Megkezdődött a tömeges oltás

kr oltas 1Dr. Szinku Tímea egy ampulla oltóanyagot kapott, ami tíz ember vakcinázására elég.

Jelenleg ötféle koronavírus elleni oltóanyag áll rendelkezésre hazánkban, az unió által is engedélyezett Pfizer, Moderna és AstraZeneca mellett az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet zöld utat adott az orosz Szputnyiknak és a kínai Sinopharmnak. Az utóbbiból kedden 550 ezer adat érkezett, mely 275 ezer embernek elegendő vakcina. A vakcina megérkezése után a Nemzeti Népegészségügyi Központ megkezdi az úgynevezett felszabadító vizsgálatot, ez után lehet használni a kínai oltóanyagot.

A tiszaújvárosi háziorvosi körzetekben is zajlanak az oltások. Oltják az időseket, a hatvan év alatti krónikus betegeket. Csütörtökön Dr. Szinku Tímea háziorvos is megkezdte az oltást. Egy ampulla AstraZeneca oltóanyagot kaptak, amely tíz ember beoltására elég.

- A NEAK rendszerébe, az e-jelentés rendszerbe kell belépnünk, ott küldik el mindig az oltandók listáját, ami mindig több mint ahány oltóanyagot kapunk - mondta Dr. Szinku Tímea. - Az, hogy kapunk-e oltóanyagot, mindig az utolsó másodpercben dől el. Múlt héten is kellett volna, hogy oltsunk 74 évnél idősebbeket, de az oltás napján derült ki, hogy mégsem kapunk, hat pácienst tudtunk csak beküldeni az oltópontra. Persze mindenki saját maga oldotta meg a beutazást, mert a megígért betegszállító-rendszer nem működött.

- Ebből az oltóanyagból is ugyanúgy kettőt kell kapni? Mit lehet tudni az AstraZenecáról?

- Igen, két oltást kell adnunk, a másodikat négy-nyolc hét múlva. Én most négy hetet mondtam mindenkinek, meglátjuk, hogy lesz-e akkor oltóanyag, gondolom, hogy biztosítják azt is, hisz ugyanolyannal kell folytatni. Megkaptuk az AstraZeneca 38 oldalas alkalmazási előiratát, ebben is vannak kérdőjelek, hiszen sokéves tapasztalat nincs vele kapcsolatban. A járvány mindenesetre tombol, meg kell ragadni az alkalmat, hogy beoltassuk magunkat.

- Sokféle vakcina van, mi történik azzal, aki például azt mondja, hogy nem szeretné az AstraZenecát, inkább más típusút adatna be? Ilyenkor a lista végére kerül?

- Mi is a rádióból tájékozódtunk, ott mondták, hogy aki nem fogadja el az oltást, az a lista végére kerül, de mi ezt a listát sem látjuk, mi mindig csak fix embereket kapunk. Ha több ember van a listánkon, mint ahány oltóanyag, akkor van lehetőség választani. Az első oltásnál, akiket Miskolcra küldtünk, meg kellett indokolni, hogy a sorban következő miért nem vállalja, hogy ezek után ő kap-e vagy nem, azt nem tudom. Most itt egy nagyobb listát kaptunk, de nem fogom jelezni, ha valaki nem kéri.

Csapó Noémi is az elsők között kapta meg az AstraZeneca oltást.

- Azonnal regisztráltunk, én mindig is oltáspárti voltam, mindig minden oltást megkaptam - mondta.

Dr. Kébel Zsolt háziorvos rendelőjében is megkezdődött az oltás, hétfőn Pfizerrel oltott időseket, kedden AstraZenecával hatvan év alattiakat.

Fodor Antal is az elsők közt regisztrált, mint mondta, a hatóságok által bevizsgált és engedélyezett oltóanyagok mindegyikében bízik.

- Amennyire lehet, nyomon követem az eseményeket - mondta Holló László, aki szintén hónapokkal ezelőtt regisztrált a védőoltásra -, de azt gondolom, hogy nem én vagyok a szakember. Ha azt mondják, hogy az én koromban, állapotomban ez a legmegfelelőbb oltóanyag, akkor ezt kérem.

Tizenkét beteget oltottak hétfőn, a listán 124 név szerepelt, kedden pedig a 74-es listából 10- en kaptak védőoltást. Rengeteg adminisztrációs feladat gyűlik fel ilyenkor, sok papírt kell kitölteni, táblázatokban összesíteni. Az oltásba itt Dr. Szilárd Szilvia doktornő is besegít.

- Nem mondom, hogy könnyű, de megoldjuk - mondta Dr. Kébel Zsolt háziorvos - egy kicsit ad hoc, hogy mikor érkezik az oltóanyag, hogy mikor mennyit sikerül felpakolni a repülőre. Eléggé későn kapjuk meg az információt, gyorsan kell reagálni, hiszen amikor megkapjuk az oltóanyagot, 4-5 napon belül el kell végezni az oltást.

- Lehet előre tudni, hogy mikor milyen oltóanyag érkezik?

- Sajnos nem tudjuk, az ÁNTSZ-től kapjuk e-mailben a híreket, de ők sincsenek tisztában azzal, hogy mikor és mit kapnak. Általában nem kap minden praxis mindig oltóanyagot, ha jól emlékszem, akkor a mi területünkön négyszáz praxis van, a múltkor negyven ampullát kaptak, tehát minden tizedik praxisnak jutott csak. Az oltóanyagért pedig nekünk kell elmenni az ÁNTSZ-hez.

- A betegek érdeklődnek, tájékozódnak az oltóanyagokról? Érkeznek kérések, hogy ki mit szeretne, illetve nem szeretne?

- Az a probléma, hogy mi magunk is nehezen jutunk hiteles információkhoz. Nagyon sok tévhit kering a közösségi médiában. Mi próbáljuk meggyőzni az embereket az oltás fontosságáról, hisz lassan másodrendű állampolgár lesz az, aki nincs beoltva. Sajnos egyre inkább erre kell gondolnunk, lassan már kijön a plasztikkártya is. Azt nagyon nehéz lesz bizonyítani, hogy aki már átesett a betegségen, az szerzett-e védettséget. Az sincs egyértelműen tisztázva, hogy az oltás mennyi ideig biztosít védettséget. Sok a kérdőjel, mivel új betegségről, új oltásról van szó. Azt viszont bátran ki merem jelenteni, hogy ártani biztosan nem ártunk az oltással a betegeknek, úgyhogy jó szívvel ajánlom bármelyik védőoltást, amit a magyar hatóság engedélyezett.

Fodor Petra