Hordóban a must, borban az igazság

kr hordoban a must1Tokaji Imre és Marcell a szőlőprésnél.Negyedik éve tartanak szürettel egybekötött mulatságot a tiszaszederkényi „Villa Sederkyn” Tájház udvarán. Ezt a régi hagyományt szeretnék feleleveníteni és megtartani, hogy ne merüljön feledésbe az őszi tradíció.

- Bizonyára régebben mindannyian voltunk nagy szüreteken és ezek emlékeit őrizzük magunkban - e szavakkal köszöntötte Jézsó Gábor önkormányzati képviselő a szüreti mulatság vendégeit. - Érezzük az illatát a friss mustnak, látjuk a gyönyörű faleveleket és az ősz közeledte ilyenkor szüret idején nem egy ijesztő dolog, hanem örömmel várjuk azt.

- A szüretnek és a vele járó mulatságnak két jelentősége volt a régi parasztemberek életében - mondta Mátyás Edina művelődésszervező. – Az egyik az őszi nagytakarítás. Betakarítjuk a szőlőt, ami pedig felesleg az kidobjuk. Ugyanez vonatkozik ránk is, magunkhoz vesszük, amire szükségünk van, felkészítjük szervezetünket a télre. Amire nincs szükségünk, azt kitakarítjuk magunkból is. A másik ok természetesen a jó bor elkészítése. Amíg a színpadtéren egymást váltották a zenés, táncos, hagyományőrző műsorok, addig a szomszédos sátorban nagy volt a sürgés-forgás, hiszen a Mádról érkezett 250 kg szőlő elindult a borrá válás útján.

- Tavaly jöttem először apukámnak segíteni facsarni - mondja Tokaji Marcell, aki rendesen kivette a részét a szőlő körüli munkából. - Az én dolgom, hogy segítsek a darálásban. Ilyenkor a teljes szőlőfürtöket beletesszük a darálóba, majd a darált gyümölcsöt átpakoljuk a présbe és kipréseljük. A kifacsart lét le kell szűrni és abból lesz a must.

Az elkészült friss must finom, édes. Közel 90 liter került a hordókba.

- A bor minősége elsősorban természetesen a szőlő minőségétől függ - mondta Tokaji Imre, aki irányította a munkálatokat. - Fontos, hogy időben leszedjék a szőlőt, még a fagy beállta előtt. Bár van, aki megvárja, hogy megcsípje az első fagy a szőlőszemeket, és csak utána szüretelik. Ekkor jégbort készítenek. Mi azonban igyekeztünk leszüretelni még a fagyos idő előtt. A fürtök érésekor nagy szerepe van a napos időnek, illetve a szemek fejlődésekor a kellő mennyiségű esőnek. Az utómunkálatok során az úgynevezett tisztázásra kell odafigyelni, ami azt jelenti, hogy ne maradjon benne üledék, mert akkor zavaros lesz a lőre és hamar megposhad. Ahhoz pedig, hogy sokáig elálló legyen a borunk, legalább 18 fokosnak kell lennie.

19 fokot mért a mustba merített fokoló. Jónak ígérkezik az idei termés.

Ema