Óvárosi ablakgaléria

kr ablakkiallitasVirágok a ládákban, virágok az ablakban üvegre festve.

Virágok az ablakokban, nem cserépben, nem is vázában, hanem üvegekre festve. Sosem volt még ilyen a szederkényi művelődési házban. Amit bent nem lehet, azt most kintre tették. A járvány miatt több mint egy éve nincsenek kulturális programok, nincsenek kiállítások, csupán online. A Tiszaszederkényi Művelődési Ház megtalálta, megnyitotta a kiskaput, és az udvaron rendezett üvegfestmény kiállítást. A szabadtéri ablakgalériát Füredi Zsuzsa művelődésszervezővel jártuk körbe.

- Akkor a kiskapu nyitva, még ha zárva is vagytok?

- Igen, a kiskapu nyitva van, ott lehet besétálni az óvárosi ablakgalériába. Tavaly volt itt utoljára kiállítás, januárban. Azóta online programokkal próbáljuk felrázni a lakosságot. Mivel ilyen régóta be vagyunk már zárva, az egyik kolléganőnknek az az ötlete támadt, hogy próbáljunk az ablakba kirakni alkotásokat, mivel az emberek nem jöhetnek be a folyosóra, ezt az ötletet fejlesztettük tovább. Nem minden alkotást rakható ki, hiszen éri a nap, előfordulhat, hogy a napfény valami sérülést okoz a kiállított tárgyaknak, de ezeknek az üvegfestményeknek nem tud ártani a fény, ezért választottuk ezt a technikát ez a gyűjteményt.

- Ki az alkotó?

- Unhauzerné Ortó Mária kiállítását láthatják azok, akik kilátogatnak Tiszaszederkénybe. Ő már nyugdíjas, de azt mesélte nekem, hogy már a dolgozó évei alatt is készült arra, hogy ha elmegy nyugdíjba, akkor valami nagyon érdekes, más jellegű tevékenységbe kezdjen, mint amit addig csinált. Így ismerkedett meg az üvegfestéssel és így készültek el ezek a művek.

- Mikor volt itt utoljára kiállítás vagy bármilyen rendezvény?

- Az elmúlt évben Nagy Zoltán kiállítása volt itt utoljára, a Magyar Kultúra Napja alkalmából, tavaly január 17-én nyitottuk meg. Terveztünk még sok mindent, többek között az Ugró nővérek bemutatkozását, ők négy művészi vénájú lánytestvér, akik rengeteget rajzolnak, festenek, verseket írnak. Ők nyitották volna az idén, a Magyar Kultúra Napján az Óvárosi Kult Galériát. A szezonnyitó elmaradt, de nem tettünk le a betervezett programokról, eltoltuk őket, várva a nyitást.

- Ha nem ez a helyzet lenne, éppen mi lenne most Szederkényben?

- Akkor most a szederkényi Ki Mit Tud?- on dolgoznánk, ami az elmúlt évben elmaradt, hiszen ez egy olyan jó kis rendezvény, és nem akarjuk, hogy teljesen megszakadjon, vagy elmúljon, ezért csakúgy, ahogy már tavaly is, karantén Ki Mit Tud? -ot hirdetünk. Előadóművészeti és alkotóművészeti kategóriában vártuk a képeket, videókat, április hetedikéig. A beküldött anyagokat egy szakmai zsűri fogja értékelni, ők döntik majd el, hogy kik lesznek a dobogós helyezettek. A pályázók anyagait a Derkovits facebook oldalára is feltöltjük, ott lehet majd megnézni.

berta