Kémiáról, máshogy

kr kemia 1Nem étkezéshez, kísérletezéshez készülődnek.

A jó szakember utánpótlás fontos a MOL Petrolkémia Zrt. (MPK) számára, ezért nagy hangsúlyt fektet az utánpótlás nevelésre. Legutóbb speciális tábort hirdettek eötvösös diákoknak a Laza plázában.

- A kémia maga a varázslat, a kémiával nagyon sok jó dolgot lehet csinálni, de mindenképpen meg kell tanulni hozzá az alapokat, ebből kaptok itt ebben a három napban ízelítőt. - így köszöntötte Huff Zsolt vezérigazgató a diákokat.

A labormunka bemutatása, érdekes előadások és kísérletek, ezek szerepeltek a programban. A MOL Petrolkémia területére is ellátogattak, hogy testközelből is megismerjék a diákok a folyamatokat.

- A középiskolai oktatásban az óraszámok miatt a természettudományos képzés nem ad elég módot arra, hogy kísérletezzenek - mondta Némethné Dr. Sóvágó Judit, az MPK szakmai oktatási tanácsadója. - Mi más szemszögből szeretnénk a kémiát népszerűsíteni a gyerekek körében. Szerencsére a gimnázium fogadókész volt, kihirdették és egy nap alatt fel is töltöttük a keretet.

Direkt csak kiscsoportos - 12 fős - tábort terveztek, hiszen évek óta ez az első ilyen jellegű esemény. A diákokkal egyeztetve jelölték ki a három napot, ami mindenkinek jó, ám saját bevallásuk szerint lehet, hogy a szűk időkeret miatt kicsit zsúfolt lett a program. Az első napot a MOL petrolkémia bemutatkozó napjának szánták, különböző bemutatókra és gyárlátogatásra, a többi napon pedig az élmények megszerzésére helyezték a hangsúlyt.

- Kémia szakosként jó lehetőségnek láttam ezt a tábort – mondta el a 12.-es Orbán Gréta –, másrészt érdekel, hogy az MPK hogy működik. Igaz, én gyógyszerész szeretnék lenni, ezért érdekel a kémia.

A diákok abban megegyeztek, hogy annak, aki fogékony és érdeklődő a kémia iránt, igazán jó szórakozás az MPK kémiatábora.

- Hetedik óta érdeklődöm a kémia iránt – mondta a másik résztvevő, a 11.-es Gere Áron. - Nagyon érdekesnek tartottam ezt a lehetőséget, igaz én is gyógyszerésznek készülök, de nem hagytam volna ki.

Nem csak a diákok profitálnak a táborból. A MOL Petrolkémia érthetően, a jól képzett szakemberek alkalmazásában érdekelt. A duális képzés - mely során az iskolai képzés mellett a tanulók cégeknél végzik el a gyakorlatot némi ellenszolgáltatás fejében - ősszel indul az MPK-ban. Ez az egyik lehetőség a tehetséges szakemberek felfedezésére, a másik pedig az olyan tábor, ahol a kémiában és a cégnél adódó lehetőségeket ismerhetik meg a diákok, akik talán egyszer mint szakképzett szakemberek visszatérnek.

- Vezető vegyipari vállalat vagyunk - mondta el a tábor vezetője Némethné Dr. Sóvágó Judit. - Ahhoz, hogy ezek a technológiák biztonságosan és szakszerűen működjenek, kell a jó munkaerő. Mi hosszú távon gondolkodunk, a jövőt építjük.

Éppen ezért nem csak a középiskolások, hanem az általános iskolások, pályaorientációját is tervezik. Ennek próbája volt, hogy a második napon a MOLekula Játszóházba már két kisdiák is meghívást kapott, hogy kiderüljön, ezt a korosztályt mennyire érdekli a kémiai kísérletek világa. A tapasztalat azt mutatja, hogy nagyon érdeklődőek a fiatalabb tanulók is. Ennek fényében nem lenne meglepő, ha a jövőben nem csak a középiskolások hanem az általános iskolások számára is szerveznének tábort.

borza