Maszk nélkül az utcán

kr maszkVan, aki hordja és van aki nem.

Keddtől már csak a város bizonyos pontjain kötelező a maszkviselés a közterületeken. Erről hétfői ülésén tárgyalt a prevenciós bizottság, a polgármesteri határozat kedden lépett életbe.

Sokan már hétfőn értesültek a hírről, a facebookon gyorsan elterjedt a polgármester tájékoztatója. Kedd reggel a legtöbb emberen már nem volt maszk az utcán, furcsa is volt egy kicsit így látni másokat.

- Én továbbra is hordom azért, nekem így biztonságosabb - mondta a postára igyekvő Ilosvai Andrásné -, mindenki hordja, ahogy gondolja. Nekem több váltómaszkom is van, minden zsebemben van egy, és felteszem a jövőben is.

Adame Irén és Szovák László még maszkban sétáltak, nem értesültek a hírről.

- Ha már nem kell, akkor levesszük - mondták.

- Én szemüveges vagyok, állandóan párásodik a maszktól, jó lesz már egy kicsit nélküle - mondta Irén.

A legfrissebb helyi statisztikák miatt döntött úgy a polgármester és a prevenciós bizottság, hogy megszüntetik a kötelező maszkhasználatot a közterületeken.

- A kötelezettség január 12-én megszűnt. Látjuk azonban, hogy vannak olyan frekventált helyek, ahol szükséges maszkot viselni, például a nagyobb boltok parkolóiban, az autóbusz-pályaudvaron és a Piramis center parkolójában. Ezeken a helyeken továbbra is szükséges a maszk viselése. Arra kérek mindenkit, hogy cselekedjen a saját belátása szerint. Továbbra is vigyázzunk egymásra, és ha zsúfolt helyre megyünk, akkor önmagunk és mások védelme érdekében lelkiismereti alapon, de viseljük a maszkot - mondta dr. Fülöp György polgármester.

A prevenciós bizottság ülésén arról is tájékozódtak, hogy a kormányhivatal megszüntette a tüdőgyógyász és hat szakdolgozó kirendelését, így a covid-osztályról ők visszatértek.

- Keddtől a tüdőgyógyászaton a régi rend szerint tudjuk fogadni a betegeket - mondta el Nagyné Kántor Judit, a rendelőintézet főigazgatója -, a betegirányítón, illetve telefonon keresztül lehet időpontot kérni, illetve újra tudjuk végezni a lakossági tüdőszűrést, hiszen a doktornő most már itt van, és tudja leletezni az elkészült felvételeket.

Fodor Petra

Ahol kötelező a maszk

Autóbusz-állomás és autóbusz-megállóhelyek
Városközponti piac és vásárcsarnok
Tesco áruház parkolója
LIDL áruház parkolója
SPAR áruház parkolója
800. sz, illetve 801. sz. COOP üzlet parkolója
Piramis üzletközpont parkolója Penny Market áruház parkolója