Kupavég és szezonzárás

kr fociA Magyar Kupában helytállt az együttes.Az év utolsó fellépése a TFCT számára a november 29-i Magyar Kupa fordulója volt, az NB II-es Békéscsaba 1912 Előre csapata ellen. A dátum egyúttal szomorú apropó is volt, egy évvel ezelőtt ezen a napon hunyt el Együd András, az egyesület korábbi elnöke. A csapat ezért gyászszalaggal lépett pályára.

Tiszaújváros - Békéscsaba 0-2 (0-1)

Tiszaújváros, 250 néző. Vezette: Berényi (Farkas, Máyer)

Termálfürdő FC Tiszaújváros: Herceg - Nagy P., Márton, Pap (Nagy D.), Turcsik Bussy, Kovács, Hussein, Orosz (Nagy R.), Illés, Balogh (Lipusz)

Békéscsaba 1912 Előre : Máthé (Uram) - Birtalan, Mészáros (Zahorán), Nagy I., Urbin, Gránicz (Ilyés), Király, Babinyecz , Kiss, Nagy S., Szélpál

19.perc: A hazai térfél közepén, a bal oldalon kapott szabadrúgást a Békéscsaba. A beívelt labdát nyolc méterről Mészáros fejjel juttatta a hálóba. (0-1)

50. perc: Szöglethez jutott a Békéscsaba. A sarokrúgást követően a lecsorgó labda Babinyecz elé került, aki az ötösön belülről kíméletlenül vágta a hálóba. (0-2)

A Békéscsaba két éve még az első vonalban játszott és korábban is hosszú éveken keresztül volt NB I-es. Jelenleg (a Kazincbarcika hétvégi legyőzése után) az NB II harmadik helyén állnak, nem titkolt céljuk a feljutás. Ennek megfelelően nagy volt az érdeklődés, még akkor is, ha 12 órakor kezdődött a mérkőzés és az időjárás sem igazán kedvezett.

Fegyelmezett, taktikus játék jellemezte a meccset, melyen az első félidőben több helyzetet is kialakítottunk, jól játszottunk, kapufát is találtunk. ám az ellenfél szerzett vezetést.

A második félidőben továbbra is jól játszottunk, sajnos az elején újabb gólt kaptunk, de egyáltalán nem volt a csapatok között osztálykülönbség, sőt, ha egy kicsit jobban koncentrálunk, akkor akár ki is egyenlíthettünk volna.

Összességében a csapat helytállt nagynevű ellenfelével szemben.

Gerliczki Máté: Volt öt hatalmas helyzetünk, az ellenfél viszont két pontrúgásból eldöntötte a mérkőzést. Büszkék lehetünk mai játékunkra, mert egy jó csapat ellen többször is irányítani tudtuk a mérkőzést. Sok sikert kívánunk nekik a továbbiakra.

Boér Gábor: Örülök a továbbjutásnak, és annak is, hogy nem kaptunk gólt. Sok sikert kívánunk a hazaiaknak.

Szezonzárás

A bajnokság elején három mérkőzésen át nem sikerült pontot szerezni, később a hazai pontínség nyomta rá a bélyegét a csapat teljesítményére. Szépségtapasz, hogy akarásban nincs hiány, és rendre uraljuk a játékot a mérkőzéseken, valamint, hogy a Magyar Kupában egy igazán rangos skalpot sikerült a Haladás személyében begyűjteni. A 16 forduló alatt szerzett 18 pont azonban kevés, tudják ezt a játékosok is. Mindezekről szó esett a szezonzáró vacsorán is.

- Senki nem ilyen fél szezonra számított - mondta a csapatkapitány, Fodor Péter -, nem ezt vártuk, sokkal előrébb szerettünk volna végezni. Mindig az utolsó passz, a gól hiányzott, de azt még nem igazán tudtuk megfejteni, hogy mi lehetett a baj.

Az idei bajnoki idényre gyakorlatilag egy új Tiszaújvárost állított össze az elnökség, a szakvezetés.

- Rengeteg játékos érkezett - mondta Gerliczki Máté vezetőedző. - Ezek jó játékosok, lehet rájuk számítani. Én úgy gondoltam, jóval hamarabb be lehet építeni őket a csapatba úgy, hogy ez egy teljes egészet mutasson, de túl optimista voltam. Viszont mostanra kialakult egy olyan játék, amire lehet alapozni. Én ezt ígértem egyébként. Hogy idegenben és itthon ugyanolyan esélye legyen a csapatunknak a győzelemre. Ez úgy gondolom megvalósult, van egy olyan csapatunk, amiben nagyon minimális változtatásokat kell végeznünk, és joggal számíthatunk arra, hogy sikeresebbek leszünk tavasszal.

Bár a játékosok és a szakvezetés kritikus önmagával, az eddig nyújtott teljesítménnyel, a legnagyobb támogató, az önkormányzat bízik a csapatban. Erről Dr. Fülöp György alpolgármester biztosította a csapatot.

- Az egyesület fő támogatóiként elégedettek vagyunk a teljesítménnyel - mondta. - Mert azt a célt tűztük ki, hogy stabil NB III-as legyen a csapat. Persze vannak nehézségek, vannak sikertelen mérkőzések, ilyen a sport. De vannak egyébként váratlan sikerek is. Úgyhogy mi összességében elégedettek vagyunk. Persze azt szeretnénk mi is, hogy minél jobban szerepeljen a csapat, de mi ezen csak annyit tudunk segíteni, hogy a gazdasági hátteret biztosítjuk.

A felnőtt csapat mellett az utánpótlás számára is befejeződött az őszi idény, így már összességében is értékelni tudott a klubelnök.

- Az utánpótlás területén minden rendben van - mondta Lukács Flórián. - Kiegyensúlyozottak a csapatok, stabil a háttér és ugyanez igaz a feltételekre is. Minden adott, hogy megfelelő szakmai munkát tudjunk végezni. Csak azért dolgozunk, hogy minden a helyére kerüljön.

A nagycsapat számára a munka január közepén kezdődik, és reményeink szerint a március 3-án induló tavaszi szezon több pontot és biztos bennmaradást hoz.

Tornán az utánpótlás

Hajdúnánáson vendégszerepelt az FC Tiszaújváros U13-as csapata. A tízcsapatos tornán a sorsolás szeszélyének is köszönhetően végül a nyolcadik helyen végeztek a srácok.

Egy négy- és két háromcsapatos csoportot sorsoltak ki a szervezők. A tiszaújvárosi legények a legerősebb csoportba kerültek a FILO SE és a Fehérgyarmat csapatával. A mérleg 0-1 és 2-4 volt, így csak a 8-10. helyért játszhattak a gyerekek.

A helyosztókat 5-1-es és 10-1-es győzelemmel zárta az FCT, megszerezve ezzel a 8. helyet.

A csapat edzője, Bán András értékelése: Nem az első eset, hogy a legerősebb csoportból kellene kivívnunk a továbbjutást érő helyet. Sajnos ez most nem sikerült, így be kellett érnünk ezzel a nem túl értékes helyezéssel. Viszont biztató a jövőre nézve, hogy a helyosztón óriási fölényben voltunk mindkét ellenfelünkkel szemben.