Gasztrobombák robbantak a szigeten

kr halaszle 1Több ezren látogattak ki a Tisza-szigetre.Illatokkal, ízekkel, élményekkel telve tértek haza mindazok, akik a hétvégén kilátogattak a Tisza-szigetre. Idén hatodik alkalommal rendezték meg itt a halászléfőző fesztivált.

Még, hogy nem kolbászból van a kerítés! De bizony abból! Legalábbis ezen a szombaton abból fonták. Igaz, ez csak az egyik látványossága volt a kulináris élvezetekkel szolgáló gasztro-kulturális fesztiválnak. Roskadásig pakolt mobil kenyeres polcokon sorakoztak az óriási méretű házi cipók, hatalmas dézsákból kínálták a savanyúságot, előételként sajtkülönlegességeket is kóstolhattak a látogatók, friss kemencés pékárukba csomagolták a grilleket, roston sült húsokat. Ez az ínycsiklandozó látvány fogadta szombaton a Tisza-szigetre érkezőket. A sétány a főzők utcájába terelte a látogatókat, tőlük balra a vásárosok utcájában sorakoztak a kézművesek, vasalt lángososok, paleoédességesek, vattacukrosok, fagylaltárusok, de volt tepertős, szalonnás stand, házi limonádés, illóolajos, gyógyfüves pult is. Semmiből sem volt hiány a szigeten. Látogatókból sem.

- Óriási dolog, hogy egy olyan városban, amely a gazdaságáról, az iparáról híres, és úgy ismerik, hogy itt minden műanyagból van, arra is oda tudunk figyelni, hogy fontosak a finom étkek. Nagy nap ez a mai, megmutatjuk, hogyan tudunk mulatni, szórakozni, közösségben létezni, és mindezt itt ebben a gyönyörű természeti környezetben, a Tisza-szigeten tehetjük - mondta Bráz György polgármester köszöntőjében.

Gasztro-lovagok

Mátyás Rudolf olimpiai bajnok, Oscar-díjas mesterszakács, Csetneki László, a Szabadtűzi Lovagrend Nagymestere, Tégel Imre, a Benczúr Hotel konyhafőnöke, Czupper András, az István Nádor Borrend elnök-nagymestere, csak néhány ismerősen csengő név a hazai gasztrovilág előkelőségei közül. Ők kóstolgattak és ítéltek megannyi ínycsiklandó ételkülönlegesség felett.

- Egy jó bográcsételhez három dolog kell, bogrács, fakanál és pálinka. Ez mindenkinek adott, így hát jó versenyzést kívánok - nyitotta meg a versenyt a zsűri elnöke, a TV Paprika sztárséfje, Bede Róbert. - Már másodszor vagyok itt, örömmel jöttem - mondta lapunknak. - Fantasztikus, hogy több, mint 70 csapat nevezett és több, mint a fele halétellel indult a versenyen, kisebbik részük pedig tájjellegűvel. Remek ízek kerültek az asztalunkra, érezhetően fejlődnek a csapatok. Ami különösképp tetszett, hogy mernek új halételeket kitalálni, például tésztabatyuba töltötték a halat, vagy mangalicasonkába tekerték a harcsafilét. Azt gondolom, ha egy Gordon Ramsay össze mer hozni ételkülönlegességeket, és itt a Tisza-parton is merészelnek hasonló kombinációkat kipróbálni a fiatalok, akkor nem járunk rossz úton.

Mi szem-szájnak ingere

- Abafáról, a Duna-deltából hozattuk a keszeget, megsütöttük, salátaágyon, friss zöldségkörettel tálaljuk, de van itt halászlé, sült afrikai harcsa, marhapörkölt galuskával, no én ma azt ebédelek, meg később majd egy forró halászlét - mondta Tógyer Gyula, aki a rendezvény kulináris részéből igencsak kivette a részét, hiszen majd kétezer főre főztek, hatféle menüt feltálalva.

Még delet sem ütött az óra, már tömött sorokban álltak a pultoknál az éhes vendégek.

- Nagyon finom sült hekket eszem, a férjem pedig marhapörköltet. Bár a magyar ember nem a halfogyasztásról híres, de mi nagyon szeretjük, minden formában, mellé még szórakozunk is - nyilatkozta Sándor Bálintné.

A 40 fokban a negyvenen bőven túli asszonyok kínálták a járókelőket borral. Népviseletük látványosságnak is beérte, a tűrőképességről nem beszélve, hiszen harisnya, sokrét alsószoknya, vaskos fejdísz is volt rajtuk.

- Jöttek hozzánk sokan szelfiket, fotókat készíteni, no meg kóstolni, mondta Juhász Kálmánné. - Tardi matyó népviseletben vagyunk, tetszik az embereknek, a csodánkra járnak, mi meg örülünk ennek az egésznek, ennek a szépségnek, ami itt van minden évben a szigeten. Van itt minden a világon, én még ilyet nem is láttam.

- Mi Debrecenből jöttünk ide, kellemes, nagyon bejön nekem minden. Látszik, hogy nem az üzlet a cél, nem egy lehúzós rendezvényen vagyunk, látszik, hogy mindenki szívből csinálja. Gyönyörű a környezet, mindenhol étellel kínálnak, kedvesek, barátságosak, kellemesen csalódtam mindenben - mondta a Sámán névre hallgató egyik látogató.

A főzők utcája

Főként nagycsécsiekből és sajószögediekből verbuválódott össze a Sparhelt fiókái névre keresztelt csapat. A fiatalok már délben tálalták főztjüket.

- Cigánylecsót főztünk punyával. Ez egy kenyérszerűség, a különlegessége az, hogy káposzta is van benne, és csirke is. A punya sparhelten készül, bedagasztottuk, a tepsiben megkelesztettük, olyan, mint a kenyér, csak ez törik és nem vágjuk. Szüleink évek óta a Sparhelt ördögei néven indulnak és főznek a versenyen, mi vagyunk az utánpótlás, a fiókák - mondta Juhász László, a csapat szószólója.

Őseik, a Sparhelt ördögei lagzis húsleves alá gyújtottak. Versenyétkük egy óriási töltött kappan volt, desszertnek cigándi kapros-túrós, szilvalekváros apróbélest készítettek. Ránézésre úgy tűnik, csak éttermi körülmények között lehet olyat sütni-főzni, mint a Hejőbábáról és Hejőpapiról érkezők készítettek.

- Nem először jöttünk - mondta Veres István, aki épp a zsűri sátrában sorakozva várt főztjük értékelésére. -Töltött sertésszűz, csirkemájjal, gombával, baconba csavarva, mandulás burgonyakrokett, mellé aszalt szilva, vörösboros mártás. Természetesen ezt is lehet szabadtűzön csinálni, ott bármit meglehet - mosolygott elégedetten dicséretünk hallatán.

Beszédbe elegyedett, sőt kisebb vitába is keveredett a zsűrivel az ifjú szakács, Horváth Sándor, akinek étke, főzőtudománya és tálalása lenyűgözte a zsűrit. A szusi kinézetű ételt egy sötétszürke járólapra tálalta, sárga mártással és búzacsírával díszítve.

- Ez egy haltekercs mangalica sonkával, köretnek erdélyi bulgur-rizotto fehérboros, citromos mártással. Csak hobbiszinten vagyok jártas a gasztronómiában, nem ezt tanulom, Miskolcon járok suliba, a műszaki földtudományi karon tanulok. Körülbelül egy hónapja agyalok azon, hogyan lehetne ezeket az alapanyagokat összeállítani. A zsűri elnöke azt mondta, magasra tettem a mércét, ami jó, éppen ezért minden apró kritikát megkaptam, amit el is fogadtam, hiszen jobbító szándékkal kaptam, ebből tanulhatok.

Forgács Gábor színművész is kóstolgatott, neki is kijutott a feladatból.

- Egyszerűen el vagyok ragadtatva, az a tragédiám, hogy dönteni kell. Egyik finomabb, mint a másik, a halas ételek is nagyon ízletesek, csak egy a lényeg, ne legyen benne szálka - mondta.

Bő olajban sültek a ponty- és amúrszeletek, gyöngyöztek a levesek, rotyogtak a pörköltek, pirult az öhön, aprították a salátának valót. Több százan sürögtek-forogtak a szabadtéri konyhában közben daloltak, táncra perdültek, mások a Tisza-partra mentek hűsölni és eveztek egy hosszt a sárkányhajóban.

A gyerekeket vurstli várta és rég elfeledett népi játékok, fából, zsákból, a természet kínálta anyagokból.

Ízek, országok, barátok

A határ mellől és azon túlról is érkeztek versenyzők, akik saját otthoni ízeiket főzték bele az ebédbe. A szerbek halkolbászt sütöttek, a székelyek tájjellegű ételt főztek.

- Petrezselymes rókagomba tejfölösen, székely kaszás puliszkával, ezt főztük - mutatta be étkét Lázár László, a Gyergyószentmiklósról érkezett csapat séfje. - A kukoricalisztet megfőztük, van benne juhtúró, pirított szalonna, azt kinyújtottuk és felcsavartuk, mint a piskótatekercset. Ez lesz a rókagombához.

A versenybe sokan beszálltak. A tiszaújvárosi intézmények, gazdasági társaságok, cégek, civilszervezetek és baráti társaságok is raktak tüzet. A TiszaSzolg 2004 Kft. séfje is kóstolóra hívott minket.

- Az egyik tálunk 85 pontot kapott - mondta büszkén a főszakács, Vatta Pál. - Törpeharcsa paprikást főztünk túrós csuszával, töpörtyűvel, mártással. Eddig egyik versenyételünk sem kapott ennyi pontot.

Dobogósok fakanállal

Főztek, kóstoltak, terítettek, kínáltak, versenyeztek. Több százan sürögtek-forogtak a tűz körül, járultak a zsűri színe elé. A hosszas kóstolók után eredményhirdetésre sorakoztak a csapatok.

A halételek versenyének győztese a polgári Szabó Balázs és csapata lett, a tiszaújvárosi Fiatalok névre keresztelt társaság vihette haza az ezüstérmet, harmadik helyen Ködöböcz Csaba és segítői végeztek. A tájjellegű ételek versenyében a Sparhelt ördögei főzték ki a legízletesebbet, kategóriájukban ők lettek az idei év aranyérmesei. A Mezőkeresztes és Vidéke Takarékszövetkezet csapata a második lett, a bronzérmet az Elit alakulat néven induló társaság kapta.

Szabó Balázs örömkönnyekkel fogadta a jó hírt.

- Szerintem azon múlik minden, hogy ki, milyen szeretettel áll neki ennek a versenynek. Nekünk nem volt bonyolult ételünk, mégis elnyerte a zsűri tetszését. Tiszai vegyes halászlében főtt hallal töltött káposztát főztünk, ez tulajdonképpen olyan, mint a sima szabolcsi töltött káposzta, csak darált hús helyett vegyes tiszai hal van benne, én találtam ki. Tavaly egészben sült süllővel jöttünk burgonyaágyon, vargányafagylalttal, a különdíjat vittük cserébe - nyilatkozta Balázs.

Berta