Itthon a könyvtárban

kr konyvtar 1Kicsik és nagyok egyaránt élvezték az Ökojátszóház nyújtotta élményeket.Csak tiszta forrásból! - ez volt a mottója az idei Országos Könyvtári Napok programsorozatnak. Országszerte hétszáz könyvtárban hívták fel a figyelmet a környezetvédelem fontosságára, köztük a a Hamvas Béla Városi Könyvtárban.

A programok vasárnap a Könyves vasárnappal zárultak, addig több pályázaton vehettek részt az olvasók, és több, a környezetvédelemmel kapcsolatos rendezvény is volt. Vasárnap a legkisebbeknek a Mese Batyu Társulat tartott bábos előadást Lim Lom mese címmel, így tanítva őket játékosan a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára. A történet egy erdőben játszódott, ami az emberek viselkedése miatt már nem volt olyan tiszta, mint régen. Szintén a hulladékok játszották a főszerepet a játszóházban, itt pillepalackokból, kupakokból készültek a vázák, apró békák, bárányok és cicák.

- Elég gyakran jövünk mostanában - mondta Farkas Lászlóné, aki a hírlapolvasónál várta unokáját, aki a játszóházban serénykedett. - A kisunokámmal járunk ide, nagyon szeretjük a könyvtárat. El vagyok ragadtatva a mai programoktól, még ilyenen nem voltam, nagyon tetszik.

A könyvtár munkatársai egy bibliográfiai ajánlót is készítettek, tele olyan hasznos kiadványok fellelhetőségével, melyek a mindennapi környezetvédelem szempontjából fontosak. Átadták a Pöttyözzön és az Ökodetektív olvasói akciók díjait és süteménysütő versenyt is hirdettek. Olyan édességekkel lehetett nevezni, melyek nem tartalmaznak finomított lisztet, cukrot és mesterséges édesítőt, aromákat, színezéket. Tizennégy finomság érkezett a felhívásra, tele gyümölcsökkel, magvakkal, mindegyik nagy sikert aratott a kóstolók körében, a zsűri Riczu Anikó avokádókrémes kosárkáját ítélte a legjobbnak.

Évről-évre a könyves vasárnapon adják át az Örökös Könyvtári Tag díjat, melyet idén Kovácsné Gál Anett vehetett át.

- 1998-ban költöztünk a városba - mondta a díjazott -, már abban az évben beiratkoztam a könyvtárba és a lányom is, aki akkor volt kétéves. Majd megszületett a fiam, ő is könyvtártag lett, csakúgy, mint vidéken élő édesapám. Az egész család nagyon szeret olvasni. Édesapám főleg történelmi jellegű könyveket, a lányom és én mindenevők vagyunk: krimi, romantikus, történelmi könyveket egyaránt olvasunk. A lányom már egyetemista, kutatásaihoz is rendszeresen felhasználja a könyvtár állományát, a fiam pedig inkább a kalandregényeket kedveli.

Tavaly alapították a Hamvas vándorserleg kitüntetést, melyet egy évig birtokolhat tulajdonosa. Idén Vajnárovits Mihályné, a gyermekkönyvtár vezetője kapta az elismerést, aki 1986 óta dolgozik a könyvtárban.

- Nagyon meglepődtem - mondta Vajnárovits Mihályné -, egyáltalán nem számítottam rá, köszönöm kollégáimnak, hogy rám gondoltak. Nagyon nehéz a gyerekeket manapság a könyvek felé terelgetni, nagy a szülők felelőssége. Fontos az otthoni példa. Már egészen pici kortól várjuk a gyermekeket a könyvtárba, ezért is szervezzük a Babusgatókat és a mesedélutánokat. Ha a picik megszokják, megszeretik a könyvtárat, talán még van remény, hogy olvasó, könyvtárlátogató felnőtté váljanak.

Tiszaújvárosban sokan járnak könyvtárba, csak a Könyves vasárnapon 180-an iratkoztak be.

- A városiak hűségesek a könyvtárhoz - mondta Tompáné Mészáros Hedvig, a könyvtár vezetője -, olvasóink száma évről-évre állandó. Nyilván mi is észrevesszük, hogy rohan a világ, hogy igyekeznek az emberek más forrásokat, így az internetet is igénybe venni. De tudunk olyan szolgáltatásokat nyújtani, olyan légkört teremteni, hogy az emberek itt itthon érzik magukat, ezért is ellátogatnak hozzánk, nem csak az olvasás öröméért.

A Könyves vasárnap programjait a Karinthy örök című pódiumműsor zárta a Szabad Ötletek Színháza előadásában. Bor Viktor, a társulat vezetője nem először volt városunk és a könyvtár vendége, évekkel ezelőtt egy-egy verset is „felszolgált” a kávé mellé, szintén a könyvtárban. Színészként úgy véli, felelős azért, hogy az emberek olvassanak.

- Nagyon nehéz a helyzet - mondta -, főleg a fiatalok esetében. Nagy a harc az internet és a könyvolvasás között, mert nagyon sok gyerek nem vesz könyvet a kezébe, hiszen úgy vélik, az internetről minden információt megszerezhetnek. Ez azonban óriási tévedés. Véleményem szerint nem is az olvasásra, hanem az olvasás megszerettetésére kellene helyezni a hangsúlyt, ez azonban nehéz munka. Ha el tudjuk csábítani az embereket egy-egy irodalmi előadásra, és olyan olvasmányokat dolgozunk fel, amikkel fel tudjuk kelteni az érdeklődésüket, akkor van remény arra, hogy a kezükbe veszik azt a könyvet és megtalálják benne az örömüket - tette hozzá.

Fodor Petra