Tiszaújváros sikeres jövőjének zálogai

kr mecenasegyesreA hétvégén adták át a Tiszaújvárosi Mecénás Közalapítvány ösztöndíjait a nyertes felsőoktatásban résztvevő hallgatóknak. Ebben a félévben 75-en pályáztak sikeresen, ők a Városházán rendezett ünnepségen vették át az ösztöndíjakat.

- Az itt élő emberek fontosnak tartják, hogy a sikeresen tanuló fiatalok támogatást kapjanak - mondta köszöntőjében Bráz György polgármester. - Nagyon büszkék vagyunk rátok, és jó érzéssel tölt el bennünket, hogy ennyi fiatal tanul és olyan jól tanul. Azért is van, hogy ezt meg tudjuk tenni, mert a város elődei is jól működtették a várost és mi is igyekszünk a nyomdokaikba lépve mindent megtenni. Biztos hallottatok róla, hogy komoly, nagy beruházások előtt áll Tiszaújváros, ez azt jelenti, hogy a városnak van jövőképe, és ez nem csak Tiszaújvárost jelenti, hanem a városkörnyéken élőket is - mondta a polgármester.

- Túl azon, hogy Tiszaújvárosnak van egy sikeres múltja, biztosan lesz egy sikeres jövője is - mondta dr. Fülöp György alpolgármester -, amelynek a zálogai ti vagytok. Ti vagytok a város jövője - tette hozzá, utalva arra, hogy a város ipari fejlődése újabb munkahelyeket teremt majd. A jelenről szólva így folytatta: - Működtetjük a Tiszaújváros visszavár programot, mert mi tényleg azt gondoljuk, hogy azok a fiatalok, akik egyetemen, főiskolán tanulnak, de mégiscsak szeretik ezt a várost, úgy gondolják, hogy itt szeretnének élni, ők vissza tudjanak jönni. Mi annak örülünk, ha helyi kötődésű fiatalokat tudunk felvenni munkahelyekre. Már az önkormányzatnál is működtetünk olyan rendszert, hogy elfogadunk önéletrajzokat és a különböző cégek vezetőivel, akikkel találkozunk, mi átadjuk ezeket. És így is sikerült már egy-egy tiszaújvárosi fiatalnak itt munkahelyet találnia - mondta az alpolgármester.

Az ösztöndíjakat Bráz György polgármester, dr. Fülöp György alpolgármester és Makrai Marianna, a közalapítvány kuratóriumának elnöke adta át. A díjazottak között volt Farkas Georgina is.

- A Debreceni Egyetem Fogorvostudományi karán tanulok - mondta Georgina -, ötödéves hallgató vagyok, és az ösztöndíjból szeretnék majd utazgatni. Szerencsére már harmadjára lehetek itt az ösztöndíjosztó ünnepségen.

- A Debreceni Egyetemen tanulok turizmus-vendéglátást - mondta Vígh Vivien. - Most kaptam meg másodjára ezt az ösztöndíjat, legutóbb tavaly decemberben.

Ebben a félévben 78-an pályáztak és 75-en kaptak ösztöndíjat. - Idén már második alkalommal adtuk át a felsőoktatási ösztöndíjakat - mondta Makrai Marianna -, a 75 hallgatónak összesen 3 millió 358 ezer forintot szavazott meg a kuratórium. Általában 70-80 fő között van a pályázó hallgatók száma. Ami figyelemre méltó most, hogy sokan a maximális ösztöndíjban részesültek, ez a hallgatók 40%-a, azt gondolom, hogy ez elismerésre méltó. A minimum összeg 34 ezer forint, a maximum pedig 50 ezer. 4,2-es átlagtól tizedenként 2 ezer forinttal emelkedik az összeg - mondta Makrai Marianna. (Az ösztöndíjasok névsora lapunk 5. oldalán.)

Fodor Petra