Gyertyagyújtás hóesésben

kr mikikari 1Bráz György, dr. Varga István, dr. Mata István és Jeviczki Ferenc.December 3-án, advent első vasárnapján gyújtották meg a gyertyát a város hatalmas adventi koszorúján. A tér újra megtelt szeretettel, emberekkel, akik együtt köszöntötték a karácsonyi időszak kezdetét.

A várakozás lehet unalmas, lehet izgalmas, lehet feszült, lehet lázas és lehet örömteli, ki, mikor, mire vár. Ez a mostani, az év végi, szeretetteljes, visszafogott és csendes. Bár rohanunk, listát írunk, boltról boltra járunk, csokinaptárt nyitogatunk, közben egy kicsit még dolgozunk, meglepetés után kutatunk, megint dolgozunk, hiszen év vége van, hajtunk, mégis igyekszünk néha kilépni ebből a zajos körből egy meghittebb világba. Ebben segítenek azok a közös alkalmak, amikor megállunk énekelni, gyertyát gyújtani, betlehemet látogatni, kürtöskalácsot enni, forró puncsot kortyolni, együtt lenni, mint ahogy ezt tesszük közösen mi városlakók több mint egy évtizede itt a Városháztéren. Ezekre emlékeztetett Bráz György polgármester is mindenkit, aki a Mikulástól karácsonyig rendezvénysorozat nyitónapjára ellátogatott.

- Az első ilyen adventi készülődés 2005-ben volt, amikor együtt jöttünk ki ide ünnepelni a térre és tesszük ezt azóta minden évben. A mostani advent érdekessége, hogy a reformáció 500. évfordulójának évében éppen Tiszaszederkényből érkezett ez hatalmas fenyő, amely a Városházteret díszíti. Ezek az alkalmak, mint ez a mai is, azt szolgálják, hogy ne csak külsőleg öltözzön ünnepi díszbe a város, hanem hogy próbáljuk egy kicsit a szívünket, lelkünket építgetni és odafigyelni, hogy valójában mit is jelent a karácsony - mondta Bráz György.

Gondolatok az ünnepről

Köszöntője után kigyúltak az ünnepi fények a város hatalmas karácsonyfáján, majd a történelmi egyházak képviselői, Dr. Varga István református lelkész, Dr. Mata István római katolikus plébános és Jeviczki Ferenc görögkatolikus parókus mondták el ünnepi gondolataikat. Dr. Varga István egy igével köszöntötte a városlakókat:

- A jelenések könyvének harmadik részében mondja Jézus „Íme eljövök hamar!” Sokunk életében is hamar eltelik majd advent, mintha madárszárnyakon szállna. Várakozunk Jézus Krisztusra, ő pedig eljön ebbe a világba, ahol az ő fénye soha ki nem huny, ami soha el nem alszik, hogy mindannyiunk szívébe elhozza a világosságot. Ezt a találkozást kívánom mindnyájuknak. Ámen.

- Az advent a várakozás, a felkészülés ideje, az Úr eljövetelét jelenti. Sok szép dolog van a világon, de a legszebb az, hogy várjuk az Úr érkezését, hiszen a legszebb az, amikor olyan valakire várunk, akit mi is szeretünk, akinek az első helyet adjuk a szívünkben. Az Úrjézust várjuk, aki azért jött el, hogy világosságot, szeretetet, békességet, hozzon el közénk, hogy megédesítse mindennapjainkat - mondta Dr. Mata István plébános.

Jeviczki Ferenc parókus így szólt a karácsony ünnepére készülő tiszaújvárosiakhoz:

- A megtérés nem vallásválasztást jelent, hanem mindenekelőtt menekülést. Menekülést a sötétség és a kétségbeesés elől. Karácsonynak az az üzenete, hogy váltságot küldött az Úr, szabadítót küldött az Úr, és mi ezelőtt az Úr előtt borulunk le, és őt imádjuk karácsonykor.

Műsorok, szeretetvendégség

Az adventi gondolatok után a Tiszaújvárosi Református Óvoda gyermekinek műsora nyitotta a kulturális programot, majd a Kazinczy Ferenc Református Általános Iskola ünneplőbe öltözött diákjai léptek színpadra karácsonyi csokrukkal. Meghitt hangulatot hozott a Tiszaújvárosi Református Énekkar is, amely minden évben dalos jókedvvel és teli szeretettel érkezik a térre. A műsorok mellett, mint minden évben, most is szeretetvendégség fogadta a városlakókat. A Tiszaújvárosi Humánszolgáltató Központ nyugdíjas klubjai és a Tiszaújvárosi Nyugdíjasok Egyesülete szervezésében forralt borral, meleg teával és házi süteményekkel kínálták a tér vendégeit.

Advent első vasárnapján kinyitottak a kis faházikók is, látnivalókkal, finomságokkal, vásárfiákkal. Pénteken újra programokkal várják a városlakókat a térre. A színpadon a Hunyadi, az Éltes és a Széchenyi iskola diákjai lépnek fel karácsonyi műsorokkal, a programok ideje alatt jótékonysági vásárt tart a Vöröskereszt. Vasárnap a második adventi gyertya meggyújtása és az egyházak köszöntése után a Tiszaújvárosi Szent István Katolikus Általános Iskola és a Tiszaújvárosi Görögkatolikus Énekkar ad ünnepi műsort.

berta