„Baromi boldogan élünk így”

kr hooligansA színpad gyógyítja őket.A halászléfőző fesztivál esti sztárvendége a Hooligans együttes volt, akik már nem először jártak Tiszaújvárosban, és nem először hozták azt a jó hangulatot, amit tőlük már megszoktunk. A zenekar dobosával, Kiss Endivel beszélgettünk nem sokkal a koncert előtt.

- Endi, te hogy vagy a halászlével?

- Imádom, mindenféle halat imádok, így a halászlét is, úgyhogy koncert után megkóstolom. Nem tudom mit kapunk, vagy mit lehet venni, de mindenre vevő vagyok, ami hallal kapcsolatos. Sok halat eszek, próbálok egészségesen élni, ahogy lehet, ami a mi szakmánkban, a sok buli mellett kivitelezhető.

- A nyári időszak, a fesztiválszezon megterhelő?

- Nem, én imádom ezt is. Ezt az életformát azért választottuk, azért adta nekünk a jó istenke, mert ebben érezzük jól magunkat, e nélkül boldogtalanok lennénk. Ha jól esik az utazás, ha nem, a színpad elég ok arra, hogy jól érezzük magunkat, még ha néha keserédes is az ingázás. Egyébként nem mi vezetünk, úgyhogy ülünk ott, és fel lehet töltődni csomó más dologgal. Az embernek van ideje, főleg így, hogy három gyerekem van. Kiolvasni egy könyvet, nagyon jó koncerteket nézünk és hallgatunk, úgyhogy teljes a kánaán. A színpad pedig meggyógyít minket. Az emberek tombolása, rajongása, hogy eljönnek a koncertre, úgyhogy köszönjük nekik.

- 21 évesek vagytok, volt egy nagy koncertetek a múlt év végén. Lehet ezt fokozni?

- Nagyon reméljük, hogy igen. Úgy fogjuk föl, hogy most már nem csak 5 évente vagy 10 évente, ilyen nagy jubileumi évfordulókon lesznek majd nagy koncertek, hanem gyakrabban, függetlenül mindezektől. Mindig vannak új tervek, ebben az évben is duplázunk, triplázunk dolgokat, akár CD megjelenés, akár koncertek. Mindig találunk ki újabb és újabb dolgokat, és szeretnénk még a közönségünknek kedveskedni egy csomó mindennel. Nagy kalandozásokat akarunk még, amit nem próbáltunk ki, ami érdekes lehet, nem csak nekünk hanem az embereknek is, aztán meglátjuk, hogy jól sül-e el. Baromi boldogan élünk így, és úgy vesszük észre, hogy a rajongótáborunk is nő, nem pedig csökken, úgyhogy remélem jó úton haladunk.

- Hooliganséknél hogy mennek a dolgok? Összeül a banda, összeül a menedzsment, és megy az ötletelés?

- Pontosan. Maszika, a menedzserünk, akivel természetesen barátok is vagyunk, leszervezi a bulikat, be van írva és kész, nincs tervezés. A zenekar, a menedzsment, de akár a mi kollégáink, technikusaink ugyanolyan fontosak, mint mi, ha ugyan nem fontosabbak. Szóval nálunk egy nagy baráti, nagy családi kötelék van. Ebben nem csak a négy zenész, hanem a hét zenész van benne, hiszen van egy úr, a zongorista és két hölgy is, Óvári Évike és Péter Barbara állandó tagjai a zenekarnak. Ők mindig kisegítenek minket, most már a második éve és szeretnénk is, ha ez így maradna, hiszen a dalok jobban meg tudnak szólalni. A stáb minden tagja tud nekünk ötleteket adni, mert ők kívülről is látják a dolgokat, meg belülről is. Érzik azt is, hogy mi az, ami már nagyon uncsi lehet, mi az, amit már nagyon sokszor eljátszottunk.

- Valamikor réges-régen, mondhatjuk így, te voltál a banda menedzsere. Nagyon sok mindent te intéztél, azóta viszont rengeteg minden változott. El tudnád képzelni a mostani életedben, hogy te vagy a dobos menedzser?

- Nem. Így is szanaszét esek, mert van elég dolga az embernek, de nem is egészséges az, ha egy zenész önmaga menedzsere és szervezője. Hogy venné már ki magát például, ha lejönnék a színpadról és utána meg számlával a kezemben rohangálnék. Az egy másik szakma, én csak azért vállaltam el, mert nem volt jelentkező a pozícióra, és ahhoz, hogy tudjunk haladni, ezt valakinek be kellett vállalnia. Akkor én voltam erre a „legjobb-legrosszabb” alak.

- Visszatérve beszélgetésünk elejére, halászléfőző fesztiválon vagyunk, ahol volt egy főzőverseny és képzeld el, az első helyet egy töltött káposzta kapta!

- Nem csak halat lehet csinálni ilyenkor?

- Elárulom, egy olyan töltött káposzta volt a nyertes étel, ami hallal volt megtöltve.

- Hm. Érdekes. Ezt most komolyan mondod, vagy hülyéskedsz?

- Ez így igaz. Ez egy izgalmas dolog, nem tudom, te hogy vagy ezzel, az étkezésben szereted az izgalmas dolgokat?

- Igen, nagyon. Egy csomó érdekes dolgot eszem, mindent kipróbálnék a világon és ki is próbálom, ha eljutok más országrészekbe, országokba. Én a rovaroktól kezdve bármilyen dolgot kipróbálok, akár békacombot is. Hogy hal van a töltött káposztában? Ezzel semmilyen gond nincs, bár én inkább csirkét eszek, de a kedvencem a sertéshús. Egyébként is abban a világban élünk, ahol mindenben kereszteződés van. A zenében is a szimfonikus a rockkal, úgy, ahogy most itt, a hal a káposztával. Aki mindkettőt szereti, miért ne ehetne halas töltött káposztát? Majd megkóstoljuk, ha maradt…

Lendvay Viktor