Emelkedett a koncentráció

kr prev

Újabb 34 koronavírussal fertőzött tiszaújvárosit regisztráltak a hatóságok, 52-en meggyógyultak, az aktív fertőzöttek száma 139 fő. Több témát is tárgyalt hétfői ülésén a prevenciós bizottság, megérkeztek a legújabb szennyvízvizsgálat eredményei, életbe lépett az éjszakai kijárási tilalom, a közterületi maszkhasználat, fertőtlenítőszert ajánlott fel a MOL. 

Pap Zsolt alpolgármester a legfrissebb szennyvízvizsgálat eredményeiről tájékoztatta lapunkat.

- Az elmúlt napokban újra megmérettük a szennyvízben található örökítőanyag koncentrációját, megérkeztek az eredmények és sajnos elég elkeserítő adatokat kaptunk. Látszik az emelkedés, de ez nem azt jelenti, hogy a korábbiakhoz képest olyan nagy mértékben megnőtt volna az örökítőanyag koncentrációja, hogy az már súlyosnak tekinthető, hiszen a Nemzeti Népegészségügyi Központ adataival összehasonlítva ez mérsékelten közepes koncentráció. Viszont emelkedik városunkban is, tehát jelen van a fertőzés, erre oda kell figyelni.

- Milyen jövő várhat ránk az adatok tükrében?

- Várhatóan emelkedni fog a fertőzöttek száma, ezt lehet lassítani maszkviseléssel és a higiéniés szabályok betartásával, megfelelő távolságtartással. Arra nagyon fel kell készülni, hogy amennyiben emelkedik a fertőzöttek száma, az az egészségügyet, a kórházi ellátást nagymértékben megtereli. Többször elmondtam már, és ezt hangsúlyozzák a szakemberek is, hogy hatalmas teher van az egészségügyön, gyakorlatilag a teljesítőképesség határán van. Én nap, mint nap a mentőknél dolgozom, és bizony láttam olyan eseteket, vittünk olyan covidos betegeket, akik kórházi kezelésre szorultak, mert nehézlégzésük van, fulladnak. Az a probléma, hogy ha megterheljük az ellátórendszert, előbb-utóbb nem tudjuk hová elhelyezni a betegeket.