Társasházi pályázatok

társasházakA Lorántffy úti társasház felújítása hamarosan elkezdődhet.

Több társasházi fejlesztésre is lehet pályázni az önkormányzatnál. Az energiatakarékossági vagy gépészeti felújítások támogatási rendszere évek óta ismert, ehhez társult a melegvíz-mérőórák távleolvasását lehetővé tevő modulok beépítése, mint pályázati cél. Mindemellett rendkívüli támogatásra is számíthatnak a szorult helyzetben lévő lakóközösségek.

Rendkívüli támogatást kapott a Lorántffy út 1.-7. alatt lévő épület, az Őszirózsa társasház is.

- Azt azért látni kell, hogy ez egy közel 60 éves épület - mondta Szuhai József, aki évtizedek óta lakik a házban. - Pereg a lábazat, és főleg a ház hátsó faláról nagy darabokban hullik a vakolat. Szerintem ezt az épületet nem újították fel amióta megépült, ezért mondhatnám természetes, hogy nincs már jó állapotban. Ezen kívül fontos lenne a vízvezetékek, a csatornák cseréje is. De mit is várhatunk, mi is öregszünk, a ház is.

A társasház 1 240 000 forintos támogatást kapott az önkormányzattól külső felújításra, emellett önerőre és hitelre is szükségük lesz.

Időközben megkezdődött a melegvíz- mérőórák leolvasásának fejlesztése. A lakóközösségek közel 80 százaléka ért egyet a távleolvasási rendszer kiépítésével. Eddig 46 társasház nyújtott be pályázatot az önkormányzathoz, amiben kérik, hogy a beruházás 50 százalékával, mérőóránként maximum 6000 forinttal támogassa a fejlesztést.

- Információim szerint a lakóközösségek 80 százaléka támogatja a beruházást - nyilatkozta Csoma Bertalan a II. számú Lakásszövetkezet elnöke. - Mindenképpen előnyt jelent, hogy a lakosság annyit fizet, amennyit fogyaszt. Ezt fogja megvalósítani a jeladóval történő melegvíz-mérők leolvasása. Így a szolgáltató és a fogyasztók között nem lesz még egy harmadik személy, hanem közvetlenül fog hiteles adatokat kapni a szolgáltató és eszerint végzi a számlázást. Lényegesen megkönnyíti majd a folyamatot. A jeladókat a nyár folyamán beszerzik és őszig be is szerelik.