Harmincegyet kivágnak, százhúszat ültetnek

kr fa1Kivágásra megjelölt fa a víztoronynál.

Folytatódik a „Zöldülő Tiszaújváros” program városunkban, amely 2016-ban indult útjára, azért, hogy a kiöregedett, beteg, balesetveszélyes fákat eltávolítsák és helyükre újakat ültessenek.

- Szakemberek bevonásával ismét megvizsgáltattuk a város lakóövezeteiben lévő fákat - nyilatkozta lapunknak Török László, a Polgármesteri Hivatali városüzemeltetési munkatársa. - A vizsgálatok során kiderült, hogy a város lakóterületein 31 darab fát kell kivágni. Erre azért van szükség, mert ezek a fák zavarják a gyalogos- és gépjármű-közlekedést, balesetveszélyesek.

- Mit kell értenünk ez alatt?

- A kitermelés kizárólag az egészségkárosodott, gombafertőzött, ágtörött, a közművek meghibásodásainak javításakor gyökércsonkolt egyedekre, az épületek állagát és a parkoló járműveket a lehulló ágakkal veszélyeztető fákra vonatkoznak.

- Mikor kezdődnek a munkálatok?

- A fák vizsgálata már véget ért. A szakember műszeres és vizuális módszerekkel szűrte ki a beteg, sérült egyedeket, majd szakmai egyeztetést követően született meg a döntés, hogy mely fákat kell kivágni. A munkálatokat még a lombfakadást megelőzően el kell végeznünk, így a fák kitermelése a napokban elkezdődik és legkésőbb március 31-ig tart majd.

- A fák kivágása elkerülhetetlen?

- Igen. A vizsgálatok kimutatták, hogy a kiválasztott egyedek balesetveszélyesek. A város nyugalma, a városlakók biztonsága és a személyi sérülésekkel, a járó balesetek megelőzése érdekében meg kell tennünk ezeket a szükségszerű lépéseket.

- A munkálatok alatt van teendője a lakosságnak?

- Annak érdekében, hogy a fakivágási munkák minél rövidebb idő alatt és minél gördülékenyebben menjenek, azt kérjük a gépjármű-tulajdonosoktól, hogy azokon a helyszíneken, ahol lekordonozott területet látnak a következő hetekben, a járműveiket távolítsák el és rövid időre máshol keressenek parkolóhelyet, valamint erre az időszakra türelmet és megértést kérünk a lakosságtól.

- Mely területeket érintenek a fakivágások?

- A víztorony melletti területen, a Bethlen Gábor úton a Bóbita óvoda melletti útszakaszon, a Kazinczy úton a Budapest Bank mellett, az Építők út 2-6. előtt, a Mátyás király úti játszótér mellett, valamint a sajószögedi városi köztemető, tiszaszederkényi református temető területén és a 35-ös út melletti kerékpárút egy szakaszán van szükség fakivágásokra. A Barcsay téren gallyazás lesz.

- Mindig központi kérdés, hogy pótolják-e a kivágott fákat?

- Igen. A kivágott fák helyett a faültetésre alkalmas időszakban a „Zöldülő Tiszaújváros” program, valamint az „Őszi fatelepítési program” keretén belül 120 db lombos fa és örökzöld cserje ültetését tervezzük.

ema