Időmérők a könyvek között

kr ora 1Szőke Sándor a Dobár-féle ingaórával.Ketyegő szerkezetek fogadják a Hamvas Béla Városi Könyvtárba látogatókat. Órák a könyvtárban címmel nyílt kiállítás, ahol bemutatják a nagyobb korszakok jellemző óráit az Ókor napóráitól kezdve egészen a mai modern órákig.

- Ez az első kimondottan órákat bemutató kiállítás a városban - mondta Urbán Anett muzeológus.- Az ötletet a hely szelleme adta, hiszen a könyvtár épületében egykoron egy órásműhely működött.

Az időmérőket a városlakók, a városhoz kötődő személyek, és a Helytörténeti Gyűjtemény ajánlotta fel. A kiállítás nagy része Szőke Sándor gyűjteményére épül, aki elődeitől örökölte az órák szeretetét.

- A családban többen is foglalkoztak órajavítással - meséli. - Én pedig, ha csak tehettem ott voltam és figyeltem, hogyan kelnek újra életre a finom szerkezetek.

A tárlók között sétálva minden óráról eszébe jut néhány érdekesség. Meg is állunk egy ingaóránál, ami a 19. században készült és még mindig pontosan jár.

- Ez az óra Dobár Kálmán tulajdona volt eredetileg, aki Tiszapalkonya jegyzőjeként dolgozott - mutatja Sanyi bácsi a különleges, régi órát. - Ma már a fia tulajdonában van, családi örökségként tartják számon. Fa szerkezetű óra neogótikus mintával. Még a gyűjtőknél is ritka az ilyen megkímélt állapotban lévő óra. Ezt is, mint sok más régi órát a Fekete-erdő környékén gyártották. Abban az időben igen jelentős óragyártás működött Németország e területén.

A kiállítás november 18-ig tekinthető meg.

ema