Lakodalom gyémántban, aranyban

kr aranylakodalomHatvan, illetve ötven év után ismét fogadalmat tettek.Hol béke, ott szeretet - olvastam egykor nagyanyám konyhájában a falat díszítő szőttesen. Harminc év elteltével, és sok, a párommal megélt közös évvel a hátam mögött értettem meg, hogy az egymásba hímzett gondolatok bizony nagy bölcsességek. Afféle házi áldás is egy párkapcsolatra, hiszen a béke, a hit, a szeretet és az áldás úgy fonódik össze, ahogy két ember útja közös életük kezdetén.

Rendes János és felesége, Soltész Gizella 1956. július 19-én fogadtak örök hűséget egymásnak a tiszapalkonyai anyakönyvvezető előtt. 60 év elteltével tanúk, barátok és családtagok előtt erősítették meg egykori fogadalmukat. Megéltek együtt örömökkel, küzdelmekkel teli évtizedeket és megélték gyémántlakodalmukat, azt a közös jubileumot, amit együtt köszönthettek városunk nyugdíjasaival, az idősek hete rendezvénysorozat egyik ünnepélyes pillanataként. Nem mindennap kezdődik úgy házasság, ahogy az övék.

- A lánykérés és az ismerkedés között mindössze négy nap telt el - mondja mosolyogva Jani bácsi, miközben felesége egyetértően bólogat. - Hétfőn megismerkedtünk, csütörtökön meg megesküdtünk. Ilyen gyorsan ment, nem gondolkoztunk rajta sokáig. Szerettük egymást, mindketten akartuk ezt a házasságot. Azóta is együtt vagyunk jóban, rosszban. Volt sok öröm a közös életünk során és bánat is. Két lányunk született, Judit és Edit, sajnos ők már mindketten elmentek, de körülvesz minket három unokánk és öt dédunokánk, akik szeretettel gondoskodnak rólunk.

- Nagyon izgultam, nem is akartam először jönni, a férjem beszélt rá. Nem kevés már ez a kor és az együtt töltött évek - teszi hozzá Gizike néni. - A férjem 86, én 81 éves vagyok, a szeretet mindig megvolt. Az aranylakodalmat is megünnepeltük, nem is gondoltuk, hogy a gyémántot is megérjük.

Ahogy a Rendes házaspártól, úgy a Tömösközy házaspártól is szép példát látnak a gyermekek és az unokák. Tömösközy Zsolt és Antal Aranka Anna 1965 őszén Tiszaszederkényben figyeltek fel egymásra, másfél év kitartó udvarlás után mondták ki a boldogító igent. 1967. február 16-án esküdtek egymásnak örök hűséget Budapesten. Kölcsönös szeretetben és tiszteletben eltelt 50 év után erősítették meg fogadalmukat a tiszaújvárosi násznép előtt.

- Mi itt ismerkedtünk meg, mindketten a TVK-ban dolgoztunk. Nem egy pillanat műve volt, összemelegedtünk lassan, aztán egy év után megkértem a feleségem kezét, Budapesten házasodtunk össze. - mondja Zsolt. - Azt gondolom, hogy a gyerekeinknek példa ez, hogy ilyen is van. Mi annak idején hosszú távra választottunk, fel sem merült, hogy nem lesz tartós a kapcsolatunk. Mindketten akartuk és tettünk is érte, hogy működjön a közös életünk. Nem bosszantottuk egymást fölöslegesen, megértettük a másik gondját, segítettünk egymásnak. Én azt üzenem a mai fiataloknak, hogy vegyenek példát azokról az idősekről, akik kibírták egy asszony mellett, ők azért is élnek, mert párban éltek.

Vegyészdiplomával a zsebükben kezdték közös életüket a hatvanas évek Tiszaszederkényében. Házasságukból két gyermek született, akik felnőttként négy unokával ajándékozták meg őket.

- Együtt jobb, mint egyedül és tenni kell ezért, nemcsak megértés, szolidaritás, kompromisszumkészség, sok minden kell hozzá, hogy ez sikerüljön - csatlakozik a beszélgetésbe Zsolt felesége, Aranka. A jubiláló házaspárok gyémánt és aranylakodalma a Kazinczy házban folytatódott, itt ülték meg újra lakodalmukat a tiszaújvárosi nyugdíjas közösséggel a hivatalos ceremónia után.

berta