Érdemes ápolni a kapcsolatokat

kr testvervarosA tiszaújvárosi delegáció Friesenheim elöljáróival a ludwigshafeni városházán.Október 27-30. között a testvérvárosi kapcsolatok jegyében jelenlegi és korábbi városvezetők képviselték városunkat a németországi Ludwigshafenben.

Bráz György polgármester, Koscsó Lajos volt polgármester, tiszteletbeli városvezető, Farkas Zoltán volt polgármester, tiszteletbeli városvezető és Hegedüs György volt tanácselnök, tiszteletbeli városvezető vett részt a 25 éves jubileumi látogatáson. Tiszaújváros első partnervárosi „Barátsági nyilatkozata” Ludwigshafen városának Friesenheim városrészével köttetett 1992. március 21-én, melyet Farkas Zoltán akkori polgármester és Lieselotte Burak asszony Friesenheim városrész elöljárója - aki sajnos 1997-ben elhunyt - írt alá.

A kapcsolatépítés elsősorban az ifjúságra, a civil szervezetekre, valamint a gazdasági, vállalkozói és ipari területekre terjedt ki. A nyilatkozat aláírását követően jó együttműködés alakult ki Friesenheim és Tiszaújváros teniszegyesületei, valamint a friesenheimi kórus és az Énekszó Baráti Kör között. A partnerségi viszonynak köszönhetően korábban a Pántlika néptáncegyüttes is vendégszerepelt a Fiesenheimben rendezett hagyományos őszi rendezvényen a Kerwe fesztiválon. A sport területén a gyermek futballtornák erősítették a két település jó viszonyát.

A mostani látogatás alkalmával a tiszaújvárosi delegáció a hivatalos programok keretében találkozott a jelenlegi friesenheimi elöljárókkal, Ludwigshafen város főpolgármester-helyettesével és protokollfőnökével, továbbá tiszteletét tette a néhai városrészvezető, Burak asszony sírjánál is.

A tiszaújvárosi és a friesenheimi városvezetők az elmúlt 25 év tapasztalataira alapozva egyaránt úgy gondolják, hogy érdemes és szükséges a partnerség további ápolása és elmélyítése a két város között, hiszen ez további jó lehetőséget nyújt arra, hogy a települések lakói, különböző civil- és társadalmi szervezetei egymás tevékenységét jobban megismerjék, és további kapcsolatok épülhessenek ki.