Zsúfolt vasárnapok, bevásárlós hétvégék

kr kari 1Mikulástól karácsonyig - az ajándékpavilonban is.Az elmúlt hétvége még nyugalmas volt, a legtöbben csak a szokásos bevásárlásukat bonyolították. Mások viszont már útra keltek, bevásárló körútra. Nyakunkon a karácsony, jó esetben kezünkben az ajándéklista és igyekszünk túl lenni rajta. Igen, túl lenni, hiszen munka közben, ebédszünetben, egy-egy házimunkát odébb tolva teljesítjük szeretteink kívánságát.

Épp csak elmúlt mindenszentek és halottak napja, a kereskedők harmadnap már karácsnyi díszbe öltöztették a kirakatokat. A jó bornak is kell a cégér, így a Mikulásnak és a karácsonyi ajándéközönnek is. Garmadával gyártották a csoki figurákat, de a legújabb szuperszonikus űrjárgány is kapható már, igaz csillagos áron. Mások a karácsonyi sütik miatt aggódnak, hiszen a piskóta és a krémek alapjának, a tojásnak is az egekbe szökött az ára.

Bronzvasárnap még nem borzolódtak a kedélyek, még nem volt az a nagy rohanás, a multik parkolójában sem volt tumultus, és a pénztáraknál sem kellett órák hosszat rostokolni a megrakott bevásárlókosarak miatt.

- Évek óta megoldjuk nyugodtan a vásárlást. Mi nem rohanunk, nem idegeskedünk, nem csinálunk túl nagy ügyet a bevásárlásból, inkább év közben tudjuk le ezeket az ajándékozásokat. Sosem vittük túlzásba, csak azért, mert karácsony van - mondja Soltész Balázsné.

Bazsóné Marosi Rita az élelmiszerboltból nagy szatyrokkal ment át az egyik ruhaüzletbe, ott válogatott.

- Nem csak ajándékozáskor járok ide, de most épp itt találtam mind a két gyermekemnek ruhát a fa alá. Egyébként nem nagyon tervezgetek, de amikor járok-kelek a városban, benézek a boltokba, és ha látok valamit, akkor azt megveszem ajándékba, így haladok az ünnepi bevásárlással - mondja.

November második felétől már a fogyasztóvédelem munkatársai is járják a boltokat. Próbavásárlást tartanak, ellenőriznek, elsősorban a szezonális termékeket. A hatóság a csoki figurákkal kezdte a sort, hiszen nem mindig az van a csomagolás mögött, ami a feltüntetett címkén. De nem csak ezekkel van ilyenkor probléma, hanem a fényfüzérekkel és a szezonális műszaki cikkekkel, legalábbis erről cikkezik a sajtó évek óta, és erre figyelmeztet a hatóság is.

Pénteken a használtcikk piacon is kinyitott a karácsonyi vásár. Kereskedők, alkalmi árusok sorakoztak a standoknál, s még többen az asztalaiknál, hiszen az olcsóbb áruk reményében sokan itt költik el a karácsonyra szánt forintokat. A minőség azonban nem minden esetben kifogástalan, ezért érdemes résen lenni, alaposan megnézni a vásárolni kívánt árut.

- Ha hibás az áru, az a gond, hogy amikor megvesszük az alkalmi árustól, nem biztos, hogy ki tudjuk próbálni. Az sem valószínű, hogy kapunk blokkot vagy nyugtát, így nem tudunk visszamenni reklamálni, hiszen az alkalmi árust karácsony után már nem biztos, hogy megtaláljuk. Jobb tehát kikerülni őket, mert noha a jogszabályok vonatkoznak minden kereskedőre, valószínű, hogy ezek az emberek nem kereskedők és nehéz őket megtalálni - tudtuk meg Pokorniné Czipó Évától, a Tiszaújvárosi Járási Hivatal fogyasztóvédelmi szakügyintézőjétől. - Amennyiben minőségi kifogással visszük vissza a terméket, mert valamilyen hibát fedeztünk fel benne, akkor visszavihető a termék, s ebben az esetben a kereskedőnek kötelessége a reklamációnkkal kapcsolatban intézkedni. Ha javítható a termék akkor a javítást ajánlja fel, amennyiben nem javítható, akkor jön a csere, vagy az árleszállítás, vagy a vételár visszafizetése. Én azt gondolom, hogy megtanulták a fogyasztók, hogy a blokkot, nyugtát el kell tenni, hiszen ez alapján tudunk majd reklamálni, ha valami gondunk van. Ez a feltétele annak, hogy a kereskedő foglalkozzon a panaszunkkal. Ha olyan gondunk van a termékkel, hogy az ajándékozott nem örül neki, vagy nem jó a mérete, vissza lehet menni a kereskedőhöz, ám ő nem köteles foglalkozni vele, de üzletpolitikai, vagy fogyasztóbaráti szempontból vállalhatja, hogy a terméket kicseréli vagy megengedi, hogy levásároljuk a vételárát - mondta Pokorniné Czipó Éva.

berta