Harcosabb és tudatosabb futball

kr fociAz NB III-as bajnokság a hétvégén kezdődik, a várakozás a korábbiakhoz hasonlóan jelentős Tiszaújvárosban. Gerliczki Máté vezetőedzővel beszélgettünk.

A tét nem kicsi, az elvárás a 4-8. helyek valamelyikének megszerzése.

Jelentős mozgás volt a keretben már az alapozás megkezdése előtt. A 7 fős kívánságlistához képest 10 játékos érkezett, néhány „nagyágyú” mellett Bucz és Pap, „Tiszaújváros fiai” is visszatértek, és fiatalok is vannak a keretben.

- Az új igazolású játékosok miben nyújthatnak majd többet, mint akik az adott posztról távoztak?

- Nem könnyű feladat a keret ilyen mértékű átalakítása, de ezt az előrelépés érdekében fel kellett vállalnunk - mondta a vezetőedző. - Az elnökséggel közös döntést hoztunk, olyan csapatot szeretnénk a következő szezonra, amelynek nem lesznek kiesési gondjai. Úgy gondolom, hogy ezen a téren sikeres munkát végeztünk, hiszen akik a keretet alkotják, csupa jó mentalitású, képzett futballista. A tavalyi kerethez képest a jelenlegi harcosabb és tudatosabb futballra lesz alkalmas, reményeim szerint bárhol, bárki ellen lesz győzelmi esélyünk, ami az elmúlt szezonban finoman fogalmazva sem volt így.

- A center Nagy Dávidnak megfelelő konkurenciát nem sikerült igazolni, ez mennyire lesz majd probléma a bajnokság során?

- Mások is tudnak centert játszani a keretből. Úgy gondolom, hogy mivel nem csak és kizárólag a centerjátékunkra lesz kihegyezve a futballunk és a többi poszton is lesznek góllövőink, így kevésbé lesz ez olyan nagy probléma, mint az elmúlt szezonban.

- A vezetőedző szemszögéből nézve a felkészülés alatt kellett-e változtatni az egy évvel ezelőttihez képest, és ha igen mit és miért, hogy a csapat a célt elérhesse majd a bajnokság végére?

- Eget rengető változásokra nem volt szükségünk a felkészülésünkben. Dajka Lacival és Molnár Zolival mindent megbeszélünk, és mivel folyamatosan képezzük magunkat, ezért természetesen mindig az aktuálisan legkorszerűbb módszereket alkalmazzuk.

- Hogyan sikerült a felkészülés?

- Különböző edzettségi állapotban voltak a játékosaink a kezdéskor, ezért óvatosan kellett adagolni a terhelést. Vannak sérültjeink, de megoldjuk hiányukat.

- A közönséget a mutatott játék mellett az eredményesség érdekli elsősorban. A felkészülési mérkőzések jól és kevésbé jól sikerültek. Van ennek jelentősége?

- Néhány éve még egy edzőmérkőzésen elszenvedett vereség miatt is majdnem megőrültem, mára már azért jobban viselem. Be kell látnom, hogy ebben az időszakban nem lehet feláldozni az elvégzett munka mennyiségét és minőségét az eredményesség oltárán. Persze ilyenkor is a győzelmek azok, amelyekből önbizalmat lehet gyűjteni.

- Fontos, hogy a csapat mindig csak a következő feladatra koncentráljon, de az első 5 forduló kifejezetten nehéznek tűnik. Hány ponttal lenne elégedett az első 5 fordulót követően?

- Számomra az a fontos, hogy minden mérkőzésen a győzelemért szálljon harcba a csapatom, pontokról eddig sem beszéltem, így most sem teszem.

(Forrás: fctiszaujvaros.hu)