Sztárok, sportolók a Nagyhéten

kr sajttajA szervezők asztalánál: városvezetők, sportvezetők, főtámogató.

Tiszaújváros ezen a nyáron ismét a triatlon fővárosa lesz, hiszen 44 ország, közel 300 versenyzője látogat el a településre.

A 21. ITU Triatlon Világkupát és az ETU Triatlon Junior Európa-kupát is magába foglaló július 15-23. között megrendezendő 19. MOL Petrolkémia Triatlon Nagyhét részleteit sajtótájékoztatón ismertették a szervezők a Sportcentrum melletti, nemrégiben szépen felújított „Brigádházban”.

- Településünk - a világon egyedülálló módon - immáron huszonegyedik éve fogadja megszakítás nélkül világkupa futamon a triatlonsport élvonalába tartozó versenyzőket, tizenkilencedik éve rendezzük meg a Triatlon Nagyhetet – mondta Bráz György, Tiszaújváros polgármestere, a Szervező Bizottság társelnöke. - Jogszabályváltozások miatt önkormányzatunk anyagi lehetőségei szűkültek 2017-ben. A Triatlon Nagyhét és a világkupa futam támogatásáról azonban nem mondtunk le, költségvetésünkből - közösen a MOL Petrolkémiával - a „Tiszaújváros jövőjéért” Alapítvány révén változatlanul vállaltuk a szükséges források biztosítását. Vállaltuk, mert a tiszaújvárosiak szeretik a sportot, a kultúrát, a triatlont, a Triatlon Nagyhetet.

- Erős szimbiózisban élünk a várossal. Sok a közös pont, az egyik ilyen a Triatlon Nagyhét. Fontosnak tartjuk, hogy ezt az „ikonikus” rendezvényt a város és a MOL Petrolkémia közös alapítványa kiemelten támogassa. - hangsúlyozta egyebek mellett Huff Zsolt, a MOL Petrolkémia Zrt. vezérigazgatója.

Lehmann Tibor főrendező, a Tiszaújvárosi Triatlon Klub elnök-vezetőedzője, a Magyar Triatlon Szövetség szakmai alelnöke kiemelte, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan az itteni a szezon egyik legnépesebb ITU Világkupa- és ETU Junior Európa-kupa futama.

- Valamennyi legutóbbi magyar olimpikon és Ifjúsági olimpikon rajthoz áll nálunk, kivéve a 2014-es tiszaújvárosi vk-ezüstérmes Vanek Margitot, aki kismamaként fog szurkolni a helyszínen - folytatta a sportvezető.

- Minden alkalommal meg kell emlékeznünk a sportág meghonosítójáról, a világkupa és triatlon nagyhét szellemi atyjáról, dr. Márkus Gáborról. - mondta dr. Fülöp György önkormányzati összekötő, Tiszaújváros alpolgármestere. - Köszönet illeti a családot, hogy tovább viszik az ő örökségét. Az elmúlt években nem volt semmi gond a tömegrendezvényeken, melyhez idén is az kell, hogy mindenki betartsa a közösségi együttélés szabályait és kulturáltan szórakozzon. Ebben az évben egy szelfi-pont is várja a látogatókat, és utcabútorok teszik majd otthonosabbá a környezetet. Mottónk: „A város a te nappalid!”

- A nagy érdeklődés egyik legfőbb oka az elődöntős-döntős lebonyolítási rendszer, melynek során a legjobbak kétszer teljesíthetik a sprint távot (750 méter úszás, 20 km kerékpározás, 5 km futás). - tudtuk meg Márkus Gergely versenyigazgatótól, a Nemzetközi Triatlon Szövetség (ITU) sportigazgatójától. - Idén Izland iratkozik fel az eddigi résztvevő nemzetek sorába. Lesz egy szíriai versenyzőnk is, aki menekült státuszban él Németországban, és nemzetközi szövetségünk Team ITU-programja segíti versenyzését.

Márkus Balázs, az SZB társelnöke, a Tiszaújvárosi Triatlon Klub elnökségi tagjától megtudhattuk, hogy új időpontban, a július 15-i nyitónapon lesz a Jabil 1/3 Maraton nemzetközi utcai futóverseny, mely az idei Jabil 3próba szabadidősport eseménysorozat befejező száma is. A hagyományosan ezreket megmozgató szabadidősport programok mellett „visszatér” a tóátúszással színesített extrém-váltó. A nagyszínpados kulturális programok közül a Tóth Vera-Tóth Gabi, a Hobo és Deák Bill Gyula, Charlie, a Zenevonat LGT-sztárokkal, a Paddy and the Rats, a Kelemen Kabátban, az Intim Torna Illegál, Korda György és Balázs Klári, Veréb Tamás és a Mystery Gang fellépését emelhetjük ki, de a KreAktív-színpadon is nagyon nívós együttesek szórakoztatják majd a nagyérdeműt.