Az egészségügyben dolgozókat már oltják

kr drszmDr. Szabó-Maák Sándor már megkapta az első oltást.

A koronavírus elleni harc egyik alapköve a védőoltás, melyből folyamatosan érkezik hazánkba is. Jelenleg 25 kórházi oltóponton történik az egészségügyi dolgozók beoltása. A lakossági igények felmérése folyamatosan zajlik, a vakcinainfo.gov.hu oldalon lehet regisztrálni azoknak, akik szeretnék beadatni az oltást, a hatvan éven felüliek postán kapnak majd egy űrlapot, amin jelezhetik igényüket.

Kedden újabb szállítmány érkezett hazánkba, a 81 tálca Pfizer-oltóanyag 47385 személy beoltását teszi lehetővé. Megérkeztek az első Moderna-vakcina szállítmányok is, mellyel 3600 embert tudnak beoltani.

Sok a kérdés és sok a válasz is vakcinaügyben, a legjobban talán az segíti a gondolkodást, ha hiteles forrásból tájékozódik az ember, mielőtt saját belátása szerint dönt. A vakcinainfo.gov.hu oldalon nem csak regisztrálni lehet az ingyenes és önkéntes oltásra, de sok más kérdésre is választ kapnak az oda látogatók. Az oltás feltétele az előzetes regisztráció.

- Jelenleg a lakosságot érintő oltásról, annak menetéről még nincs hivatalos információnk - mondta Nagyné Kántor Judit, a Tiszaújváros Városi Rendelőintézet főigazgatója -, még csak most térképezik fel a lakossági igényt, ezért is fontos, hogy aki szeretné megkapni a vakcinát, az regisztráljon. Ezek alapján mérik fel, hogy mennyi oltópontot kell majd kialakítani. Jelenleg még az egészségügyi dolgozók oltása zajlik, melyre önkéntesen lehetett jelentkezni. Nagy örömömre szolgál, hogy dolgozóink 50 százaléka, több mint hatvan fő kérte a védőoltást. Számomra ez azért is nagy öröm, mert szeretnénk már, ha megszűnne a bezártság, és aki megkapja a védőoltást, védve lesz a betegségtől, nem kell attól tartanunk, hogy akár szoros kontakt miatt tíz napra karantéba helyezik, ami kockáztatná a mi folyamatos betegellátásunkat. Bízom abban, hogy biztonságot nyújt majd nekünk és a lakosságnak is.

- Mikor kapják meg az oltásokat?

- Kedden, illetve szerdán kaptuk meg az első oltást, három hét múlva pedig egy emlékeztető oltást kapunk majd. Leegyszerűsítve ennek az a lényege, hogy az első oltás után a szervezet már elkezd ellenanyagot gyártani, a második oltás célja pedig az, hogy megerősítse a szervezetünkben azt, hogy minél tovább gyártsa az ellenanyagot, hogy amikor majd találkozik a vírussal, akkor gyorsan le tudja győzni. Tehát jó esetben nem fog megbetegedni, és nem fogja továbbadni sem a betegséget a szervezet, mert hamar megöli a vírust.

Dr. Szabó-Maák Sándor háziorvos már megkapta az első vakcinát. Mind mondja, az oltás nagyon szervezetten, gördülékenyen zajlott.

- Megjelenéskor megmérték a lázunkat, nyilvántartásba vettek, leellenőrizték, hogy valóban jelentkeztünk-e oltásra, majd adtak egy nyomtatványt, melyen kérdéseket tettek fel a krónikus betegségekről, rendszeresen szedett gyógyszerekről, utána orvosi vizsgálat következett. Majd közösen eldöntöttük, hogy megkaphatjuk-e az oltást, nincs-e valamilyen ellenjavallat. Az oltás után harminc percnyi várakozás következett az esetleges mellékhatások megfigyelése miatt, majd újra kikérdeztek, hogy minden rendben van-e, végül kaptam egy igazolást, hogy a következő oltáson mikor kell majd megjelenni. Az oltás után este egy kicsit fájt a vállam, de ez teljesen természetes.

- Gondolom, sokan fordulnak önhöz tanácsért, hogy beoltassák-e magukat. Mit szokott ilyen esetekben javasolni?

- Azt szoktam tanácsolni, hogy mindenféleképpen kérjék, hisz nincs mitől félni. Különösen a tiszaújvárosiaknak, hiszen itt élnek a kombinát környezetében, ha itt történik valami, az sokkal veszélyesebb. De meg kell bíznunk a szakemberekben, hisz azért nem költözünk el, mert itt hozzáértő, lelkiismeretes szakemberek dolgoznak, akik figyelnek ránk. Ugyanígy van az oltással is, hiszen szakemberek, tudósok felelősek az oltásért, rájuk kell hallgatni, nem másra. Ők a szakemberek, ők tanulnak évtizedekig, hogy felelős döntéseket tudjanak hozni.

- Mi a véleménye a különböző vakcinákról?

- Úgy gondolom, hogy nincs különbség aközött, hogy kínai vagy orosz oltásról van szó. Kína olyan objektumot épített, ami a holdról is látszik. Más az, ha tömegtermelésben gondolkodunk, Kína egy nagy ország, ki kell elégítenie a szükségleteket, és hozzánk is eljutnak az olcsó és gyenge minőségű kínai termékek, de teljesen más dolog, amikor egy tudományos dologról van szó. Ha kínai oltóanyag áll rendelkezésre, az ugyanolyan értékes, mint más, azt is uniós és magyar szakemberek mérik be, tesztelik, vizsgálják majd. Ha pedig jóváhagyják, akkor semmi félnivaló nincs. Nem rosszabb az egyik, mint a másik, bíznunk kell a szakértőinkben.

Fodor Petra