is a teszteredményére. Ez minden munkakört érint, nem csak az óvodapedagógusokat, a dajkákat és az irodai dolgozókat is. Annak érdekében, hogy a vírus további terjedését az intézményben megakadályozzuk, be kellett zárnunk az óvodát november 25-ig. Jelenleg egyetlen szülőről tudunk, aki ügyeleti ellátást kért, amit a Bóbita óvodában biztosítunk, de már a múlt heti felhívásunkra is - hogy aki tudja tartsa otthon a gyermekét - nagyon pozitívan reagáltak a szülők, hiszen hétfőtől, amikor még nem rendeltük el a szünetet, jelentősen csökkent az óvodába hozott gyerekek száma. Arra kérem a szülőket, hogy ha igényelnek ellátást, azt mindenképpen jelezzék az óvodavezető felé, hiszen a fogadó intézménynek is fel kell készülnie a gyerekek érkezésére, és azt is látnunk kell, hogy hány gyerek kér étkezést az adott napra. Polgármester úr napról-napra közzé teszi a legfrissebb járványügyi információkat a facebookon, így az óvodára vonatkozó intézkedéseket is, de én arra kérem a szülőket, hogy a facebookon létrehozott zárt csoportjainkba is minden nap nézzenek be, hiszen a részletes tudnivalókat mindig ott tudjuk a leggyorsabban közzé tenni, ezzel is próbáljuk megvédeni a gyerekekeket, a családokat és munkatársainkat is a vírustól. Az önkormányzat által finanszírozott tesztelés során sem a Bóbita óvodában, sem a Tündérkertben nem találtak pozitív esetet. Ebben a két óvodában kedden történt meg az alkalmazottak teljes körű tesztelése. A Bóbita óvoda egyik dolgozójának, akinek háziorvos által megrendelt tesztet csináltak, kedden érkezett meg az eredménye, ami sajnos pozitív lett - tudtuk meg az óvoda vezetőjétől.

berta