Lendületben a város gazdasága

kr jabil 1Az alapkőletétel pillanata.Egy 18 ezer négyzetméteres logisztikai központot épít az ipari parkban az Infogroup Ingatlanfejlesztő Cégcsoport, amit a Jabil Circuit Magyarország Kft. bérel majd. Az építkezés még szeptemberben kezdődött, az ünnepélyes, jelképes alapkőletételt a napokban tartották.

Az Infogroup cégcsoport 27 éve van jelen Magyarországon, az irodaházak, ipari csarnokok fejlesztése mellett saját tulajdonú irodaházak, ipari telkek értékesítésével, bérbeadásával, ipari parkok és irodaházak üzemeltetésével foglalkozik. A 3,5 milliárd forintos beruházás önerőből történik, állami vagy uniós támogatást nem vesznek igénybe.

- Erős finanszírozás, kiváló kivitelező (az Aktuál Bau Kft. - a szerk.), támogató önkormányzat, elkötelezett megrendelő és az Infogroup kiváló munkatársai állnak a projekt mögött - mondta Székely Ádám, az Infogroup ügyvezetője. - Nagy dolgot vittünk már végbe eddig is a Jabillel együtt, ilyen volumenű beruházás ugyanis ebben a térségben állami támogatás nélkül kevés épül, ebben az esetben ez is sikerült nekünk. 2011 óta állunk kapcsolatban a Jabillel, logisztikai területen vagyunk fontos beszállítói a cégnek. A Jabil ezzel a beruházással ide konszolidálja logisztikai tevékenységét. A környékről már ismerhetők vagyunk, a polgári ipari parkban van egy hatvanhektáros területünk, ott már egy 30 ezer négyzetméteres csarnokot is fejlesztettünk. Olyan nagy cégek a partnereink, mint a SONA, vagy a Toyota Tsusho. Ipari park fejlesztő cég révén bármilyen ipari projektben részt tudunk venni, és nagyon szívesen vásárolnánk további területeket itt is - tette hozzá.

A Jabil Circuit Magyarország Kft. 2000-ben nyitotta meg gyárát Tiszaújvárosban, a mostani beruházással további bővülésüket alapozzák meg. Jelentősen megnőnek a raktározási kapacitások és új üzleti lehetőségeket is kínál a cég.

- Cégünk 2017-ben ünnepelte 17 éves jelenlétét ebben a régióban - mondta Győri Péter, a Jabil október 1-jén kinevezett ügyvezető igazgatója, gyárigazgatója. - Egy olyan bérleménnyel bővül most cégünk, ami tovább növeli jelenlétünket a régióban és az országban. Több mint 3500 munkavállalót foglalkoztatunk, és jelenleg 160 kollégát keresünk sorainkba. Célunk az, hogy bővíteni tudjuk tevékenységünket. Szolgáltatási körünket a meglévő partnereinken kívül az autóipar, a telekommunikáció, az orvosi és ipari elektronika, és a számítástechnika és adattárolás területén működő vállalatok körével bővíthetjük.

Tiszaújváros gazdasága szerencsés csillagzat alatt áll, hiszen nemrég jelentették be a MOL 271 milliárd forintos projektjét, ami a MOL Petrolkémiában, városunkban valósul meg, miután az Európai Bizottság jóváhagyta a beruházáshoz nyújtott 131 millió eurós állami támogatást. A Jabil logisztikai központja pedig már szeptember óta épül az ipari parkban. - Nagyon fontos gazdaságtörténeti események történnek Tiszaújvárosban - hangsúlyozta beszédében Bráz György polgármester -, örülünk annak, hogy azok a tárgyalások, melyeket az Infogrouppal és a Jabillel folytattunk, eredményesek voltak. Nem csak Tiszaújváros, hanem a környék számára is felsejlett egy olyan jövőkép, hogy itt jó lesz élni, lesznek munkahelyek, és az adókból olyan közösségi pénzek, amelyekből együtt tudunk gondolkodni a közös jövőnkről. Tiszaújváros önkormányzata követte azt, mit elődeinktől láttunk, hogy figyelni kell a város gazdaságára, mert ezt a várost a gazdaság hozta létre és mindenkor meg kell tenni azokat a lépéseket, amivel ez fenntartható és fejleszthető. Az idő igazolta, hogy helyes döntés volt ennek az ipari parknak a létrehozása, hiszen 108 hektáron hoztuk létre a parkot és mára már ott tartunk, hogy gyakorlatilag nincs olyan közművesített ipari terület, amit értékesíteni tudnánk. Tudjuk hogy nagy feladatok várnak ránk a jövőben, hiszen olyan szolgáltatási igények merülnek fel, amelyekre közösen kell megoldást találnunk - mondta a polgármester, aki lapunk kérdésére válaszolva elmondta, az önkormányzat készen áll erre a feladatra. - Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy minél több működő vállalkozás legyen Tiszaújvárosban, de gondolni kell arra is, hogy akik majd ideérkeznek a gyárakat építeni, vagy dolgozni bennük, nekik lakniuk kell valahol, részesei lesznek az egészségügyi ellátásnak. Szép feladatok ezek, ezért érdemes élni és dolgozni. Örülök annak, hogy ma eljutottunk ide, és külön öröm számomra az is, hogy egy újabb minisztert láthattunk vendégül városunkban. Ez azt jelenti, hogy Tiszaújváros, mint gazdasági centrum, rendkívül fontos a magyar kormány számára is - mondta Bráz György.

A rendezvény vendége volt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, aki hangsúlyozta, a mostani beruházás jó példa arra, hogy állami és uniós támogatás nélkül is lehet hazánkban a gazdaságot fejleszteni és ilyen beruházásokat megvalósítani. - Nemzetgazdasági szempontból mindenképp fontos ez a beruházás - mondta Varga Mihály -, egyrészt jól jelzi a magyarországi IKT-szektor (infokommunikációs és távközlési szektor) fejlődését, és hozzá tud járulni egy területileg kiegyensúlyozott gazdasági növekedéshez. Mutatja azt is, hogy Magyarországnak jó pozíciói vannak a világ egyik legdinamikusabban fejlődő ágazatában. Az is fontos üzenet továbbá, hogy a megvalósítás egy teljes egészében magyar vállalat kezében van. Ezért is üdvözlöm a kormány részéről, hogy stratégiai partnerünk, a Jabil az Infogroup-pal 3,5 milliárd forint értékű beruházással bővíti logisztikai kapacitását. Ahogy a mondás tartja, ha gyorsan akarsz haladni, menj egyedül, ha messzire akarsz jutni, akkor menj együtt másokkal. Én abban bízom, hogy e két vállalat közös projektje sikeres lesz, és hozzá tud járulni ahhoz, hogy az üzleti életben mindketten messzire jussanak. A kormány csak társa a vállalatoknak ezen az úton, a magunk eszközeivel mi is azon dolgozunk, hogy Magyarországon olyan üzleti környezetet teremtsünk, ami kedvező a jól teljesítő, innovatív és fejlődésre kész vállalatok számára. A magyar kormány nem csupán a világon tapasztalható tendenciákat követve kezeli kiemelten az IKT-szektort, hanem azért is, mert a feldolgozóiparon belül igen jelentős súlya van. A bruttó hazai össztermék mintegy 6 százalékát teszi ki ez az ágazat, ezzel az unió élvonalába tartozunk. Kimondottan jók az adottságaink, elég csak arra utalnom, hogy a világvállalatok nagy arányban vannak jelen Magyarországon, és a kutatás-fejlesztésben is egyre komolyabb szerepet töltenek be. Nem csak összeszerelő üzemet érdemes itt létrehozni, hanem érdemes integrálódni az oktatási rendszerünkhöz, és egyre inkább érdemes keresni a partnereket a kutatás-fejlesztés területén, és építeni az itteni munkaerőre - mondta a nemzetgazdasági miniszter.

Fodor Petra