Élmények ősszel, színesben

kr oszaszigetenAz őzike nem a szarvas felesége - tudták meg a kicsik Kincses Róbert vadásztól.Lassan húsz éve már, hogy városunk óvodásai ősszel évről-évre ellátogatnak a Tisza-szigetre. Ilyenkor sok-sok állomás, feladat, játék várja a kicsiket, akik amellett, hogy jól érzik magukat, rengeteget tanulnak is.

Buszok sorakoztak a Tisza-szigeten csütörtök reggel, ahol nemrég még színpad állt, zene szólt, finom ételek főttek. Most több száz óvodás vette birtokba az őszi színekben pompázó szigetet, ahol az egyes állomásokon tanultak, játszottak és apró ajándékokat is kaptak. A tűzoltók megmutatták az autójukat, felszerelésüket, a horgászok pedig az apró halakat és a pecázás tudományát. Idén vadászok is voltak, akik a hazánkban vadászható őshonos nagyvadakkal is megismertették a gyerekeket.

- Fontos dolgokat próbálunk tisztázni - mondta Kincses Róbert vadász -, például hogy az őzike az nem a szarvasnak a felesége, illetve hogy az agancs az csontból van, mint a fogunk, a muflon csigája folyamatosan nő, csakúgy, mint a körmünk. Kikészített trófeákat és elhullajtott agancsokat is hoztunk magunkkal.

Szinte mindenhol záporoztak a kérdések, a szarvasgomba-kereső kutyánál, a méhészbemutatón és minden más állomáson. A sziget túlsó végén meleg tea várta a gyerekeket, majd eljutottak a természetjárókhoz, akik idén is kedves kis feladattal készültek. Vadon élő állatok képeit tűzték ki a fákra, a gyerekeknek ezeket kellett megkeresni, mindenkinek más volt a feladata. A szelektív hulladékgyűjtő állomáson túl finom őszi gyümölcsök vártak a kalandozókra.

- Tudtok-e olyan gyümölcsöt, ami ősszel érik? - kérdezte a csoporttól Csáti Milán, aki nemrég még óvodásként jött a szigetre, most anyukájának segít ezen az állomáson. - Alma, körte, szőlő - hangzik a válasz, majd következik a feladat: a letakart rekeszek az ősz gyümölcseit rejtik, ezeket kell felismerni tapintással. - De ne leskelődjetek - fűzi hozzá Milán, és nincs is rá szükség, mindenki nagyon ügyes, jutalmul körtét és almát kapnak.

Még egy utolsó sisakpróba a tűzoltóautóban, Gáborék csoportja már hazafelé indul, tele élménnyel.

- Láttunk halászatot, gombászatot - mondta Suhajda Gábor -, sok helyen voltunk, szerintem minden a legjobb volt.

És valóban így volt, ezért is van már közel húsz éve „Ősz a szigeten” az óvodásoknak.

- Nagyon szeretjük - mondta Micskiné Bodó Erzsébet, a Tiszaújvárosi Napközi Otthonos Óvoda vezetője -, hiszen számtalan olyan közvetlen élményszerzési lehetőséget tudunk biztosítani, amit egyébként nehéz lenne máshol megteremteni, ráadásul egy gyönyörű környezetben. Nagyon tartalmas ez a nap, nemcsak élményekben, hanem ismeretek szerzésében is. A mai nap azért is különleges, mert a Borsod Megyei Pedagógiai Oktatási Központ révén az Őszi Pedagógiai Napok keretében vendég óvodapedagógusokat is köszönhetünk itt. Így megmutathatjuk programunkat a megye pedagógusainak is.

Fodor Petra