Bicsák aranyat, Dévay bronzot hozott

kr triatlonBicsák az élen, Dévay a harmadik helyen.Egyéni bronzérmet érdemelt ki Dévay Márk, a Tiszaújvárosi Triatlon Klub sportolója a Velencei-tónál megrendezett, szép hazai sikereket hozó U23 korcsoportos triatlon Európa-bajnokságon, ahol tagja volt az ötödik helyre rangsorolt magyar mix-váltónak is.

A szombati egyéni versenyben, melynek távját az eredeti olimpiairól (1500 m úszás, 40 km kerékpározás, 10 km futás) az óriási hőség miatt sprint (750 m úszás, 20 km kerékpározás, 5 km futás) távra mérsékelték a szervezők, alaposan bekezdtek a mieink. A női futamban Bragmayer Zsanett hatalmasat úszott, a középső számban is kiválót teljesített, majd hatalmas meglepetésre a futásban is lépést tartott a legjobbakkal és ezüstéremmel alapozta meg a hétvége hangulatát.

Mint azt Lehmann Tibortól, a Magyar Triatlon Szövetség szakmai alelnökétől, a Tiszaújvárosi Triatlon Klub elnök-vezetőedzőjétől megtudtuk, a férfiak versengésében Dévay Márk 10 mp-es előnnyel fejezte be az úszást, ahol klubtársa, Lehmann Bence másodikként követte őt a partra. Márk egyedül vágott neki a kerékpározásnak, melynek első kilométerein próbált elszökni a többiektől, de nem járt sikerrel. A táv harmadánál már egy tíztagú élboly tekert együtt a rendkívül technikás, kanyarokkal tarkított pályán. Örvendetes, hogy ott volt ebben a csoportban a júliusi tiszaújvárosi felnőtt világkupa győztese, Bicsák Bence is. A végig hullámzó és erős tempó miatt a két Bence egyszer-egyszer kiszakadt az élcsoportból, melyhez sajnos csak Bicsáknak sikerült visszazárnia. A futás elején érezni lehetett, hogy a tavaly U23-as világbajnoki bronzot kiérdemlő Bicsákkal ezúttal nem bírnak az ellenfelek, ez a célba érkezésnél be is bizonyosodott. A remek napot kifogó, az említett hazai világkupán 7. helyet kiérdemlő Dévay Márk nagyon masszívan tartani tudta magát a harmadik pozícióban, ennek köszönhetően senki nem tudott közelíteni hozzá, így a nap második kellemes meglepetését okozva megszerezte a magyarok harmadik egyéni érmét, egy bronzot. A mindössze 20 esztendős, az U23-asok között első szezonjában versenyző, a nagyobbak közé kicsit nehezebben beilleszkedő Lehmann Bence, ezúttal némiképp elmaradva saját várakozásától, a 24. helyen fejezte be az Eb-t.

A vasárnapi mix-váltóban érdekelt két-két nőnek és férfinak egyaránt 300 métert kell úsznia, 7,8 kilométert kerékpároznia és 1,5 kilométert futnia. A nemrégiben az olimpia műsorára is felkerült versenyszámban a magyarok csapatában Bragmayer Zsanett kezdett, aki a britek mögött másodikként indította útjára Dévay Márkot, aki sajnos a középső számban bukott, defektet kapott és csak a hatodik helyen váltotta Sebők Klaudiát. Ő hiába ment jól az erős széllel kísért kerékpáros pályán is, és hiába volt a befejező emberünk az újdonsült egyéni Európa-bajnok Bicsák Bence, a sűrű mezőnyben csak az 5. helyig tornázhatták fel váltónkat.