Grófok a fesztiválon

kr kisgrofoKis Grófo, nagy karrier.A halászléfőző fesztivál egyik sztárvendége a népszerű Kis Grófo volt. A zenészcsaládból származó „Bulibáró” a konyhában kevésbé, inkább a színpadon érzi otthon magát. Halászléről, zenéről, karrierről beszélgettünk Kozák Lászlóval, alias Kis Grófoval és édesapjával, idősebb Kozák Lászlóval, aki Gróf néven muzsikál.

- Ha már halászléfőző fesztiválon vagyunk, mi a tökéletes halászlé titka?

- Nem szoktam főzni, ezért nem tudom megmondani, hogyan kell megfőzni - mondta id. Kozák László. - Annyit tudok, hogy annál jobb, minél több hal van benne, hiszen ez adja az étel alapját. Az pedig ízlés dolga, hogy ki hogyan szereti, sűrűbben vagy hígabban.Természetesen kóstolás után tudunk véleményt mondani, de mivel szeretünk enni, mindent szívesen megkóstolunk.

- Térjünk át a kaptafához, a zenéhez. A Kis Grófo neve szorosan összefonódik a Nézését meg a járását című slágerrel, nem csoda, hiszen ennek e dalnak köszönheted a népszerűségedet. Elégedett vagy?

- Igen, hiszen Magyarországon és a határainkon kívül is nagyon szeretik a dalainkat - mondta Kis Grófo.- Szlovákiát említeném példának, ott bárhová elmegyünk, ismernek minket, éneklik a dalokat. A dalok célba érnek, azok az emberek hallgatják, akiknek szánom azokat.

- Rengeteg fellépésed van, remek zenész vagy, nem gondoltál arra, hogy szélesebb körnek is zenélj?

- Vannak sokan, akik szeretik a zenémet, és persze vannak, akik nem. Én abban bízom, hogy egyre többen gondolják majd úgy, hogy nem is rossz, amit ez a Kis Grófo csinál a színpadon.

- Mi a véleménye az édesapának a fia népszerűségéről?

- Igazából az elején hittem is meg nem is a sikerben - mondta az édesapa. - Most már látszik, hogy beindult a karrierje és nagyon büszke vagyok rá, hogy sikerült neki. Hihetetlen érzés, ha elkísérem egy-egy fellépésre, hogy milyen sok rajongó várja.

- Ez az a népszerűség, amire fiatalabb korában ön is vágyott?

- Az én történetem más. Én folklorista voltam, táncoltam és koreográfiát készítettem a színpadon. A popzene nem az én világom. Bár a fiam is a folklórból csöppent a könnyűzene világába.

- Kis Grófo, szándékosan mentél el slágerzenei irányba?

- Ez csapatmunka. Édesapám kitaposta az utat, én pedig próbálom végigjárni. Természetesen együtt és tudatosan találtuk ki ezt az irányvonalat.

L.V.