Kismamák és pedagógusok az oltási sor elején

kr oltas 1Modernával és AstraZenecával oltottak.

A tavaszi szünetben elkezdődött a pedagógusok és a közoktatásban dolgozók oltása. Akik korábban regisztráltak, ők már múlt héten csütörtökön sorra kerültek, így éppen védettek lesznek az április 19-i iskolanyitásra.

- Én az elsők között regisztráltam az oltásra, miután a háziorvos és a tüdőgyógyász is azt javasolta az asztmám miatt - nyilatkozta lapunknak Lukács Árpád, a Tiszaújvárosi Eötvös József Gimnázium és Kollégium pedagógusa. - Örültem ennek a lehetőségnek, mert már nagyon várom, hogy visszamehessünk az iskolába. Nem kellett újra regisztrálnom, a múlt héten hétfőn kaptam egy sms-t, hogy csütörtökön fél ötre be kell mennem a megyei kórház oltópontjára. Az egész oltás mindössze 25 percet vett igénybe, és ebben benne volt a 15 perces oltás utáni megfigyelés is. Véleményem szerint, nagyon jól meg volt szervezve, gördülékenyen haladt minden.

A pedagógusokat Pfizer vakcinával oltják, csakúgy, mint a kismamákat és a szoptatós anyukákat is. Bár nekik a Modernát és az AstraZenecát is javasolja a szakma.

- Egyelőre a mi körzetünkben kismama és szoptatós anyuka még nem jelentkezett oltásra - mondta dr. Fónagy-Sütő Zoltán háziorvos - De a regisztrációs listában sem találtunk kismamákat. Az említett listában mindössze a páciens neve, címe, telefonszáma, email címe szerepel. Ebből mi nem tudjuk, hogy ki a kismama vagy, ha az, akkor hány hetes terhes. Nagy segítséget jelentene, ha a védőnők körzetekre lebontva készítenének egy listát, hogy kik azok a kismamák akiknek a terhességük már a második vagy a harmadik trimeszterben tart, valamint kik azok a szoptatós anyukák, akik igényelnék az oltást.

- A múlt héten megkapták a háziorvosok mindazok listáját, akik regisztráltak az oltásra. Okoz nehézséget a szervezés?

- A rövid határidőkkel gyűlik meg a bajunk elsősorban. Emailben értesítenek minket, milyen oltásra hány embert kell küldenünk a kórházi oltópontra. Elővesszük a listánkat és átbogarászuk, hogy az adott oltóanyag kiknek lenne megfelelő. Igyekszünk olyan listát összeállítani, ami viszonylag megbízható. Ez azt jelenti, hogy olyan jelentkezőket szervezünk be, akikről tudjuk, hogy vállalják az adott oltást, nincsen olyan betegségük, ami miatt nem javasolt a vakcina és meg tudják oldani az oltópontra történő bejutást. Persze még ez sem jelent teljes bizonyosságot arra, hogy mindenki megjelenik az oltóponton, mert bármi történhet néhány nap alatt is.

- Lehet tudni, hogy eddig hány embert oltottak be ebben a körzetben?

- Körülbelül 300 oltásnál járunk, amit itt helyben adtunk be, és legalább 150 főt küldtünk Miskolcra az oltópontra.

- Sokan utasítják vissza a felajánlott vakcinát?

- A mi körzetünkben szerencsére csak ritkán fordul elő. Az AstraZeneca-val szemben voltak kételyek. Felmerült, hogy szerepe lehet a vérrögképződésben. Azonban mára tisztázódtak a felmerülő kérdések, a hatóságok szerint nem köthetők össze a tromboembóliás szövődmények az AstraZeneca oltással. De a biztonság kedvéért azoknak, akiknek visszereik vannak, adunk a vénák tágulását elősegítő gyógyszert. Aki több rizikófaktorral rendelkezik, annak adunk trombocitagátlót, Aspirint vagy Kopidogrélt, ha kardiológiai gondozott. Eddig egy esetben adtunk egy ampulla Clexanét, ami egy véralvadásgátló injekció.

- Folyamatos az oltóanyag-utánpótlás? Érkezik annyi vakcina, amennyire szükség van?

- Kevesebb oltóanyag érkezik, mint amennyire igény lenne. Vannak néhányak, akik Pfizerre várnak, nekik türelmesnek kell lenniük, mert ebből a fajtából van a legkevesebb. Mi csak abból tudunk dolgozni, amit az ÁNTSZ-től kapunk. Ha ez nem felel meg, akkor türelemre van szükség. El kell mondanom, hogy sokan kaptak már kínai oltóanyagot, és az égvilágon semmi baj nem volt a Sinopharm-mal, és senki sem jelzett problémát, szövődményt azok közül sem, akiket az oltóponton Szputnyik V-vel oltottak.

- Több megkeresés is érkezett szerkesztőségünbe az idősebb korosztálytól, akik még az első vakcinát sem kapták meg, közben pedig már a fiatalabbakat is elkezdék oltani. Mi ennek az oka?

- Vannak, akik visszautasítják a felajánlott oltóanyagot, és azt gondolják, hogy néhány nap múlva megkapják a kért vakcinát. Ez nem így van. Van, amikor többet kell várni, van, amikor kevesebbet, de ezt előre nem tudjuk. Aztán sok esetben - és főleg az idősebb korosztály - nem veszi fel a telefont. Otthoni számot adnak meg, aztán vagy otthon van, vagy éppen nincs, amikor hívjuk. Párszor megpróbáljuk, ha nem sikerül, haladunk tovább, így persze abból az oltási ciklusból kimarad, de a következő adagnál természetesen újra megpróbáljuk felvenni a kapcsolatot.

ema