Fegyelmezett lakosság, szigor az idősotthonban

kr higi

Bő egy hete új szabályok szerint zajlik az élet, kötelező a szabadban is maszkot viselni, és este 8 és reggel 5 óra között kijárási tilalom van érvényben. A részletekről, engedményekről lapunk 5. oldalán olvashatnak. A koronavírus köztünk van, emelkedik a tiszaújvárosi fertőzöttek száma is, a napokban pedig már az Ezüsthíd Gondozóházban és Idősek Otthonában is megjelent a vírus.

Az elmúlt egy hét eseményeiről, történéseiről dr. Fülöp György polgármestert kérdeztük, aki elsőként jó tapasztalatokról számolt be:

- A közterületi maszkhasználatnál ez most egy tesztidőszak, ha azt látjuk, hogy az esetszámok stagnálnak, vagy csökkennek, akkor természetesen ezt a fajta szigort feloldjuk. Egyelőre azt látjuk, hogy szükséges a közterületi maszkhasználat. Nagyon köszönöm minden tiszaújvárosinak, hogy ilyen fegyelmezetten betartják ezt az egyébként kellemetlen szabályt, de a közösség védelmében úgy gondolom, hogy ezt a döntést meg kellett hozni. A város rendőrkapitánya a napokban arról tájékoztatott, hogy a tiszaújvárosiak az országos szinthez viszonyítva is példaértékűen tartják be ezt a szabályt. Több kérdés is felmerült a kerékpárosokban, hogy kell-e maszkot viselniük. A főszabály szerint a kerékpározás sportolásnak minősül, nyilván este 8 és reggel 5 óra között, a kijárási tilalom alatt elvileg nem lehet sportolni, de sokan mennek ilyenkor is munkába. Ebben az időszakban sem fogják szankcionálni a rendőrök azt, aki nem visel maszkot a kerékpáron. Tudom, hogy kerékpározás közben még kellemetlenebb a maszk viselése, tehát így, ezzel a kiterjesztő értelmezéssel kell a helyi rendeletet értelmezni és a rendőrök is így járnak el.

A fertőzöttek száma folyamatosan emelkedik a városban, s a gondos odafigyelés ellenére már megjelent az Ezüsthíd Gondozóházban és Idősek Otthonában is.

- Sajnos kedden volt egy koronavírus gyanús eset, őt azonnal kórházba utalták, de úgy láttuk helyesnek, hogy ha szerda reggel mindenkit letesztelünk. A gondozónők közül mindenkinek negatív lett a tesztje, azonban találtak két gyanús esetet a gondozottak között, ezért megbeszéltem intézményvezető úrral, hogy szigorú szabályozás lép életbe. A két gyanús esetet most izolálják, megrendelik nekik az állami PCR-tesztet és majd annak függvényében tudunk további intézkedéseket hozni, de annak érdekében, hogy a bentlakókat védjük, tovább fogjuk szigorítani az eddigi szabályokat. Melyek eddig is szigorúak voltak, folyamatosan teszteltünk, fertőtlenítettünk, nagy odafigyeléssel dolgoztunk. Ha a helyzet indokolja, akkor, ha kell, akár minden héten tesztelni fogunk dolgozókat, idős embereket, mert az emberi élet egyszeri és pótolhatatlan.

Fodor Petra

A felére csökkent a fertőzöttek száma a beruházáson

A múlt hónapban arról számoltunk be, hogy a poliol projekten dolgozók között több mint 200 koronavírus fertőzöttet találtak. A jelenlegi helyzetről Zsinkó Tibor, a MOL Petrolkémia Zrt. vezérigazgatója nyilatkozott.

- Valóban, október elején a fővállalkozó thyssenkrupp arról értesítette a MOL-t, hogy a tiszaújvárosi poliol projekten dolgozók körében több mint 200 fertőzöttet találtak. A thyssenkrupp és a MOL gyors reakciójának, valamint az óvintézkedések maradéktalan betartásának köszönhetően az elsőkörös tesztelés esetszámához képest az elmúlt hetek teszteredményei azt mutatják, hogy jelentősen mérséklődött a fertőzöttség a beruházáson dolgozók körében. A legfrissebb adatok alapján közel a felére esett vissza az aktív pozitív esetek száma. Szerencsére mindenki tünetmentes, senki sem szorul kórházi ellátásra.

- Hogyan kezelik a fertőzött munkásokat, milyen intézkedéseket tettek?

- Az igazoltan fertőzött dolgozókat és a szoros kontaktokat elkülönítettük. A fertőzöttek karanténban vannak, a szoros kontaktok esetében 10 nap járványügyi megfigyelés-karantén van életben. Mindkét csoport csak negatív teszttel térhet vissza a munkába. A karantén betartását a Készenléti Rendőrség ellenőrzi. A negatív teszteredménnyel rendelkező és szoros kontaktnak nem minősülő kollégák hatóság által kiállított felszabadító határozat birtokában elhagyhatták szálláshelyüket, és újra munkába állhattak. A thyssenkrupp a MOL-lal együttműködésben új pandémiás protokollt állított össze az aktuális helyzetre való tekintettel. A MOL-os egészségvédelmi szakemberek munkáját, a koncepció kidolgozását a thyssenkrupp részéről szakorvos segíti. Továbbra is folytatódik az építkezésen dolgozók szűrése, tapasztalatunk szerint a rendszeres tesztelésnek köszönhetően a járvány kontroll alatt tartható.

Az intézkedések célja, hogy biztosítsuk az üzleti folytonosságot az építkezés területén és egyben a kivitelezésen dolgozók egészségét is védjük. Ennek érdekében a tesztelésen túl számos óvintézkedést vezettünk be. A kialakult helyzetet folyamatosan nyomon követjük és a további lépéseket ennek megfelelően tesszük meg, szorosan együttműködve az érintett hatóságokkal.

Ajándék a MOL-tól

300 liter MOL Hygi fertőtlenítőszert kapott a város a MOL-tól, melyet hétfőtől már át is vehetnek a társasházi közös képviselők

- Már hetekkel ezelőtt megígértük a társasházaknak, hogy segítünk a járvány elleni védekezésben, hiszen ez plusz terhet jelent minden társasháznak - fogalmazott dr. Fülöp György polgármester. - A MOL és az önkormányzat között kiváló a kapcsolat, nagyon örülök, hogy nem csak akkor tudunk együttműködni, amikor minden rendben van, hiszen bajban ismerszik meg a barát.

Zsinkó Tibor, a MOL Petrolkémia Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a MOL országosan is támogatja a vírus elleni védekezést saját gyártású fertőtlenítőszerével.

- Eddig körülbelül 2 és félmillió liternyi fertőtlenítőszert osztottunk szét közfeladatot ellátó intézményeknek, kórházaknak, a honvédségnek, rendőrségnek, hulladékkezelő-, közlekedési vállalatoknak és természetesen számos önkormányzatnak - fogalmazott a vezérigazgató.

Tiszaújváros 300 liter MOL Hygit kapott, kedden délután el is szállították a Városgazda telephelyére.

- Nagyon fontos a közösségi terek védelme - hangsúlyozta Molnár István alpolgármester -, a lakóközösségek költségei megnövekedtek, hisz sűrűbben kell fertőtleníteni a lépcsőházakat, szerettünk volna segíteni ebben.

98 társasház, 357 lépcsőház, mintegy 6000 lakás tagja a Társasházak, Lakásszövetkezetek és Egyedi Lakástulajdonosok Érdekvédelmi Egyesületének, ők kapnak majd a Hygiből.

- A fertőtlenítőszer 2 és 1 literes kiszerelésben érkezett - mondta Csoma Bertalan, az egyesület elnöke, ennek a kiosztását hétfőn 8 órakor kezdjük meg itt, a Városgazda Kft. telephelyén. A társasházak egyesülete e-mailben értesítette erről a közös képviselőket, akik lakásszám-arányosan kapnak majd a fertőtlenítőszerekből. Reméljük, hogy ez segítséget nyújt a védekezésben.