Végtelen szeretetben

kr otorai 1Mintegy 30-an készítették el adventi koszorújukat.Már a lépcsőházban karácsonyillat volt a kulturális központban múlt szerdán, köszönhetően Luczai Gabriella teáinak, melyek összetevői mind a közelgő ünnep egy-egy érzését nyújtották.

Rendhagyó volt ez az Ötórai tea, hiszen túl azon, hogy a karácsonyi népszokásokkal ismerkedhettek meg az érdeklődők, adventi koszorút is készítettek, csupa természetes anyagból.

Az adventhez és karácsonyhoz kapcsolódó népszokásokat Bartha Elek néprajzkutató, folklorista elevenítette fel előadásában, ahová mindenki elhozta saját élményeit is.

- Kántálások, Jézus köszöntése - sorolta Vermes Istvánné gyermekkori emlékeit -, ugye ott volt a Luca-nap és olyan szokás is, hogy kukoricaszemeket vagdaltak az ablakhoz. Ezek mindig visszaidéződnek az emlékeimben. Éppen a minap a szakkörben, ahová járok, beszélgettünk erről. És mindnyájunknak a régi emlékek jutottak eszébe.

- Kíváncsi vagyok erre az előadásra - mondta Czigányné Nagy Zsuzsanna - érdekelnek a régi szokások. Adventi koszorút is készítek majd, évekig egyet használtam, de most, hogy adódott ez a lehetőség, eljöttem, és elkészítem a sajátomat. Közel harmincan döntöttek így, s Füredi Zsuzsanna népi játék- és kismesterség oktató segítségével saját maguk készítették el az ünnep egyik nagyon szép jelképét.

- Hagyományos adventi koszorút készítünk - mondta Füredi Zsuzsanna -, amennyire csak lehet, természetes anyagokból, hogy ha eljön majd az ideje, akkor ne a kuka legyen tele a sok műanyag alkatrésszel. Sajnos mostanában elég nagy a zűrzavar a koszorúk tekintetében, néha olyan káosz van, annyira telezsúfolják. Így én most arra törekedtem, hogy az adventi koszorú jelképeit jelenítsük meg. Szalmakoszorú alapra készítjük, a szalma azért kötődik a karácsonyhoz, mert a Kisjézus egy jászolban feküdt, amiben a bélés szalma volt. A formája pedig azért kerek, mert Isten végtelen szeretetét jelképezi. Erre kerül örökzöld növény, nem borítjuk be vele teljesen, csak megjelenik rajta. Ezt sem ragasztópisztollyal tesszük rá, hanem egy kis fémdrót segítségével rögzítjük. Hiszen négy hét múlva lesz karácsony, ezek a növények pedig bent, a meleg szobában megfáradnak, így tudjuk majd cserélni őket. Kerül még rá négy gyertya, a négyes szám a teljesség, a tökéletesség, a harmónia jelképe. A gyertya pedig Isten fényességét, világosságát hirdeti. A gyertyákat méhviaszból készítjük, mi hajtogatjuk, fantasztikusan finom illata van. Masnit is teszünk rá, kukoricacsuhéból, hogy ha eljön az ideje, ezt vissza lehet adni a természetnek. Kerül még rá dió és alma is, mind a kettő Krisztus-jelkép. A szalag színe a piros, ami a szeretet színe, nem csillog és nem is rikít. Végül egy-egy kis csengőt rögzítünk majd a koszorúra, azért, hogy a lélek hangjait is megszólaltassuk - mondta Füredi Zsuzsanna.

fp