Emlékeink makettekben

makett1

Életképek kicsiben címmel nyílt kiállítás a városi könyvtárban. A tárlat Kiss Imre „Indi” mesterleveles makettező, dioráma készítő és festő emlékképekből életre hívott, háromdimenziós alkotásait mutatja be.

A művész tizenegy évvel ezelőtt az interneten ismerkedett meg a diorámaépítés mesterségével, régi vágya volt a festmények háromdimenziós másainak elkészítése. Szakmai fejlődését Adóba László is segítette. Indi nevét ma már Japántól az Egyesült Államokig a legkiválóbb makettezők sorában emlegetik. Magyarországon egyedüliként - több száz induló közül - tíz alkalommal nyerte el a mezőny legjobbjának járó díjat az év legjelentősebb hazai rendezésű makettversenyén.

Művészetének lényege az egyszerűen beszerezhető, költséghatékony háztartási anyagok - hungarocell, modellgipsz, karton - felhasználásában és a színek egyedi alkalmazásában rejlik. Alkotásait sokrétű kutatómunka alapozza meg, és mindannyiunk leghétköznapibb emlékképei inspirálják. Indi arra törekszik, hogy munkáival ne csak esztétikus látványt nyújtson a közönségének, hanem a részletek finom kidolgozásával deja vu érzést is keltsen az érdeklődőkben. Ahogy ő fogalmazott: „Elsődleges célom szépet vinni az emberek lelkébe.”

A kiállítás június 10-ig tekinthető meg a Hamvas Béla Városi Könyvtárban.

Ördögh István